Granola z dodatkiem konopi

How to make cannabis-infused granola
PoziomPoczątkujący | PoziomPrzekąski | Poziom15 min
SKŁADNIKI
Porcje:
2
KONWERTER:
ozgr
Składniki
  • 10 ml Olej z konopi
  • 40 gr Namoczone migdały
  • 25 gr Orzechy włoskie moczone
  • 35 gr Nasiona słonecznika
  • 4 Świeże daktyle
  • 1 gr Cynamon
  • Szczypta soli
  • Miód
  • 10 ml Olej kokosowy bez dodatków
Wyposażenie
  • Piekarnik

Chcesz cieszyć się jadalną marihuaną bez dodatkowych kalorii z brownie czy ciastek? Poznaj prosty przepis na pyszne musli z dodatkiem konopi, które smakuje wyśmienicie solo, a także z owocami, jogurtem, mlekiem, czekoladą i innymi dodatkami.


Zarówno dla osób używających konopi rekreacyjnie, jak i tych, które stosują je leczniczo, konopie mogą być świetnym sposobem na energiczny, pozytywny początek dnia. Jeśli więc lubisz rozpocząć poranek od "wake and bake", trudno o lepszy sposób na włączenie konopi do swojej rutyny niż miseczka słodkiej, konopnej granoli. Przeczytaj dalej, by dowiedzieć się, jak łatwo przygotować własną granolę z dodatkiem konopi.

Uwaga: Przepis pozwala uzyskać około 100 g granoli, co odpowiada dwóm porcjom po 50 g.

Przygotowanie

1. Wsyp orzechy i nasiona do malaksera i zmiksuj je, aż uzyskasz dość drobną, luźną mieszankę.

Blend The Nuts And Seeds

2. Usuń pestki z daktyli i dorzuć je do zmiksowanych orzechów i nasion. Zblenduj całość, aż powstanie kleista masa.

Process Everything Together To Form A Sticky Paste

3. Dodaj olej z konopi, olej kokosowy, cynamon oraz szczyptę soli. Spróbuj masy – jeśli wolisz słodszą wersję, możesz dodać odrobinę miodu.

Add In The Cannabis Oil

4. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C. Piecz przez 10–20 minut, aż granola się zarumieni.

Transfer The Mix Onto A Lined Baking Tray

5. Po upieczeniu wyjmij granolę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Allow It To Cool Completely

6. Gotową granolę przechowuj w szczelnym pojemniku, na przykład w szklanym słoiku lub w pojemniku typu tupperware, w spiżarni.

Store In An Airtight Container

Wskazówki do przygotowania granoli z dodatkiem konopi

Wskazówki dotyczące przygotowania granoli z konopi

Przy spożywaniu produktów z dodatkiem konopi, takich jak domowa granola, niezwykle ważne jest odpowiednie dawkowanie. Siła działania takich przysmaków bardzo się różni w zależności od rodzaju oraz mocy suszu, a także tolerancji użytkownika. Ponadto, wciąż w wielu miejscach na świecie konopie nie są legalne, przez co trudno precyzyjnie określić ich zawartość THC, a gotowanie z nimi staje się czystą loterią.

Do tego przepisu sugerujemy użycie dwóch standardowych dawek oleju konopnego, dostosowując ilość do własnej tolerancji. Ale czym jest "standardowa" dawka, jak ją obliczyć i jak upewnić się, że Twoja granola będzie wystarczająco mocna, ale nie przesadzisz z efektem?

W krajach, gdzie konopie są legalne, za klasyczną porcję uznaje się około 10 mg THC w jednej jadalnej dawce. W tamtejszych sklepach można kupić produkty konopne porcjowane właśnie po 10 mg lub zestawy zawierające łącznie nawet 100 mg. Przy domowych wypiekach najlepiej trzymać się tej wytycznej, by uniknąć zbyt silnych efektów.

Mieszkańcy państw, w których można legalnie kupować przebadane produkty, mogą z łatwością obliczyć zawartość THC – wystarczy przemnożyć procentową zawartość THC w suszu przez 10, by uzyskać ilość miligramów THC w jednym gramie materiału. Jeśli więc wybrany susz ma 20% THC, 1 gram zawiera aż 200 mg tej substancji, czyli równowartość dwudziestu standardowych dawek po 10 mg. To pozwoli precyzyjnie określić, ile THC znajdzie się w domowym oleju lub maśle konopnym. Ponieważ prezentowany przepis przewiduje dwie porcje, wystarczy użyć tyle oleju konopnego, by łącznie zawierał około 20 mg THC.

Przykładowo – jeśli przygotowaliśmy 100 ml oleju infuzowanego 1 gramem suszu o 20% zawartości THC, do tego przepisu wystarczy wykorzystać 10 ml oleju.

Powiązana historia

Jak obliczyć moc produktów jadalnych z konopi

7 propozycji podania granoli z konopiami

Według dietetyków jedna porcja granoli to około 30–50 g. Domowa granola konopna doskonale smakuje solo, ale jeszcze lepiej sprawdza się jako baza do kreatywnych kompozycji ze świeżymi owocami, jogurtem i innymi dodatkami. Sprawdź kilka naszych propozycji na podanie granoli od Zamnesia:

  • Granola z naturalnym jogurtem greckim, plasterkami banana, świeżymi jagodami i kawałkami gorzkiej czekolady

  • Granola z mlekiem migdałowym lub owsianym, świeżymi truskawkami oraz chipsami z suszonych jabłek, polana odrobiną miodu

  • Granola z mlekiem, plasterkami czerwonego jabłka i mango, posypana prażonymi nasionami chia oraz dyni

  • Granola z naturalnym jogurtem greckim, suszonymi figami, daktylami i rodzynkami

  • Granola z mlekiem, świeżymi pomarańczami w plastrach, prażonymi pestkami dyni i wiórkami gorzkiej czekolady

  • Granola z naturalnym jogurtem greckim, jeżynami, borówkami, malinami i mango

  • Granola z mlekiem czekoladowym lub kakao, płatkami suszonego kokosa i plasterkami banana

Powiązana historia

Jak przygotować bezglutenowe, konopne kosmiczne batony granola

Granola konopna — Idealna o każdej porze dnia

Cannabisowa granola — idealna o każdej porze dnia

Niezależnie od tego, czy wybierzesz ją na śniadanie, czy jako przekąskę w ciągu dnia, granola z dodatkiem konopi to smaczny i zdrowy sposób na spożywanie edibles. To lżejsza alternatywa dla klasycznych wypieków jak brownie czy ciastka. Przygotuj ją samodzielnie i spróbuj naszych propozycji podania, by nadać granoli jeszcze więcej charakteru!

Smacznego pieczenia!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser jest niezależnym dziennikarzem specjalizującym się w tematyce konopi. Od ponad 6 lat pisze o wszystkim, co związane z weedem – od uprawy, przez sposoby konsumpcji, aż po dynamicznie rozwijającą się branżę i niejednoznaczne regulacje prawne, które ją otaczają.
Odwiedzasz naszą stronę internetową Poland.