Blog
Magic Truffle Or Mushroom Tea
2 min

Jak zrobić herbatę z grzybów i trufli magicznych

2 min

Herbata to świetny sposób na przyjęcie magii – jest smaczna, łagodna dla żołądka i działa szybciej, bo lepiej się wchłania. Czego chcieć więcej?

Jedzenie grzybków halucynków i magicznych trufli na surowo to najpopularniejszy sposób ich spożywania. Choć wielu z nas lubi ich smak, dla części osób to zdecydowanie nie jest ulubiona przekąska. Zwłaszcza przy większych dawkach smak potrafi być naprawdę męczący. Herbata pozwala łatwo dodać miód lub inny wybrany słodzik.

Nie chodzi jednak wyłącznie o maskowanie smaku – jest jeszcze drugi powód, dla którego wielu doświadczonych psychonautów przeszło na herbatę: zmniejsza ona nudności. To nie sama psylocybina odpowiada za dolegliwości żołądkowe, lecz zawarta w grzybach niestrawna chityna. Dlatego właśnie herbata to idealne rozwiązanie: szybko wyciągasz to, co potrzebne, a reszty po prostu się pozbywasz.

Poniżej znajdziesz kilka naszych ulubionych przepisów na magiczną herbatę. Sprawdzą się tak samo dobrze przy truflach i grzybkach halucynkach – zarówno świeżych, jak i suszonych. Pamiętaj, że psylocybina ulega rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury, dlatego zawsze używaj wody poniżej punktu wrzenia.

Kalkulator dawki magicznych grzybówOblicz

HERBATA Z MIODem

Mushroom / Truffle Tea Honey

To najprostsza wersja herbaty z magicznych trufli, delikatnie dosłodzona.

  1. Pokrój swoją porcję trufli lub grzybków na bardzo małe kawałki. Im drobniej, tym większa powierzchnia będzie miała kontakt z wodą, a psylocybina znacznie skuteczniej przejdzie do naparu.

  2. Zagotuj wodę.

  3. Odstaw ją na kilka minut, aby lekko przestygła. Powinna być bardzo gorąca, ale już nie wrząca.

  4. Umieść trufle w zaparzaczu do herbaty i ziół i zalej je gorącą wodą.

  5. Pozostaw napar na 10–15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  6. Przelej herbatę przez sitko do innej filiżanki.

  7. Dodaj miód i delektuj się naparem.

Jeśli chcesz wycisnąć z grzybków absolutnie każdą kroplę magii, możesz powtórzyć cały proces jeszcze raz, używając odcedzonego materiału z pierwszej filiżanki. Otrzymasz wtedy mocno skoncentrowaną, prawdziwie magiczną herbatę.

ELIKSIR CYTRYNOWY

LEMON ELIXIR

Ta wersja, przygotowana ze świeżym sokiem z cytryny, dodaje całemu doświadczeniu trochę charakteru. Dlaczego? Kwasowość świeżego soku z cytryny przekształca psylocybinę w psylocynę, dzięki czemu działanie pojawia się szybciej i jest intensywniejsze, ale zwykle trwa krócej niż klasyczny trip. W praktyce sok z cytryny odciąża żołądek, który normalnie musi samodzielnie przeprowadzić tę konwersję.

  1. Posiekaj swoje trufle na drobne kawałki, aby jak najbardziej zwiększyć powierzchnię.

  2. Wrzuć trufle do kubka i zalej je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

  3. Pozostaw trufle w soku na 10 minut, co jakiś czas mieszając.

  4. Zagotuj wodę.

  5. Po zagotowaniu odstaw ją na kilka minut, a następnie wlej do cytrynowej mieszanki.

  6. Pozostaw napar na 15–20 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Smacznego!

Herbata z imbirowym twistem

Herbata Ginger Twist

Ten przepis dodaje całemu doświadczeniu nieco więcej pikantnego charakteru i zamienia je w naprawdę smaczną przyjemność. Smak lukrecji świetnie komponuje się z grzybami, a do tego jest to bardzo zdrowe zioło. Możesz użyć pokrojonej, suszonej lukrecji albo torebki herbaty, która ją zawiera.

  1. Pokrój magiczne trufle na małe kawałki, żeby zwiększyć powierzchnię kontaktu.

  2. Wrzuć trufle do kubka i dodaj herbatę z lukrecją.

  3. Zagotuj wodę.

  4. Pozwól wodzie chwilę przestygnąć, a następnie wlej ją do kubka.

  5. Dodaj odrobinę imbiru i szczyptę świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego – ten duet pomaga uspokoić żołądek i dodaje lekkiej kwaskowatości.

  6. Parz napar przez 10–15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Wypij!

I gotowe! Mając te przepisy pod ręką, możesz sięgać po magię w urozmaicony, mniej obciążający sposób – w postaci delikatnej dla żołądka, pysznej herbaty!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser jest niezależnym dziennikarzem specjalizującym się w tematyce konopi. Od ponad 6 lat pisze o wszystkim, co związane z weedem – od uprawy, przez sposoby konsumpcji, aż po dynamicznie rozwijającą się branżę i niejednoznaczne regulacje prawne, które ją otaczają.
Produkty Shroomshop
Wyszukiwanie w kategoriach
lub
Wyszukaj