Cannabutter to uniwersalny składnik, dzięki któremu możesz wzbogacić wiele potraw o THC. Masło haszyszowe natomiast przenosi smak i działanie na nowy poziom — sprawdź nasz poradnik i dowiedz się, jak przygotować najbardziej kremowe i pyszne cannabutter na bazie haszyszu.
Domowe edibles z konopi to świetny sposób, by poeksperymentować w kuchni i jednocześnie się zrelaksować! Najczęściej do przygotowania cannabuttera lub oleju używa się suszu konopnego. Jednak sięgnięcie po haszysz lub kief może przynieść jeszcze lepsze efekty.
W tym artykule przedstawimy wyjątkowo prosty przepis na domowe masło z haszyszu.

Oczywiście, zawsze możesz zrobić masło konopne z surowego suszu, co jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek po zbiorach, które normalnie mogłyby się zmarnować. Jeżeli jednak zależy Ci na wyjątkowo smacznym i mocnym maśle konopnym, warto rozważyć inną opcję. Przygotowanie masła z haszyszu lub kiefu niesie ze sobą kilka korzyści w porównaniu do wersji z suszu czy liści:
Haszysz lub kief są znacząco bardziej skoncentrowane i wydajne niż zwykły susz
Po zakończeniu przygotowania nie musisz już przecedzać masy
Smak masła z haszyszu jest cieplejszy, bardziej korzenny oraz pozbawiony trawiastych nut charakterystycznych dla suszu
Cały proces jest szybszy i łatwiejszy
Pamiętaj jednak, że jeśli masz dostęp wyłącznie do suszu lub zależy Ci na wykorzystaniu właśnie tej formy konopi, przygotowanie masła z haszyszu może być bardziej czasochłonne ( choć kief możesz także przygotować samodzielnie ). Jednak jeśli masz pod ręką haszysz i chcesz przygotować coś wyjątkowego, wybór masła z haszu na pewno Cię nie zawiedzie.
Przygotowanie masła z haszyszu przebiega niemal identycznie jak w przypadku klasycznego cannabutter – kroki są bardzo podobne. Poniżej znajdziesz łatwy i sprawdzony sposób na zrobienie domowego masła z haszyszu.
Zanim jednak zaczniemy: czy trzeba dekarboksylować haszysz lub kief? Mimo że hasz jest już częściowo przetworzony, nie został aktywowany termicznie – nadal zawiera THCA, a nie THC. Dlatego tak, dekarboksylacja jest konieczna, by THC stało się aktywne i przyswajalne dla organizmu.
Aby zdekarboksylować haszysz, kief lub susz, rozdrobnij materiał i rozłóż na blaszce, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 110ºC na 40 minut. Po tym czasie wszystko będzie gotowe do dalszego użycia.
Uwaga: W poniższym przepisie wykorzystywane jest tradycyjne masło, ale jeśli jesteś na diecie roślinnej lub po prostu nie chcesz używać masła, świetną alternatywą będzie olej kokosowy. Możesz użyć tych samych proporcji i postępować zgodnie z opisanymi poniżej krokami. Prosto i bez komplikacji!
1. Wlej 500 ml wody do garnka i postaw go na kuchence. Podgrzej wodę.

2. W międzyczasie rozdrobnij haszysz na papierowym ręczniku.

3. Gdy woda zacznie lekko bulgotać (nie powinna się gotować), wrzuć do niej całą kostkę masła i mieszaj, aż masło się całkowicie rozpuści.

4. Następnie dodaj rozdrobniony haszysz do masła i dokładnie wszystko wymieszaj.

5. Pozostaw całość na wolnym ogniu przez 1–4 godziny. Im dłużej gotujesz, tym mocniejsze i bardziej skoncentrowane będzie masło. Jeśli zauważysz, że woda mocno odparowuje, dolej trochę więcej – nie dopuść do przypalenia masła! Możesz także przykryć garnek pokrywką, aby ograniczyć utratę wody.

