Nasiona Jalapeño M

(73)

Te papryczki świetnie sprawdzają się jako pikantna posypka lub składnik najróżniejszych dań. Owocują obficie przez długi czas, a ich smak jest po prostu niesamowity. Uprawa i jedzenie Jalapeño to czysta przyjemność. Na co więc czekasz?

zł 8.49
zł 4.24 podatek wliczony
+2 Dodatkowe punkty za prezenty
Dostępny w magazynie

- +
Ekspresowa dostawa do Stany Zjednoczone
Darmowa dostawa*
*Darmowa dostawa przy zamówieniach powyżej ustalonej kwoty. Więcej informacji.
Discreet Shipping
Dyskretna
wysyłka
Fast Delivery
Szybka
dostawa
Secure Payment
Bezpieczna
płatność
Track & Trace
Śledzenie
przesyłek
  • Więcej informacji
  • Opinie (73)
  • Pytania (0)
  • Wideo (0)
Więcej informacji

Nasiona Jalapeño M: Sława nie wzięła się znikąd

Jalapeño – czy istnieje papryczka chili, której trzeba cokolwiek przedstawiać? To prawdopodobnie najsłynniejsze chili w świecie Zachodu: łagodne, a jednocześnie pełne wyrazistego smaku, które stało się wszechstronnym składnikiem w najróżniejszych kuchniach.

Choć w świeżej postaci smakują wyśmienicie, najczęściej spotyka się je w formie suszonej. Roślina nieprzerwanie zawiązuje owoce przez długi czas, dzięki czemu możesz cieszyć się stałym dostępem do świeżych papryczek!

Jak uprawiać papryczki Jalapeño M

  • Krok 1: Kiełkowanie

Najprościej jest skiełkować nasiona chili bezpośrednio w docelowych doniczkach. To właśnie ich rozmiar zadecyduje, jak szybko rośliny dojrzeją i jak obfite będą zbiory. Im większa doniczka, tym większy plon (ale też dłuższy czas dojrzewania).

Umieść nasiona w otworach o głębokości około 1 cm, zasyp ziemią i podlej. Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, aby zapewnić kiełkowanie, ale nie może być przelane. Doniczkę przykryj folią spożywczą, żeby utrzymać wysoką wilgotność, pamiętając o zrobieniu kilku dziurek, które zapewnią wymianę powietrza.

Postaw doniczkę w ciepłym miejscu. Dla kiełkowania Jalapeño optymalna jest temperatura około 25°C.

W zależności od warunków nasiona chili mogą kiełkować od 3 dni do nawet dwóch tygodni. Uzbrój się więc w cierpliwość i nie trać nadziei!

  • Krok 2: Cierpliwość

Kiedy nasiona skiełkują i siewki przebiją się przez warstwę podłoża, zdejmij folię i zadbaj o to, by miały dużo światła.

Jalapeño dojrzewają mniej więcej w 85 dni. Podlewaj je jak typową roślinę doniczkową. Do nawożenia wystarczy standardowy nawóz do pomidorów lub papryki, ale warto zadbać również o dodatkową dawkę wapnia, aby zapobiec suchej zgniliźnie wierzchołkowej. Najlepiej podać go w formie oprysku dolistnego.

Jak i kiedy zbierać papryczki jalapeño

Po mniej więcej 85 dniach uprawy Twoje papryczki jalapeño powinny być gotowe do zbioru. Ten czas to jednak tylko orientacyjna wskazówka – same owoce najlepiej pokażą, kiedy są dojrzałe. Na początku są zielone i stopniowo przebarwiają się na czerwono. Możesz zbierać je jeszcze zielone, ale poczekaj, aż nabiorą bardzo ciemnego, głębokiego koloru. Jeśli łatwo odchodzą od rośliny podczas zrywania, są gotowe. Jeżeli stawiają opór, potrzebują jeszcze trochę czasu na krzaku.

