Kuchenne alchemie: ziołowy perkolator
Wyciągi roślinne mają wiele przewag nad surowym, nieprzetworzonym materiałem roślinnym: są znacznie bardziej skoncentrowane, wygodniejsze w przyjmowaniu i można je oczyścić, usuwając większość zanieczyszczeń. Opracowanie ekstraktów to w istocie dziedzina nauki, a każda roślina wymaga nieco innej metody. Mimo to, nawet bez specjalistycznego sprzętu laboratoryjnego i wykształcenia chemicznego, możesz w domowych warunkach z powodzeniem przeprowadzać podstawowe procesy ekstrakcji.
Maceracja a perkolacja
Dwie najprostsze i najczęściej stosowane metody otrzymywania płynnych ekstraktów to maceracja i perkolacja. Maceracja jest prawdopodobnie jedną z najstarszych technik ekstrakcji, a przy tym jedną z najprostszych: polega na długotrwałym moczeniu ziela w odpowiednim rozpuszczalniku, zwykle przez co najmniej kilka tygodni, a często ponad miesiąc. Tak powstaje nalewka, którą można stosować bezpośrednio lub dalej przetwarzać.
Perkolacja stosunkowo późno trafiła do zachodniego zielarstwa i farmacji, jednak jej zalety sprawiły, że szybko stała się preferowaną metodą dla wielu praktyków. Podczas perkolacji ziół rozpuszczalnik powoli przesącza się przez warstwę surowca (pod wpływem grawitacji), stopniowo wyciągając z rośliny substancje rozpuszczalne. W zależności od rodzaju i ilości surowca pełną perkolację można zakończyć w czasie od kilku minut do kilku godzin. Najbardziej znanym przykładem perkolacji jest zwykła kawa filtrowana: rozpuszczalnik – woda – przelewa się przez zmielone ziarna, a efektem jest płynny ekstrakt rozpuszczalnych składników.
Wyższa wydajność perkolacji to jeden z głównych powodów, dla których wiele osób wybiera ją zamiast maceracji, choć wciąż toczy się dyskusja, która z metod daje lepsze rezultaty. Nie ma wątpliwości, że zarówno ekstrakty z maceracji, jak i z perkolacji są silne, ale perkolacja ma wyraźną przewagę: znacznie łatwiej przygotować dzięki niej nalewki o wysokim stężeniu, takie jak 1:2 czy 1:1. Kolejnym plusem perkolacji jest to, że marc (pozostałość ziołowa) nie wymaga wyciskania – rozpuszczalnik, który w nim pozostaje, nie zawiera już istotnych ilości substancji czynnych.

Domowy ziołowy perkolator
Zamiast kupować drogi stożek perkolatora z szkła Pyrex, możesz zrobić własny za 10 € lub mniej, wykorzystując zwykłą szklaną butelkę po wodzie. Zasada jest prosta: odcinasz dno butelki i voilà – masz kolumnę z wąską szyjką. Po odwróceniu butelki do góry dnem jej szyjka idealnie wpasowuje się w odpowiednio dobrany słoik typu mason, który pełni rolę kolby zbierającej filtrat.
Oto jak zamienić szklaną butelkę w ziołowy perkolator:
Weź nożyk do cięcia szkła (dostępny w każdym sklepie budowlanym) i zaznacz nim linię wokół samego dna butelki. Upewnij się, że linia jest równa, w przeciwnym razie szkło później będzie się kruszyć. Prostym sposobem na poprowadzenie prostej linii jest użycie paska z rzepem jako prowadnicy.
Gdy nacięcie jest już wykonane, trzymaj dno butelki nad płomieniem świecy, aż szkło się mocno nagrzeje. Następnie natychmiast umieść je pod strumieniem zimnej wody z kranu. Nagła zmiana temperatury spowoduje pęknięcie szkła wzdłuż wykonanej wcześniej linii. Powtarzaj naprzemiennie ogrzewanie płomieniem i chłodzenie wodą wokół butelki, aż dno całkowicie odpadnie.
Jak przeprowadzić perkolację

Oto, czego potrzebujesz, aby wykonać perkolację:
- Perkolator
- Zakrętka na butelkę
- Słoik typu mason jar
- Pręt do ubijania (np. długie narzędzie kuchenne)
- Wata
- 2 kawałki materiału
Pręt do ubijania może być dowolnym długim narzędziem, którym delikatnie dociśniesz zioła po wsypaniu ich do kolumny.
- Umieść kawałek waty w szyjce butelki. Zapobiegnie to przedostawaniu się ziół razem z rozpuszczalnikiem. Skrop watę odrobiną wody lub rozpuszczalnika, aby lekko ją sprasować. Zamiast waty możesz użyć stożka z filtra do kawy.
- Wsyp zmielone zioła na watę.
- Wepchnij pierwszy kawałek materiału w dół rurki, aby zioła nie wypływały do góry po dolaniu rozpuszczalnika.
- Drugi kawałek materiału umieść pomiędzy szyjką butelki a brzegiem słoika, tak aby umożliwić uchodzenie powietrza ze słoika. Jeśli tego nie zrobisz, przepływ rozpuszczalnika zatrzyma się.
- Przykręć zakrętkę butelki. Poprzez jej lekkie luzowanie lub dokręcanie możesz regulować szybkość przepływu rozpuszczalnika.
- Wlej od góry wybrany rozpuszczalnik. Najczęściej używa się wody, alkoholu lub ich mieszanki – takie połączenia skutecznie ekstrahują związki z większości roślin.
- Jeśli masz czas, pozwól, aby rozpuszczalnik dokładnie przesączył się przez zioła, a następnie zostaw całość (na macerację) na kilka godzin, maksymalnie do doby. Ten krok można pominąć w pośpiechu, ale jego wykonanie wyraźnie zwiększa wydajność ekstrakcji. Po okresie moczenia odkręć zakrętkę, aby rozpuszczalnik mógł swobodnie ściekać.
- Dodawaj kolejne porcje rozpuszczalnika, aż płyn wypływający na dole stanie się całkowicie klarowny. To znak, że wszystkie istotne składniki zostały wyekstrahowane.
- Zbieraj uzyskany ekstrakt w słoiku i w razie potrzeby odparuj go do mniejszej objętości.
Tak wygląda podstawowy sposób działania perkolatora i tę metodę można zastosować praktycznie do każdych ziół, które chcesz poddać ekstrakcji.
-
5 min
30 Kwiecień 2020
10 najlepszych ziół na aromatyczną herbatę
Zioła parzono w formie herbat co najmniej od czasów starożytnych Egipcjan. Napary ziołowe mogą działać pobudzająco, uspokajająco, a nawet pełnić rolę afrodyzjaków. Wykorzystaj zioła do waporyzacji,...
-
3 min
1 Maj 2017
Najlepsze zioła do łączenia z konopiami
Waporyzacja zyskała opinię najzdrowszego i najczystszego sposobu przyjmowania konopi oraz innych ziół, bez wdychania szkodliwych substancji smolistych i rakotwórczych. Przyglądamy się kilku...
