Idealny na imprezy i spotkania ze znajomymi, ginjah to napój z dodatkiem konopi, który łączy ulubione szczepy z najlepszym ginem. Otrzymujemy aromatyczne, pełne smaku i mocne połączenie, które łączy to, co najlepsze z obu światów i oferuje zupełnie nowe doznania. Zobacz, jak łatwo go przygotować.
Możesz sądzić, że nie da się połączyć przyjemności płynącej z konopi i orzeźwiającego ginu z tonikiem. Nic bardziej mylnego! Poznaj „ginjah” – rewelacyjny sposób na połączenie ginu i gandzi w jednym, wyjątkowym drinku. Jak się za to zabrać? Przeprowadzimy cię przez każdy krok, by przygotować odświeżający ginjah, którym zachwycisz znajomych i rodzinę. Ten wyróżniający się napój z dodatkiem konopi doskonale sprawdzi się na imprezach i spotkaniach. Co najważniejsze, nie musisz być zawodowym barmanem, by go przygotować!

Na szczęście alkohol to jeden z najlepszych sposobów na wyekstrahowanie kannabinoidów z konopi, dlatego etap infuzji w naszym przepisie na ginję jest bardzo prosty. Wystarczy zalać susz konopny alkoholem i pozostawić na minimum 48 godzin, choć im dłużej będzie się macerować – najlepiej 2–4 tygodnie – tym lepiej wydobędziesz z niego wszystkie składniki aktywne. To świetna opcja, jeśli planujesz imprezę lub większe wydarzenie z wyprzedzeniem.
W niektórych przepisach (również w naszym) możesz spotkać się z sugestią delikatnego podgrzania alkoholu w kąpieli wodnej, jednak wystarczy po prostu zamoczyć konopie i po czasie odcedzić płyn. Gotową infuzję możesz przechowywać do momentu użycia według własnych potrzeb.
1. Najpierw zmiel konopie jak najdrobniej. Możesz użyć do tego zwykłego młynka. Jeśli zależy Ci na jak najdrobniejszym rozdrobnieniu, warto sięgnąć po moździerz z tłuczkiem. W przypadku używania liści, posiekaj je drobno nożyczkami.

2. Aby "aktywować" susz, dekarboksyluj go w piekarniku w temperaturze 110°C przez 40 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.

3. Przesyp zmieloną roślinę do butelki z ginem – całość suszu powinna być dokładnie zanurzona w alkoholu.

4. Butelkę szczelnie zamknij, dokładnie wstrząśnij i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na minimum dwa dni. Jeśli chcesz uzyskać pełniejszy aromat i mocniejszy napar, najlepiej pozostawić mieszankę na kilka tygodni. Codziennie potrząśnij butelką przez parę minut, by zioła równomiernie oddawały swoje właściwości.

5. Po odpowiednim czasie odstania przelej zawartość do garnka i przecedź przez gazę lub sitko, aby oddzielić rośliny od płynu.

6. Korzystając z lejka, przelej gotowy gin z powrotem do butelki po ginie.

7. Gotowe! Teraz masz gin z dodatkiem konopi. Najczęściej podaje się go z tonikiem i plasterkiem cytryny, ale wszystko zależy od Twojej wyobraźni – możesz eksperymentować z innymi dodatkami i drinkami albo użyć go jako bazy do autorskich koktajli.
Jeśli nie chcesz czekać aż tak długo, możesz skrócić czas ekstrakcji, używając ciepła.
Aby to zrobić, do garnka nalej wodę i zagotuj ją na kuchence. Wyłącz ogień, a następnie umieść butelkę z ginem w gorącej wodzie na około 30 minut – pamiętaj, by poziom wody nie sięgał szyjki butelki. Inną metodą jest umieszczenie szczelnie zamkniętej butelki w zmywarce i ustawienie gorącego programu. Pamiętaj jednak o dokładnym zamknięciu butelki!


Do aromatyzowania ginu możesz użyć praktycznie każdej odmiany konopi, jednak mamy kilka propozycji, które pozwolą Ci w pełni wydobyć smaki, aromaty i właściwości Twojego ginjah.
Nie jest tajemnicą, że cytrusy doskonale współgrają z ginem. Właśnie dlatego wybraliśmy tę orzeźwiająco słodką i cytrynową odmianę. Skrzyżowanie Lemon Skunk z Amnesia Haze gwarantuje pełnię doznań – każda jej cecha wypada znakomicie. Oferuje obfite plony najwyższej jakości topów, które świetnie sprawdzą się do infuzji. Zawartość THC na poziomie około 20% zapewnia intensywne, pobudzające i podnoszące na duchu efekty. Pamiętaj tylko, aby zachować umiar podczas łączenia z alkoholem!
Zespół Kannabia prezentuje Amnesi-K Lemon – wyjątkową krzyżówkę odmian Amnesia, Lemon Skunk oraz Jack Herer. To owocowo-cytrusowa propozycja, która zachwyci wszystkich miłośników intensywnych aromatów. Odmiana ta słynie z imponujących plonów sięgających 500g/m², które możesz uzyskać już po 50–55 dniach kwitnienia. Szybko doczekasz się zbiorów pełnych cytrynowych, żywicznych topów – świetnie komponujących się np. z Twoim ulubionym ginem. Amnesi-K Lemon to idealny wybór na surowiec do niebanalnych "ginjah".
Na koniec, lecz absolutnie nie mniej ważna, Lemon Shining Silver Haze to prawdziwy cytrusowy przysmak o intensywnie kwaśnym, a zarazem słodkim smaku. Ta odmiana daje bardzo obfite plony – około 650 g/m² – więc z pewnością nie zabraknie surowca do eksperymentów. Oprócz wspaniałych aromatów i smaków zachwyca również silnym, euforyzującym hajem, który szybko poprawia nastrój i dodaje energii. To świetny wybór dla tych, którzy chcą połączyć tę odmianę z ulubionym ginem.

Jak widzisz, przygotowanie własnego ginjah to naprawdę prosta sprawa. Wystarczy połączyć ulubiony gin z wybranymi szczepami, by zachwycić swoich gości. Pamiętaj jednak, by delektować się tym napojem odpowiedzialnie – połączenie alkoholu i konopi może zapewnić Ci podwójną dawkę wrażeń. Ciesz się ginjah z umiarem, a odkryjesz pełnię przyjemności, jaką może zaoferować.