Nalewka z konopi bezalkoholowa

How to make alcohol-free cannabis tincture
PoziomZaawansowane | Poziom40 min
SKŁADNIKI
Porcje:
60
KONWERTER:
ozgr
Składniki
  • Gliceryna spożywcza
  • Suchy kwiat lub trim (po dekarboksylacji)
Wyposażenie
  • Wolnowar (crock pot)
  • Młynek do kawy / blender
  • Gaza serowarska
  • Szklany słoik
  • Butelki z kroplomierzem (do przechowywania)
  • Ekstrakcja

Możesz sądzić, że do przygotowania nalewek z konopi niezbędny jest alkohol. Nic bardziej mylnego! Skuteczne i mocne nalewki można zrobić całkowicie bez alkoholu. Niezależnie od przyczyny, dla której chcesz z niego zrezygnować, przeczytaj dalej i dowiedz się, jak stworzyć mocną glicerynową nalewkę z konopi w domowych warunkach.


Do przygotowania nalewek z konopi najczęściej wykorzystuje się alkohol jako rozpuszczalnik. Ma to swoje uzasadnienie – alkohol znakomicie wyciąga kannabinoidy, przez co nadaje się do produkcji silnie skoncentrowanych ekstraktów z konopi. Jednak czysty alkohol może być dość kosztowny, a nie każdemu odpowiada jego spożywanie. Dobrą wiadomością jest to, że istnieją alternatywne rozpuszczalniki, z których z powodzeniem przygotujesz wysokiej jakości nalewkę z konopi w domowych warunkach.

Czym jest nalewka z konopi bez alkoholu?

Jak sama nazwa wskazuje, bezalkoholowa nalewka z konopi to nalewka, w której tradycyjny alkohol zastąpiono inną, bezalkoholową substancją. Dzięki takim zamiennikom jak gliceryna, przygotowanie bezalkoholowej i skutecznej nalewki z konopi jest dziś łatwiejsze niż kiedykolwiek.

Jak przygotować bezalkoholową nalewkę z konopi

Jak zrobić bezalkoholową nalewkę z konopi

Jeśli chodzi o przygotowanie nalewek z konopi, istnieją dwie główne metody: ekstrakcja na gorąco oraz na zimno. Obie są stosunkowo proste i niewymagające, a przy odrobinie sprzętu i kilku składnikach z łatwością przygotujesz nalewkę bezalkoholową, która jakościowo nie ustępuje klasycznym, alkoholowym ekstraktom.

Pamiętaj, aby przed dodaniem gliceryny poddać susz z konopi procesowi dekarboksylacji. Najprostszy sposób to rozłożenie rozdrobnionych kwiatów/roślin na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podgrzewanie ich w piekarniku przez 30–40 minut w temperaturze 110°C. Dzięki temu gotowy produkt będzie bogaty w THC i/lub CBD, zamiast prekursorów, takich jak THCA i CBDA.

Instrukcja wykonania

W tej części przedstawiamy instrukcję krok po kroku dla obu metod ekstrakcji – na ciepło i na zimno. Poradnik jest prosty do wykonania, ale jak zawsze wymaga odrobinę cierpliwości, czasu i staranności, aby osiągnąć najlepsze efekty.

Metoda ekstrakcji na ciepło

1. Do garnka wolno gotującego (slow cookera) wlej 2–5 cm wody i ustaw temperaturę na 80°C. Jeśli masz opcję podgrzewania („keep warm”), skorzystaj z niej, by całość trzymała równą temperaturę przez cały proces.

Take your slow cooker

2. Zmiel dokładnie swoją wcześniej dekarboksylowaną marihuanę w młynku do kawy lub blenderze, jeśli nie jest już rozdrobniona.

Use a coffee grinder

3. Przesyp zmielony susz do słoika, zalej gliceryną tak, aby całkowicie przykryła materiał roślinny. Słoik włóż do wolnowaru z podgrzaną wodą i pozostaw na 6–24 godziny.

Place your ground cannabis inside a jar

4. Po upływie wybranego czasu wyłącz urządzenie, ostrożnie wyjmij słoik i odstaw do ostygnięcia – najlepiej na kilka godzin lub przez całą noc.

After the specified time, turn off the slow cooker

5. Teraz przecedź nalewkę przez gazę. Wiele osób próbowało używać papierowych filtrów do kawy, ale szybko się zapychają – dlatego gazę sprawdzi się najlepiej i nie sprawi problemów. Przecedzanie będzie wymagać cierpliwości, ponieważ gliceryna zagęszcza całą mieszankę. Na koniec przelej gotową nalewkę do butelek z zakraplaczem.

