Blog
How (And Why) To Burp Your Nugs When Curing Cannabis
2 min

Jak i po co „odgazowywać” topy podczas curingu konopi

2 min

Przycięte i wysuszone topy są gotowe, by trafić do słoików na proces dojrzewania. Zanim jednak je zamkniesz na dobre, pamiętaj o regularnym „odgazowywaniu” – otwieraniu słoików, aby wypuścić nagromadzoną wilgoć i gazy. W przeciwnym razie możesz stracić plon przez pleśń i bakterie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się dokładnie, jak prawidłowo wietrzyć słoiki z konopiami.

„Burping” to prosta czynność polegająca na krótkim otwieraniu słoików z dojrzewającą marihuaną, aby odprowadzić nadmiar wilgoci i uzupełnić tlen. Jest to kluczowe, by wydłużyć trwałość suszu oraz wydobyć z niego pełnię smaku i mocy.

Na czym polega burping i dlaczego warto „odgazowywać” swoje topy?

Na czym polega burpowanie i dlaczego warto burpować topy?

Kiedy przytniesz i wysuszysz swoje topy, kolejnym krokiem jest ich właściwe curing, czyli leżakowanie. Burpowanie stanowi kluczowy element tego etapu. W połączeniu z suszeniem, curing wydłuża trwałość twojej marihuany, bo jeszcze bardziej obniża poziom wilgoci w kwiatach, a jednocześnie pozwala na rozkład części cukrów i chlorofilu. Równocześnie dobrze przeprowadzony curing pomaga zachować terpeny, kannabinoidy i inne związki odpowiedzialne za charakterystyczny aromat, smak i działanie konopi. Prawidłowo wyleżakowana marihuana traci część naturalnego „trawiastego” zapachu i goryczki (pochodzącej z chlorofilu), a w zamian zyskuje złożone nuty smakowe, które kojarzymy z wysokiej jakości topami.

W trakcie leżakowania topy uwalniają do powietrza w słoikach curingowych CO₂ oraz wilgoć. Burpowanie polega na regularnym otwieraniu pojemników, aby wypuścić nadmiar CO₂ i pary wodnej, a jednocześnie wpuścić do środka świeże, chłodne powietrze. Z tego powodu burpowanie jest tak ważne, ponieważ:

  • Pomaga utrzymać optymalny poziom wilgoci w kwiatach
  • Zapewnia równomierny curing, dzięki czemu topy są lepszej jakości
  • Minimalizuje ryzyko rozwoju pleśni, bakterii i innych patogenów na suszu
  • Przekłada się na zioło, które przyjemnie się pali – jest gładkie w dymie, aromatyczne, pełne smaku i kannabinoidów.

Krótkie przypomnienie o idealnych warunkach do curingu

Aby wydobyć z kwiatów maksimum jakości, susz należy sezonować w następujących warunkach:

  • W szczelnie zamkniętych, szklanych słoikach (plastik i metal mogą niekorzystnie wpływać na aromat i smak topów)
  • W ciemnym pomieszczeniu lub szafce — światło przyspiesza rozkład kannabinoidów i terpenów
  • Przy wilgotności 55–65% — dzięki temu kwiaty mogą dalej powoli dosychać, co ogranicza ryzyko rozwoju pleśni i bakterii
  • W temperaturze 20–21°C, aby zachować lotne terpeny i kannabinoidy. Jeśli nie jesteś w stanie idealnie utrzymać tego zakresu, postaraj się przynajmniej, by temperatura nie przekraczała 25°C.

Jak prawidłowo „odgazowywać” (burpować) topy marihuany

Jak prawidłowo odpowietrzać topy marihuany

Odpowietrzanie (burping) topów marihuany jest proste. Oto jak to zrobić krok po kroku:

  1. Zdejmij pokrywkę z każdego słoika, w którym dojrzewają topy.
  2. Delikatnie potrząśnij każdym słoikiem, aby poruszyć kwiaty i upewnić się, że w środku nie zalega stare, wilgotne powietrze. Rób to przez 10–20 sekund.
  3. Ponownie szczelnie zamknij słoiki.

Jak często odpowietrzać słoiki podczas procesu curing?

Przez pierwszy tydzień curingowania otwieraj słoiki z topami („odgazowuj” je) dwa razy dziennie, a w kolejnych tygodniach rób to co 2–3 dni. Za każdym razem, gdy otwierasz słoiki, powąchaj susz – jeśli wyczuwasz delikatny, amoniakalny zapach, oznacza to, że jest jeszcze zbyt wilgotny. W takiej sytuacji wyjmij kwiaty ze słoików i przełóż je do brązowej papierowej torby lub pomiędzy bezzapachowe ręczniki papierowe. Przechowuj topy w ciemnym, suchym miejscu przez dodatkowe 1–2 dni, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Następnie ponownie umieść je w słoikach i od nowa rozpocznij proces curingu.

Czy trzeba wciąż „odgazowywać” słoiki, jeśli wilgotność względna jest w normie?

Wielu hodowców sięga po saszetki regulujące wilgotność, aby wyeliminować zgadywanie podczas procesu curingowania. Takie wkłady sprawdzają się świetnie – utrzymują wilgotność w słoiku w idealnym zakresie, sprzyjając prawidłowemu dojrzewaniu topów. Mimo to, nawet przy użyciu saszetek, nadal warto „odgazowywać” (burpować) słoiki, aby zapobiec gromadzeniu się nadmiaru wilgoci.

Burpowanie marihuany: Kluczowy etap procesu curingowania

Odbijanie marihuany: kluczowy etap procesu curingowania

„Odbijanie” marihuany to kluczowy element procesu dojrzewania po zbiorach. Regularne uchylanie słoików pozwala uwolnić nadmiar wilgoci i CO2 oraz uzupełnić tlen w pojemnikach, dzięki czemu topy dojrzewają powoli, nabierają głębokiego aromatu, zachowują moc – a przy tym są lepiej chronione przed pleśnią i innymi patogenami.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser jest niezależnym dziennikarzem specjalizującym się w tematyce konopi. Od ponad 6 lat pisze o wszystkim, co związane z weedem – od uprawy, przez sposoby konsumpcji, aż po dynamicznie rozwijającą się branżę i niejednoznaczne regulacje prawne, które ją otaczają.
Aktualności Jak to zrobić
Wyszukiwanie w kategoriach
lub
Wyszukaj