Mleko konopne to jedna z najprostszych receptur na produkty z konopi, która pozwala w dyskretny i smaczny sposób cieszyć się efektami. Dowiedz się tutaj, jak je przygotować krok po kroku.
Mleko konopne, podobnie jak masło z konopi, to świetna baza do różnego rodzaju dań. Istnieje mnóstwo przepisów, które wykorzystują mleko ze względu na jego zawartość tłuszczu, do którego mogą wiązać się THC i inne kannabinoidy z Twojej marihuany, tworząc wyjątkowo mocny napój. Mleko konopne możesz później wykorzystać praktycznie wszędzie tam, gdzie zwykle używasz mleka – od miski płatków po pieczenie fantazyjnych ciast.
Proponujemy dwa warianty: z tradycyjnym mlekiem krowim lub alternatywę roślinną dla wegan z mlekiem migdałowym. Jeśli natomiast użyjesz śmietanki kremówki lub ubitej śmietany zamiast mleka, zrobisz krem konopny.
Poziom trudności: początkujący // Czas przygotowania: 1,5 godziny
Zmiel swoją marihuanę za pomocą młynka lub blendera na jak najdrobniejsze kawałki – im drobniej, tym większa powierzchnia do ekstrakcji składników aktywnych.

Wlej mleko do garnka i podgrzewaj, aż zacznie delikatnie się gotować.

Zmniejsz ogień, wsyp zmieloną marihuanę i co jakiś czas całość wymieszaj.

Pozwól mieszance gotować się na wolnym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając.

Po upływie godziny odstaw napar do ostygnięcia, a następnie przecedź całość przez drobne sitko, aby pozbyć się resztek suszu.

Przelej mleko do pojemnika i przechowuj je w lodówce. Termin przydatności do spożycia odpowiada terminowi podanemu na opakowaniu mleka.


Wegańskie mleko konopne przygotowuje się na bazie mleka migdałowego, ponieważ jego naturalna zawartość tłuszczu doskonale sprawdza się w tego typu przepisach. Oczywiście można sięgnąć po gotowe mleko ze sklepu, jednak domowa wersja jest zdecydowanie smaczniejsza i prosta do wykonania. Aby przygotować świeże mleko migdałowe we własnej kuchni, potrzebujesz następujących składników:
45 g migdałów
250 ml wody
Namycz migdały w wodzie przez noc.
Zblenduj migdały razem z wodą w blenderze lub robocie kuchennym aż całość będzie gładka i zacznie przypominać mleko.
Odcedź migdałowy miąższ od mleka. Najłatwiej zrobić to za pomocą specjalnego woreczka do mleka roślinnego, ale sprawdzi się też drobne sitko.
Dalej postępuj zgodnie z powyższym przepisem, zastępując mleko krowie migdałowym.
I gotowe! Teraz masz mleko z dodatkiem konopi, które możesz pić prosto ze szklanki, dodać do innego napoju albo wykorzystać podczas gotowania!
Kategorie
Odkryj
Pomoc i informacje
Narzędzia
Nasza strona internetowa nie będzie działać prawidłowo bez aktywacji tych plików cookie. Dlatego pliki cookie niezbędne do działania nie mogą zostać wyłączone.