Pieczone jalapeño poppers

How To Make Baked Jalapeño Poppers
PoziomŚredniozaawansowany | PoziomPrzekąski | Poziom22 min
SKŁADNIKI
Porcje:
12
KONWERTER:
ozgr
Składniki
  • 12 duże papryczki jalapeño
  • 225 gr serek śmietankowy
  • 110 gr tarty ser cheddar (lub inny ulubiony ser)
  • 5 gr czosnek w proszku
  • 30 gr drobno posiekany szczypiorek
  • 30 gr panko (lub chipsy, które również świetnie się sprawdzają)
  • 15 gr roztopione masło
Wyposażenie
  • ostry nóż
  • łyżeczka
  • Blacha do pieczenia
  • Miska do mieszania
  • Papier do pieczenia
  • Rękawice
  • Piekarnik
  • Łyżka stołowa

Nie da się ukryć, że jalapeño poppers to pikantna, aromatyczna przekąska, która sprawdzi się na każdą okazję. A może by tak przygotować je samemu? Wystarczy kilka składników i nasz przepis, by w domowym zaciszu upiec genialne jalapeño poppers. Gwarantujemy, że będzie pysznie! Pamiętaj tylko, aby przygotować ich wystarczająco dużo dla wszystkich znajomych.


Pieczone jalapeño poppers to bez wątpienia jedna z najlepszych przekąsek — połączenie pikantnych papryczek z kremowym serkiem tworzy idealny zestaw na każdą okazję.

Masz ochotę na coś pysznego podczas seansu filmowego? Jalapeño poppers sprawdzą się doskonale. Dopadły Cię munchies na spotkaniu z przyjaciółmi? Wrzuć te papryczki do piekarnika! Oczywiście możesz sięgnąć po mrożoną wersję z supermarketu, ale czy wiedziałeś, że przygotowanie domowych jalapeño poppers jest banalnie proste?

Nie wierzysz? Przekonaj się sam! Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu i zachowaj go na później — bo gdy spróbujesz, z pewnością będziesz wracać do tego smaku częściej niż myślisz. A dla tych, którzy lubią eksperymenty, mamy także wariant z dodatkiem konopi, który wyniesie tę przekąskę na nowy poziom.

Pamiętaj o ostrożności podczas przygotowywania papryczek chili

Zawsze obchodź się ostrożnie z papryczkami chili

Na początek coś najważniejszego: niezależnie od tego, czy masz papryczki ze sklepu, czy może samodzielnie wyhodowane z nasion ze sklepu Zamnesia Peppershop, pamiętaj, by zachować ostrożność podczas ich przygotowywania. Choć jalapeños nie dorównują ostrością legendarnym Carolina reaper, nadal potrafią być naprawdę pikantne i łatwo mogą wywołać nieprzyjemne pieczenie, jeśli dotkniesz nimi oczu lub wrażliwej skóry.

Dlatego zawsze warto przygotowywać papryczki w rękawiczkach. To naprawdę pomaga uniknąć oparzeń – uwierz, szczególnie gdy później stukniesz do łazienki, będziesz nam wdzięczny za tę poradę!

Jak przygotować pieczone jalapeño poppers

Jak przygotować pieczone jalapeño poppers

Przechodzimy do rzeczy! Oto nasz sprawdzony przepis na pieczone jalapeño poppers – podpowiemy, jakie składniki i akcesoria będą Ci potrzebne, aby danie wyszło idealnie. Choć nie jest to bardzo trudna potrawa, to jak przy każdej kuchni, trochę uwagi i cierpliwości pozwoli Ci uzyskać fenomenalny efekt.

Mamy także wariancję z dodatkiem konopi, o której opowiemy nieco później. Jeśli chcesz zachwycić bliskich i znajomych pyszną przekąską, nie zwlekaj – zaczynamy!

Powiązana historia

Papryczka jalapeño: jak uprawiać i wykorzystywać

Kroki przygotowania

Baked Jalapeno Poppers: Steps

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 200°C (około 400°F).

  2. Czas zająć się jalapeño. Załóż rękawiczki, a następnie przetnij papryczki wzdłuż na pół. Łyżeczką usuń pestki oraz resztki miąższu.

  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia – dzięki temu gotowe papryczki nie będą się przyklejać.

  4. Przygotuj farsz – w misce wymieszaj ser żółty (starty), szczypiorek, czosnek w proszku i serek kremowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw gotową mieszankę na bok.

