Blog
Absinthe Kit
2 min

Jak zrobić absynt w domu

2 min

Jeśli ciekawi Cię świat absyntu, sięgnij po Zestaw Startowy Absynt. Dzięki niemu przygotujesz własny absynt w domu – bez ryzyka wywołania kolejnej prohibicji!

Pochodzenie absyntu owiane jest zieloną mgłą zbrodni, tajemnicy i opowieści o halucynacjach. Dlatego często uchodzi on za trunek tylko dla naprawdę nieustraszonych. W rzeczywistości, mimo burzliwej historii, nie jest bardziej niebezpieczny niż inne wysokoprocentowe alkohole, które bez trudu kupisz dziś w sklepie. Odkąd zniesiono ogólny zakaz sprzedaży absyntu, część złej sławy, jaka ciążyła na naszej „Zielonej Wróżce”, zaczęła znikać. A skoro odium powoli się rozwiewa, trudno o lepszy moment, by sięgnąć po ten legendarny zielony napój.

Czy picie absyntu jest bezpieczne? I co właściwie może ci zrobić? Tradycyjnie destyluje się go z anyżu, kopru włoskiego i piołunu, przy czym to właśnie piołun obwiniano za rzekome wprowadzanie całych społeczeństw w świat halucynacji.

Powiązana historia

Czy absynt naprawdę wywołuje halucynacje?

Dokładniej mówiąc, chodziło o związek chemiczny o nazwie tujona, składnik piołunu, na którego spadała cała odpowiedzialność. Tujon działa jako inhibitor GABA (kwasu gamma-aminomasłowego). GABA blokuje określone receptory w mózgu, co może – i podkreślam: może – prowadzić do drgawek.

Jednak piołun już przed destylacją zawiera tylko śladowe ilości tujonu, a po procesie destylacji jest go jeszcze mniej. Ryzyko dla człowieka jest praktycznie pomijalne. W praktyce, zanim tujona mogłaby ci w jakikolwiek sposób zaszkodzić, wcześniej zabiłoby cię zwyczajne zatrucie alkoholem. To pokazuje, że podobnie jak inne mocne trunki, absynt można po prostu smakować za to, czym jest: wyjątkowym, aromatycznym likierem.

Jak zrobić absynt z domowego zestawu DIY

Jak zrobić absynt z domowego zestawu DIY

Ten domowy zestaw do przygotowania absyntu zawiera wszystkie przyprawy i zioła potrzebne do stworzenia i delektowania się własnym trunkiem. Od siebie musisz dodać jedynie drobne sitko lub gazę do filtrowania, butelkę mocnego alkoholu etylowego oraz eleganckie kieliszki, które wprowadzą odpowiedni nastrój.

Dobrze wiedzieć: 1 zestaw wystarcza na przygotowanie 1 litra absyntu. 

Będziesz potrzebować:

  • Nasiona kopru włoskiego (7 g)
  • Nasiona anyżu (8 g)
  • 1× anyż gwiaździsty
  • Nasiona kolendry (7 g)
  • Korzeń arcydzięgla (7 g)
  • Piołun (Artemisia absinthium) (4 g)
  • Mięta pieprzowa (4 g)
  • Specjalnie zaprojektowana łyżeczka, dzięki której roztapiający się cukier będzie skapywał do kieliszka z absyntem, zgodnie z tradycyjną metodą podawania

Instrukcja:

  1. Przesyp zawartość saszetki z piołunem do butelki mocnego alkoholu zbożowego, na przykład wódki 40%.
  2. Usuń piołun po 12–24 godzinach. Czas maceracji zależy od indywidualnych preferencji: im dłużej zioło będzie się moczyć, tym intensywniejszy aromat i smak uzyskasz.
  3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki do alkoholu i odstaw nastaw na 5–7 dni.
  4. Przefiltruj płyn, aby usunąć zioła i przyprawy.
  5. Przelej gotowy trunek do butelki i opisz swój domowy absynt.

UWAGA: Choć kolor zielony jest silnie kojarzony z absyntem, warto wiedzieć, że wcale nie jest to jego podstawowa barwa. Pierwsza destylacja absyntu daje napój o zabarwieniu od niemal przezroczystego, przez jasno bursztynowy, aż po ciemną miedź. Zielony kolor pojawia się dopiero po drugim, bardziej złożonym procesie maceracji z użyciem roślin o wysokiej zawartości chlorofilu, takich jak hyzop czy melisa. Dlatego też Twój domowy absynt nie będzie zielony, lecz przybierze odcień czerwonawo-brązowy.

JAK PIĆ ABSYNT

Używając specjalnej łyżeczki, połóż na niej kostkę cukru i oprzyj ją na brzegu kieliszka, z którego będziesz pić absynt. Delikatnie wlej 20–30 ml absyntu na kostkę cukru tak, aby spływał do kieliszka. Podpal cukier – absynt nasączający kostkę ułatwi jej zapłon. Pozwól, by cukier palił się, aż się skarmelizuje. Następnie dolej 2–3 cl zimnej wody.

Na koniec usiądź wygodnie, zrelaksuj się i pozwól, by niepowtarzalny aromat i smak absyntu zabrały cię w podróż. Podróż pełną intryg, tajemnic, domniemanych zbrodni. Mroczną historię opartą wyłącznie na spekulacjach i lęku przed tą urzekającą „Fée Verte” – Zieloną Wróżką, jak zwykliśmy ją nazywać.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Absolwent kierunku mass media i komunikacja, Miguel Ordoñez jest doświadczonym autorem z ponad 13‑letnim stażem, który od 2017 roku specjalizuje się w tematyce związanej z konopiami. Systematyczne, wnikliwe badania połączone z osobistymi doświadczeniami pozwoliły mu zbudować rozległą i pogłębioną wiedzę w tej dziedzinie.
Headshop Produkty
Wyszukiwanie w kategoriach
lub
Wyszukaj