Nasiona Jalapeño M
Te papryczki świetnie sprawdzają się jako pikantna posypka lub składnik najróżniejszych dań. Owocują obficie przez długi czas, a ich smak jest po prostu niesamowity. Uprawa i jedzenie Jalapeño to czysta przyjemność. Na co więc czekasz?
Nasiona Jalapeño M: Sława nie wzięła się znikąd
Jalapeño – czy istnieje papryczka chili, której trzeba cokolwiek przedstawiać? To prawdopodobnie najsłynniejsze chili w świecie Zachodu: łagodne, a jednocześnie pełne wyrazistego smaku, które stało się wszechstronnym składnikiem w najróżniejszych kuchniach.
Choć w świeżej postaci smakują wyśmienicie, najczęściej spotyka się je w formie suszonej. Roślina nieprzerwanie zawiązuje owoce przez długi czas, dzięki czemu możesz cieszyć się stałym dostępem do świeżych papryczek!
Jak uprawiać papryczki Jalapeño M
- Krok 1: Kiełkowanie
Najprościej jest skiełkować nasiona chili bezpośrednio w docelowych doniczkach. To właśnie ich rozmiar zadecyduje, jak szybko rośliny dojrzeją i jak obfite będą zbiory. Im większa doniczka, tym większy plon (ale też dłuższy czas dojrzewania).
Umieść nasiona w otworach o głębokości około 1 cm, zasyp ziemią i podlej. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, aby zapewnić kiełkowanie, ale nie może być przelane. Doniczkę przykryj folią spożywczą, żeby utrzymać wysoką wilgotność, pamiętając o zrobieniu kilku dziurek, które zapewnią wymianę powietrza.
Postaw doniczkę w ciepłym miejscu. Dla kiełkowania Jalapeño optymalna jest temperatura około 25°C.
W zależności od warunków nasiona chili mogą kiełkować od 3 dni do nawet dwóch tygodni. Uzbrój się więc w cierpliwość i nie trać nadziei!
- Krok 2: Cierpliwość
Kiedy nasiona skiełkują i siewki przebiją się przez warstwę podłoża, zdejmij folię i zadbaj o to, by miały dużo światła.
Jalapeño dojrzewają mniej więcej w 85 dni. Podlewaj je jak typową roślinę doniczkową. Do nawożenia wystarczy standardowy nawóz do pomidorów lub papryki, ale warto zadbać również o dodatkową dawkę wapnia, aby zapobiec suchej zgniliźnie wierzchołkowej. Najlepiej podać go w formie oprysku dolistnego.
Jak i kiedy zbierać papryczki jalapeño
Po mniej więcej 85 dniach uprawy Twoje papryczki jalapeño powinny być gotowe do zbioru. Ten czas to jednak tylko orientacyjna wskazówka – same owoce najlepiej pokażą, kiedy są dojrzałe. Na początku są zielone i stopniowo przebarwiają się na czerwono. Możesz zbierać je jeszcze zielone, ale poczekaj, aż nabiorą bardzo ciemnego, głębokiego koloru. Jeśli łatwo odchodzą od rośliny podczas zrywania, są gotowe. Jeżeli stawiają opór, potrzebują jeszcze trochę czasu na krzaku.
Gdy pierwsze owoce zaczną dojrzewać, roślina zwykle dalej tworzy nowe kwiaty przez resztę sezonu. To sprawia, że jalapeño są świetnym wyborem dla osób, które chcą mieć stały dopływ świeżych, ostrych papryczek!
Słowo ostrzeżenia
Podczas pracy z papryczkami i nasionami warto zakładać rękawiczki, aby uchronić skórę przed podrażnieniem kapsaicyną. Nawet jeśli Jalapeño nie należą do najostrzejszych, to i tak dobry nawyk!
Pamiętaj, że ilość nasion jest określana na podstawie wagi, dlatego podawana liczba sztuk jest orientacyjna.
Uwaga: opakowanie tego produktu może zawierać nieaktualne lub błędne informacje. Po właściwe dane na temat nasion Jalapeño M od Zamnesia sięgaj zawsze do tej strony.
| Kolor | Zielony |
|---|---|
| Okres zbiorów | Czerwiec–sierpień |
| Czas dojrzewania | ~85 dni |
| Siew | Styczeń–kwiecień |
| Dla kogo odpowiednie | Na zewnątrz |
| Rodzaj rośliny | Pieprz |
| Lokalizacja | W doniczce, W glebie |
| Harmonogram podlewania | Regularnie |
| Ilość słońca | Pełne słońce |
| Wymagana przestrzeń | 45x85 |
| Rekomendowana technika | Przesadzanie, Wysadzanie roślin do gruntu, Podpórki do roślin |
| Okres wysiewu pod szkłem | Styczeń, Luty, Marzec |
| Okres wysiewu na zewnątrz | Marzec, Kwiecień |
| Okres zbiorów | Lipiec, Sierpień, Wrzesień |
| Zastosowania | Produkt spożywczy |
| Trujące | Nie |
| Odporność na mróz | Nie |
| Długość życia | Bylina |
| Zawartość opakowania | ~0,25 g (~35 nasion) |
| Średni wzrost | ~85 cm |
| Ostrość (SHU) | Umiarkowana ostrość (3 500–6 500 SHU) |
Więcej informacji o tym produkcie:
Top
Top
super
super
ayayay
caramba =) so tasty
Germinated with no problem at all
And they grew fast and sturdy
Sehr lecker
Gute samen schmecken super
High-quality seeds
Very high-quality seeds—they sprouted in 10 days. I'm waiting for the little peppers to appear.
buena gérminación
ha germinado bien. Muy contento.
Super piment pour débuter.
Pas trop piquant, charnu, excellent en pickles ou en salade. TOP !
Excellent
Very good product.
Tasty not too hot.
Perfekt when red and drying, then it has a very surprising sweet Taste. Yield was enough, could be better but i used not perfect conditunes. Likes it sunny!