6. Po tym czasie przelej zawartość garnka do żaroodpornego naczynia i szczelnie je przykryj. W odróżnieniu od tradycyjnego cannabutter, nie musisz w tym etapie przecedzać masy. Super!

7. Włóż naczynie do lodówki na kilka godzin – najlepiej zostawić je na całą noc. W tym czasie masło się zestali i oddzieli od wody.

8. Po oddzieleniu się masła, wyjmij je łyżką z powierzchni lub przecedź masę przez sitko, zlewając wodę i zachowując masło. Wodę możesz wylać.

9. Osusz naczynie i delikatnie wytrzyj masło papierowym ręcznikiem. Uważaj, by masło nie zaczęło się ocieplać – może zacząć się topić. Gotowe masło z haszyszu możesz używać od razu lub przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy.

Jak dawkować masło z haszyszu

Moc masła z haszyszu może być bardzo różna, ale przyjmuje się, że jeden gram haszyszu zawiera od 300 mg do 800 mg THC. To naprawdę mocne! Dokładna ilość THC zależy od jakości i rodzaju haszyszu: najlepsze działanie daje tzw. bubble hash, natomiast najmniej – kief lub haszysz niskiej jakości kupowany na ulicy. Jeśli nie wiesz dokładnie, ile THC zawiera Twój haszysz, oszacuj dawkę na oko.
Tak wygląda przykładowe, orientacyjne dawkowanie masła z haszyszu:
Oszacuj ilość THC w swoim haszyszu, np. przyjmijmy, że masz 500 mg THC w jednym gramie haszyszu.
Podziel tę ilość przez 100 (bo używasz 100 g masła), otrzymując wynik 5 (500/100). To oznacza, że w jednym gramie masła masz 5 mg THC. Dawka umiarkowana to 10–15 mg THC, więc aby ją osiągnąć, wystarczy odmierzyć 2–3 gramy masła z haszyszu.
Jeśli dodajesz masło do przepisu – np. pieczesz 25 ciasteczek – wiesz, ile THC łącznie zawiera ciasto. Przykładowo jeśli używasz 50 gramów masła z haszyszu, całość to 250 mg THC.
Wychodzi na to, że jeśli podzielisz ciasto na 25 porcji (czyli po jednym ciastku), jedno ciasteczko będzie miało około 10 mg THC, pod warunkiem, że dobrze rozmieszasz masło w cieście.
To wszystko są wartości przybliżone. Nigdy nie da się precyzyjnie określić ilości THC, a rozprowadzenie składników w cieście nigdy nie będzie idealnie równomierne. Mimo to, te wskazówki mogą pomóc w kontrolowanym dawkowaniu masła z haszyszu.
Po spożyciu pierwszej porcji masła odczekaj minimum godzinę, zanim zdecydujesz się na kolejną. Konsumpcja pod postacią jedzenia działa wolniej niż palenie czy waporyzacja, bo THC jest wtedy inaczej przetwarzane w organizmie – warto uzbroić się w cierpliwość! Zbyt duża dawka może wywołać nieprzyjemne skutki i utrzymać się przez kilka godzin, dlatego lepiej zachować umiar – dla własnego bezpieczeństwa!

Masło haszyszowe świetnie sprawdzi się w kuchni – możesz je zjeść na surowo, posmarować nim krakersy albo wykorzystać do przygotowania różnych przysmaków z konopiami, na przykład ciast, ciasteczek czy klasycznych brownies. Tak naprawdę nadaje się do każdego dania, do którego zwykle dodajesz masło, więc możliwości są niemal nieograniczone!
Pamiętaj jednak, że masło haszyszowe jest bardzo mocne. Zawsze zaczynaj od niewielkiej porcji i odczekaj, zanim sięgniesz po kolejną – dzięki temu unikniesz nieprzyjemnych niespodzianek i zbyt silnych efektów. Jeśli zastanawiasz się, jak długo możesz przechowywać masło haszyszowe, to w lodówce zachowa świeżość nawet do dwóch miesięcy. Możesz je także zamrozić, aby korzystać wtedy, kiedy będziesz mieć ochotę.