  5. Aby nadać papryczkom chrupkości, połącz bułkę panko z roztopionym masłem. Wymieszaj w misce, aż okruszki wchłoną masło. Jeśli chcesz, zamiast bułki tartej możesz dodać pokruszone chipsy – możliwości są nieograniczone i możesz stworzyć świetne, chrupiące kompozycje.

  6. Teraz nadszedł czas na faszerowanie. Nabierz trochę masy serowej łyżeczką i nałóż do środka każdej połówki papryczki. Wypełnij je tyle, ile chcesz. Ułóż nadziane papryczki na przygotowanej blasze.

  7. Na koniec posyp każdą papryczkę małą ilością maślanych okruszków. W piekarniku zrobią się chrupiące, co doda poppersom wyjątkowego smaku.

  8. Włóż całość do piekarnika i piecz przez 18–22 minuty, aż wierzch ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z pieca odczekaj jeszcze 5–10 minut, zanim zaczniesz je jeść.

I gotowe! Pieczone jalapeño poppers są naprawdę proste do przygotowania i trudno się im oprzeć. Podawaj z wybranymi dipami lub sosami, by podkręcić pikantny smak. Jeśli coś zostanie (co raczej się nie zdarza), przechowuj papryczki w lodówce do 3 dni. Przed podaniem wystarczy je lekko podgrzać w mikrofalówce.

Wartości odżywcze

Pieczone Jalapeño Poppers: Wartości odżywcze

Nie da się ukryć, że pieczone jalapeño poppers są niebywale smaczne, ale jak wyglądają pod kątem wartości odżywczych? Jedna porcja zawiera średnio:

Kalorie: 104 kcal
Tłuszcz: 9 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 5 g
Węglowodany: 2 g
Białko: 3 g
Cholesterol: 28 mg
Sól:  122 mg
Cukier: 1 g
Potas: 66 mg
Witamina A:  485 IU
Witamina C:  17 mg
Wapń: 86 mg
Żelazo: 0,2 mg

Dodaj odrobinę pikanterii swoim pieczonym jalapeño poppers, wzbogacając je o konopie

Ostrość dla twoich jalapeño poppers z dodatkiem konopi

Szukasz sposobu, by podkręcić smak swoich poppersów? Dodatek konopi sprawdzi się tutaj znakomicie. Możesz użyć suszu, kiefu lub haszyszu – wystarczy odrobina, by nadać potrawie charakterystyczny posmak oraz działanie.

Pamiętaj jednak, aby przed dodaniem konopi odpowiednio je zdekarboksylować. W przeciwnym razie nie uzyskasz oczekiwanych efektów.

Kuszące może być wrzucenie ziół do miski razem z resztą składników, ale lepszym rozwiązaniem będzie posypanie równą ilością każdej papryczki. Dzięki temu łatwiej kontrolować dawkowanie oraz działanie każdego poppersa. Najlepiej posypać konopią gotowe przekąski tuż po wyjęciu ich z piekarnika – dzięki temu substancje czynne nie ulegną degradacji pod wpływem wysokiej temperatury.

Chcesz faszerowanych jalapeños? Dobrze trafiłeś!

Jak widzisz, pieczone jalapeño poppers oferują mnóstwo kulinarnych możliwości – to wszechstronna przekąska, która sprawdzi się przy każdej okazji. A satysfakcja z przygotowania ich samodzielnie w domu jest naprawdę wyjątkowa.

Mamy nadzieję, że poczujesz się zainspirowany, by wypróbować własne przepisy – gwarantujemy, że nie pożałujesz! Od czego zacząć? Oprócz inspirujących receptur możemy podzielić się także nasionami papryczek chili. Wejdź do Peppershopu Zamnesia przez ten link i zamów nasiona jalapeño, by samodzielnie wyhodować papryczki w domu. Dzięki temu zawsze będziesz mieć świeże chili pod ręką i Twoje poppersy nigdy się nie skończą.

Adam Parsons
Adam Parsons
Adam Parsons – zawodowy dziennikarz specjalizujący się w tematyce konopi, copywriter i autor – od wielu lat współtworzy zespół Zamnesii. Na co dzień zajmuje się szerokim zakresem zagadnień: od CBD, przez psychodeliki, po wiele innych powiązanych tematów. Przygotowuje artykuły blogowe, poradniki oraz testuje i opisuje stale rosnącą gamę produktów.
Odwiedzasz naszą stronę internetową Poland.