Mleko konopne

How to make cannabis milk
PoziomPoczątkujący | PoziomNapoje | Poziom60 min
SKŁADNIKI
Porcje:
1
KONWERTER:
ozgr
Składniki
  • 250 ml Pełnotłuste mleko
  • 4 gr Z konopi (w zależności od mocy)
Wyposażenie
  • Rondel
  • Sito
  • Młynek/blender

Mleko konopne to jedna z najprostszych receptur na produkty z konopi, która pozwala w dyskretny i smaczny sposób cieszyć się efektami. Dowiedz się tutaj, jak je przygotować krok po kroku.


Mleko konopne, podobnie jak masło z konopi, to świetna baza do różnego rodzaju dań. Istnieje mnóstwo przepisów, które wykorzystują mleko ze względu na jego zawartość tłuszczu, do którego mogą wiązać się THC i inne kannabinoidy z Twojej marihuany, tworząc wyjątkowo mocny napój. Mleko konopne możesz później wykorzystać praktycznie wszędzie tam, gdzie zwykle używasz mleka – od miski płatków po pieczenie fantazyjnych ciast.

Proponujemy dwa warianty: z tradycyjnym mlekiem krowim lub alternatywę roślinną dla wegan z mlekiem migdałowym. Jeśli natomiast użyjesz śmietanki kremówki lub ubitej śmietany zamiast mleka, zrobisz krem konopny.

Przepis na tradycyjne mleko z konopi

Poziom trudności: początkujący // Czas przygotowania: 1,5 godziny

Instrukcje

  1. Zmiel swoją marihuanę za pomocą młynka lub blendera na jak najdrobniejsze kawałki – im drobniej, tym większa powierzchnia do ekstrakcji składników aktywnych.

    Krok 1

  2. Wlej mleko do garnka i podgrzewaj, aż zacznie delikatnie się gotować.

    Krok 2

  3. Zmniejsz ogień, wsyp zmieloną marihuanę i co jakiś czas całość wymieszaj.

    Krok 3

  4. Pozwól mieszance gotować się na wolnym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.

    Krok 4

  5. Po upływie godziny odstaw napar do ostygnięcia, a następnie przecedź całość przez drobne sitko, aby pozbyć się resztek suszu.

    Krok 5

  6. Przelej mleko do pojemnika i przechowuj je w lodówce. Termin przydatności do spożycia odpowiada terminowi podanemu na opakowaniu mleka.

    Krok 6

Przepis na wegańskie mleko migdałowe z konopi

Przepis na wegańskie mleko konopne z migdałów

 

Wegańskie mleko konopne przygotowuje się na bazie mleka migdałowego, ponieważ jego naturalna zawartość tłuszczu doskonale sprawdza się w tego typu przepisach. Oczywiście można sięgnąć po gotowe mleko ze sklepu, jednak domowa wersja jest zdecydowanie smaczniejsza i prosta do wykonania. Aby przygotować świeże mleko migdałowe we własnej kuchni, potrzebujesz następujących składników:

Składniki

  • 45 g migdałów

  • 250 ml wody

Instrukcje

  1. Namycz migdały w wodzie przez noc.

  2. Zblenduj migdały razem z wodą w blenderze lub robocie kuchennym aż całość będzie gładka i zacznie przypominać mleko.

  3. Odcedź migdałowy miąższ od mleka. Najłatwiej zrobić to za pomocą specjalnego woreczka do mleka roślinnego, ale sprawdzi się też drobne sitko.

Dalej postępuj zgodnie z powyższym przepisem, zastępując mleko krowie migdałowym.

I gotowe! Teraz masz mleko z dodatkiem konopi, które możesz pić prosto ze szklanki, dodać do innego napoju albo wykorzystać podczas gotowania!

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Absolwent kierunku mass media i komunikacja, Miguel Ordoñez jest doświadczonym autorem z ponad 13‑letnim stażem, który od 2017 roku specjalizuje się w tematyce związanej z konopiami. Systematyczne, wnikliwe badania połączone z osobistymi doświadczeniami pozwoliły mu zbudować rozległą i pogłębioną wiedzę w tej dziedzinie.
Odwiedzasz naszą stronę internetową Poland.