Makaron z serem z dodatkiem konopi

How to make cannabis-infused mac 'n’ cheese
PoziomZaawansowane | Poziom20 min
SKŁADNIKI
KONWERTER:
ozgr
Składniki
  • 1 Opakowanie makaronu łokciowego
  • 60 gr Maślany ekstrakt z konopi
  • 60 gr Mąka uniwersalna
  • 500 ml Mleko
  • 240 gr Tarty ser cheddar
  • 120 gr Tarty ser parmezan
  • 120 gr Tarty ser mozzarella
  • 15 gr Wędzona papryka
  • 15 gr Drobno posiekana natka pietruszki
  • 3 gr Gałka muszkatołowa
  • Sól i pieprz (według uznania)
  • 240 gr Tarty ser żółty cheddar
  • 15 gr Olej
  • 120 gr Okruszki nawigacyjne
Wyposażenie
  • 2x rondel
  • Drewniana łyżka
  • Trzepaczka
  • Miska (do serwowania)
  • Miska (do mieszania)
  • Sitko
  • Naczynie żaroodporne

Naszym zdaniem, niewiele rzeczy może się równać z kremowym, ciągnącym się i rozpływającym w ustach makaronem z serem. Jednak mamy dla Ciebie coś wyjątkowego, co – odważymy się stwierdzić – wynosi klasyczną wersję na zupełnie nowy poziom. Nie wierzysz? Przekonaj się sam i odkryj wszystko, co musisz wiedzieć o makaronie z serem z dodatkiem marihuany.


Makaron z serem to chyba jeden z najbardziej kultowych i pocieszających dań na świecie. Kremowy, pełen intensywnego smaku sera i idealnie ugotowanego makaronu, może być zarówno szybką przekąską, dodatkiem do obiadu, jak i samodzielnym, sycącym posiłkiem. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego kultowego dania, to naprawdę wiele cię ominęło! Na szczęście mamy dla ciebie przepis, który łączy klasycznego makaronu z serem z dodatkiem konopi – dzięki temu nie tylko zaspokoisz głód, ale również doświadczysz przyjemnego odprężenia.

Czym jest makaron z serem?

Co to jest mac and cheese?

Mac and cheese, znany również jako makaron z serem, to danie składające się z makaronu (zwykle typu macaroni) w sosie serowym, najczęściej zrobionym z cheddara. Na całym świecie można jednak znaleźć wiele różnych wersji tego przysmaku.

Historia tego prostego dania sięga XIV wieku, a wokół jego pochodzenia narosło wiele legend. Mimo że łatwo skojarzyć makaron z kuchnią włoską, mówi się, że za pierwszą wersję odpowiedzialni byli... Brytyjczycy. Kto by pomyślał, że nie kończy się u nich na fasolce na toście? Choć oryginalny przepis z pewnością różnił się od tego, jak makaron z serem przygotowujemy dziś, jego ogromna popularność na całym świecie nie podlega dyskusji.

Jak przygotować makaron z serem z dodatkiem konopi

Skoro już wiesz, na co się piszesz z tym pysznym, serowym klasykiem, czas dowiedzieć się, jak przygotować własną wersję makaronu z serem wzbogaconą o dodatek konopi. Właśnie w tym możemy Ci pomóc. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników, odpowiednich przyborów i oczywiście cannabutter. Opracowaliśmy prostą instrukcję krok po kroku, dzięki której poradzisz sobie bez problemu. Przepis jest na cztery porcje — lub jedną, jeśli masz naprawdę wielki apetyt i szykujesz się na wyjątkowo mocne przeżycia.

Główną rolę w tym przepisie odgrywa cannabutter. Przed rozpoczęciem gotowania musisz najpierw ją przygotować. Na szczęście mamy dla Ciebie łatwy przepis, który pozwoli ją zrobić. Dodatkowo będzie to doskonała baza do innych dań z dodatkiem konopi!

Sposób przygotowania

Kiedy masz już wszystkie potrzebne składniki i sprzęt, czas przejść do prostego, krok po kroku przepisu na makaron z serem z dodatkiem konopi. Uwaga – może się okazać, że klasyczna wersja tego dania już nigdy nie będzie wystarczająco dobra!

1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 190°C. Następnie zagotuj 1 litr wody w dużym garnku na kuchence. Dodaj szczyptę soli, wsyp makaron i gotuj według instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie sklejał. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i odstaw na bok.

Direction 1

2. W osobnym garnku, na małym ogniu, powoli roztop masło konopne. Dbaj, żeby się nie przypaliło. Stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aż masa będzie gładka. Następnie wlej mleko i gotuj jeszcze przez około 1–2 minuty.

Direction 2

3. Do masy z mleka, masła konopnego i mąki dodaj ser, szczyptę gałki muszkatołowej oraz paprykę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie wsyp ugotowany wcześniej makaron. Mieszaj całość, aż makaron będzie równomiernie pokryty sosem.

Direction 3

4. Zdejmij garnek z ognia i dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki. Kiedy składniki dobrze się połączą, przełóż całość do naczynia żaroodpornego.

Direction 4

5. W miseczce wymieszaj składniki na chrupiącą posypkę i posyp nią całą potrawę. Wstaw naczynie do piekarnika na około 15–20 minut – wierzch musi się zarumienić i bulgotać. To znak, że Twój makaron z serem i dodatkiem konopi jest gotowy!

Direction 5

6. Podawaj w miseczkach i delektuj się!

Direction 6

Ile makaronu z serem i konopiami można zjeść?

Nie jest tajemnicą, że produkty spożywcze z marihuaną potrafią działać mocniej niż inne sposoby jej zażywania. Wpływ na to ma wiele czynników, między innymi metabolizm i poziom tolerancji. Dlatego jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z tego typu produktami, najlepiej zachowaj ostrożność. Zacznij od niewielkiej porcji i odczekaj około godziny, żeby przekonać się, jakie będą efekty. Jeżeli okażą się łagodne i będziesz miał ochotę mocniej odczuć działanie, możesz zjeść trochę więcej. W przeciwnym razie zostanie Ci jeszcze sporo na kolejne okazje.

Czy makaron z serem i konopiami działa psychoaktywnie?

Zdecydowanie tak. To właśnie masło konopne odpowiada za te efekty. Dodając je do swojego przepisu, masz pewność, że doświadczysz wszystkich właściwości i potencjalnych korzyści, jakie niesie THC. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować również wersję z CBD! Jeśli więc wolisz delikatniejszy efekt, możesz bez problemu zamienić mocne kwiaty na takie o łagodniejszym działaniu.

Serowa rozkosz!

Cheesy Does It!

Czy istnieje coś lepszego niż klasyczne mac and cheese? Oczywiście: makaron z serem z dodatkiem konopi! Nasz przepis to dopiero początek – śmiało dostosuj danie do własnych upodobań. Lubisz kuchnię roślinną? Użyj wegańskiego sera, mleka oraz masła. A może nie wyobrażasz sobie makaronu bez mięsa? Pokrój trochę usmażonego boczku i dodaj do potrawy. Jedno jest pewne – niezależnie od wyboru, czeka cię doskonałe doznanie!

Adam Parsons
Adam Parsons
Adam Parsons – zawodowy dziennikarz specjalizujący się w tematyce konopi, copywriter i autor – od wielu lat współtworzy zespół Zamnesii. Na co dzień zajmuje się szerokim zakresem zagadnień: od CBD, przez psychodeliki, po wiele innych powiązanych tematów. Przygotowuje artykuły blogowe, poradniki oraz testuje i opisuje stale rosnącą gamę produktów.
Odwiedzasz naszą stronę internetową Poland.