Now you'll need to strain your tincture through a cheesecloth

Metoda ekstrakcji na zimno

1. Zmiel odparowaną marihuanę na jak najdrobniejszy proszek, korzystając z młynka do kawy lub blendera.

Grind your decarbed weed

2. Do przygotowanego słoika wsyp konopie, a następnie wlej glicerynę roślinną i szczelnie zamknij naczynie.

Take your jar, add your cannabis followed by the glycerine

3. Przechowuj słoik w chłodnym, ciemnym miejscu przez minimum 3–5 tygodni. Brak stałego źródła ciepła wydłuża proces w porównaniu do metody na ciepło. Właściwie możesz zostawić mieszankę nawet na ponad pół roku – pamiętaj jedynie, aby codziennie energicznie wstrząsnąć zawartością, by ułatwić uwalnianie kannabinoidów.

Let the jar sit in a cool, dark place for a minimum of 3–5 weeks

4. Gdy uznasz, że czas maceracji był wystarczający, przecedź nalewkę przez gazę do buteleczek z pipetą. Nie używaj filtrów papierowych, gdyż mogą się zapychać. Nalewka jest gotowa – od tej pory możesz korzystać z niej zawsze wtedy, gdy tego potrzebujesz.

Once a sufficient amount of time has passed

Zalety bezalkoholowych nalewek konopnych

Tworzenie bezalkoholowej nalewki z konopi niesie ze sobą szereg korzyści. Przede wszystkim to świetna alternatywa dla osób, które unikają alkoholu lub po prostu nie przepadają za jego smakiem – mogą śmiało sięgnąć po mocny ekstrakt bez żadnych kompromisów.

Kolejną zaletą jest niższy koszt przygotowania nalewki bez alkoholu. Nie trzeba kupować drogich spirytusów – wystarczy łatwo dostępna gliceryna, co z pewnością wpłynie pozytywnie na domowy budżet.

Poza samym faktem, że nalewka jest bezalkoholowa, warto wspomnieć o uniwersalnych atutach takich preparatów. Na przykład podanie ich podjęzykowo sprawia, że efekty odczuwalne są już po kilku minutach. Połknięcie nalewki (aplikacja doustna) daje działanie nawet w ciągu 30 minut — to o wiele szybciej niż tradycyjne produkty spożywcze z konopi!

Nalewki są także wyjątkowo wygodne w użyciu i dyskretne. Gotowy preparat nie wymaga zapalniczki ani żadnych dodatkowych akcesoriów — możesz wykorzystać go w dowolnej chwili, także w podróży.

Nie zapominajmy o kluczowej przewadze domowej nalewki: samodzielnie decydujesz, co znajdzie się w Twoim preparacie. Masz pełną kontrolę nad wyborem odmiany konopi oraz substancji bazowej — czego nie zagwarantuje Ci gotowy produkt ze sklepu czy internetu.

Czy nalewki z konopi bez alkoholu mają jakieś wady?

Choć ich liczba jest niewielka, warto zwrócić uwagę na pewne potencjalne wady nalewek konopnych bezalkoholowych. Przede wszystkim gliceryna pozwala na wchłonięcie znacznie mniejszej ilości kannabinoidów w porównaniu do alkoholu. Oznacza to, że aby uzyskać porównywalny efekt, trzeba użyć większej ilości nalewki bez alkoholu, co może również utrudnić precyzyjne dawkowanie.

Poza tym nalewki na bazie gliceryny zapewniają większość tych samych korzyści, co te sporządzane z alkoholem.

Czas na nalewki bezalkoholowe!

Czas na bezalkoholowe nalewki!

Jak już pewnie zauważyłeś, skuteczne nalewki można z powodzeniem przygotować bez użycia alkoholu. Bez względu na to, czy kieruje Tobą troska o zdrowie, chęć zaoszczędzenia pieniędzy, czy po prostu masz ochotę spróbować czegoś nowego — cały proces jest naprawdę prosty. Od czego zacząć? Jeśli chodzi o odmiany oraz akcesoria, Zamnesia ma wszystko, czego potrzebujesz. Odwiedź sklep i zaopatrz się w produkty, które pozwolą Ci stworzyć wysokiej jakości nalewki z konopi.

Adam Parsons
Adam Parsons
Adam Parsons – zawodowy dziennikarz specjalizujący się w tematyce konopi, copywriter i autor – od wielu lat współtworzy zespół Zamnesii. Na co dzień zajmuje się szerokim zakresem zagadnień: od CBD, przez psychodeliki, po wiele innych powiązanych tematów. Przygotowuje artykuły blogowe, poradniki oraz testuje i opisuje stale rosnącą gamę produktów.
Odwiedzasz naszą stronę internetową Poland.