Gdy pierwsze owoce zaczną dojrzewać, roślina zwykle dalej tworzy nowe kwiaty przez resztę sezonu. To sprawia, że jalapeño są świetnym wyborem dla osób, które chcą mieć stały dopływ świeżych, ostrych papryczek!

Słowo ostrzeżenia

Podczas pracy z papryczkami i nasionami warto zakładać rękawiczki, aby uchronić skórę przed podrażnieniem kapsaicyną. Nawet jeśli Jalapeño nie należą do najostrzejszych, to i tak dobry nawyk!

Pamiętaj, że ilość nasion jest określana na podstawie wagi, dlatego podawana liczba sztuk jest orientacyjna.

Uwaga: opakowanie tego produktu może zawierać nieaktualne lub błędne informacje. Po właściwe dane na temat nasion Jalapeño M od Zamnesia sięgaj zawsze do tej strony.

Nasiona Jalapeño M karta danych
Kolor Zielony
Okres zbiorów Czerwiec–sierpień
Czas dojrzewania ~85 dni
Siew Styczeń–kwiecień
Dla kogo odpowiednie Na zewnątrz
Rodzaj rośliny Pieprz
Lokalizacja W doniczce, W glebie
Harmonogram podlewania Regularnie
Ilość słońca Pełne słońce
Wymagana przestrzeń 45x85
Rekomendowana technika Przesadzanie, Wysadzanie roślin do gruntu, Podpórki do roślin
Okres wysiewu pod szkłem Styczeń, Luty, Marzec
Okres wysiewu na zewnątrz Marzec, Kwiecień
Okres zbiorów Lipiec, Sierpień, Wrzesień
Zastosowania Produkt spożywczy
Trujące Nie
Odporność na mróz Nie
Długość życia Bylina
Zawartość opakowania ~0,25 g (~35 nasion)
Średni wzrost ~85 cm
Ostrość (SHU) Umiarkowana ostrość (3 500–6 500 SHU)

Więcej informacji o tym produkcie:

Opinie (73)
    (73)
    26/Paź/2025

    Top
    Top

    T. K.
    21/Wrz/2025

    super
    super

    V. P.
    26/Sie/2025

    ayayay
    caramba =) so tasty

    J. R.
    25/Sie/2025

    Germinated with no problem at all
    And they grew fast and sturdy

    M. C.
    07/Sie/2025

    Sehr lecker
    Gute samen schmecken super

    L. D.
    26/Lip/2025

    High-quality seeds
    Very high-quality seeds—they sprouted in 10 days. I'm waiting for the little peppers to appear.

    J. A.
    10/Lip/2025

    buena gérminación
    ha germinado bien. Muy contento.

    J. M.
    01/Lip/2025

    Super piment pour débuter.
    Pas trop piquant, charnu, excellent en pickles ou en salade. TOP !

    O. V.
    01/Lip/2025

    Excellent
    Very good product.

    G. R.
    30/Cze/2025

    Tasty not too hot.
    Perfekt when red and drying, then it has a very surprising sweet Taste. Yield was enough, could be better but i used not perfect conditunes. Likes it sunny!

    A. R.
    Nie możesz dodać opinii, ponieważ nie jesteś zalogowany jako klient.

Pytania (0)

Obecnie brak pytań od klientów.

Zadaj pytanie
0/1000
Ukryj formularz
Wideo (0)
Nie ma jeszcze dostępnych filmów dla tego produktu.
Nasiona Jalapeño M
Nasiona Jalapeño M
Nasiona Jalapeño M
Nasiona Jalapeño M
Nasiona Jalapeño M
Nasiona Jalapeño M
icon_important-info
Wszystkie produkty są przeznaczone wyłącznie do legalnych celów i nie mogą być spożywane ani wykorzystywane w sposób niezgodny z prawem. Oferowane przez nas produkty związane z konopiami, lnem, grzybami oraz innymi substancjami są sprzedawane zgodnie z obowiązującymi przepisami lokalnymi.
Odwiedzasz naszą stronę internetową Poland.