Jak zrobić absynt w domu
Jeśli ciekawi Cię świat absyntu, sięgnij po Zestaw Startowy Absynt. Dzięki niemu przygotujesz własny absynt w domu – bez ryzyka wywołania kolejnej prohibicji!
Pochodzenie absyntu owiane jest zieloną mgłą zbrodni, tajemnicy i opowieści o halucynacjach. Dlatego często uchodzi on za trunek tylko dla naprawdę nieustraszonych. W rzeczywistości, mimo burzliwej historii, nie jest bardziej niebezpieczny niż inne wysokoprocentowe alkohole, które bez trudu kupisz dziś w sklepie. Odkąd zniesiono ogólny zakaz sprzedaży absyntu, część złej sławy, jaka ciążyła na naszej „Zielonej Wróżce”, zaczęła znikać. A skoro odium powoli się rozwiewa, trudno o lepszy moment, by sięgnąć po ten legendarny zielony napój.
Czy picie absyntu jest bezpieczne? I co właściwie może ci zrobić? Tradycyjnie destyluje się go z anyżu, kopru włoskiego i piołunu, przy czym to właśnie piołun obwiniano za rzekome wprowadzanie całych społeczeństw w świat halucynacji.
Dokładniej mówiąc, chodziło o związek chemiczny o nazwie tujona, składnik piołunu, na którego spadała cała odpowiedzialność. Tujon działa jako inhibitor GABA (kwasu gamma-aminomasłowego). GABA blokuje określone receptory w mózgu, co może – i podkreślam: może – prowadzić do drgawek.
Jednak piołun już przed destylacją zawiera tylko śladowe ilości tujonu, a po procesie destylacji jest go jeszcze mniej. Ryzyko dla człowieka jest praktycznie pomijalne. W praktyce, zanim tujona mogłaby ci w jakikolwiek sposób zaszkodzić, wcześniej zabiłoby cię zwyczajne zatrucie alkoholem. To pokazuje, że podobnie jak inne mocne trunki, absynt można po prostu smakować za to, czym jest: wyjątkowym, aromatycznym likierem.
Jak zrobić absynt z domowego zestawu DIY

Ten domowy zestaw do przygotowania absyntu zawiera wszystkie przyprawy i zioła potrzebne do stworzenia i delektowania się własnym trunkiem. Od siebie musisz dodać jedynie drobne sitko lub gazę do filtrowania, butelkę mocnego alkoholu etylowego oraz eleganckie kieliszki, które wprowadzą odpowiedni nastrój.
Dobrze wiedzieć: 1 zestaw wystarcza na przygotowanie 1 litra absyntu.
Będziesz potrzebować:
- Nasiona kopru włoskiego (7 g)
- Nasiona anyżu (8 g)
- 1× anyż gwiaździsty
- Nasiona kolendry (7 g)
- Korzeń arcydzięgla (7 g)
- Piołun (Artemisia absinthium) (4 g)
- Mięta pieprzowa (4 g)
- Specjalnie zaprojektowana łyżeczka, dzięki której roztapiający się cukier będzie skapywał do kieliszka z absyntem, zgodnie z tradycyjną metodą podawania
Instrukcja:
- Przesyp zawartość saszetki z piołunem do butelki mocnego alkoholu zbożowego, na przykład wódki 40%.
- Usuń piołun po 12–24 godzinach. Czas maceracji zależy od indywidualnych preferencji: im dłużej zioło będzie się moczyć, tym intensywniejszy aromat i smak uzyskasz.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki do alkoholu i odstaw nastaw na 5–7 dni.
- Przefiltruj płyn, aby usunąć zioła i przyprawy.
- Przelej gotowy trunek do butelki i opisz swój domowy absynt.
UWAGA: Choć kolor zielony jest silnie kojarzony z absyntem, warto wiedzieć, że wcale nie jest to jego podstawowa barwa. Pierwsza destylacja absyntu daje napój o zabarwieniu od niemal przezroczystego, przez jasno bursztynowy, aż po ciemną miedź. Zielony kolor pojawia się dopiero po drugim, bardziej złożonym procesie maceracji z użyciem roślin o wysokiej zawartości chlorofilu, takich jak hyzop czy melisa. Dlatego też Twój domowy absynt nie będzie zielony, lecz przybierze odcień czerwonawo-brązowy.
JAK PIĆ ABSYNT
Używając specjalnej łyżeczki, połóż na niej kostkę cukru i oprzyj ją na brzegu kieliszka, z którego będziesz pić absynt. Delikatnie wlej 20–30 ml absyntu na kostkę cukru tak, aby spływał do kieliszka. Podpal cukier – absynt nasączający kostkę ułatwi jej zapłon. Pozwól, by cukier palił się, aż się skarmelizuje. Następnie dolej 2–3 cl zimnej wody.
Na koniec usiądź wygodnie, zrelaksuj się i pozwól, by niepowtarzalny aromat i smak absyntu zabrały cię w podróż. Podróż pełną intryg, tajemnic, domniemanych zbrodni. Mroczną historię opartą wyłącznie na spekulacjach i lęku przed tą urzekającą „Fée Verte” – Zieloną Wróżką, jak zwykliśmy ją nazywać.
-
3 min
25 Marzec 2021
Czy absynt naprawdę wywołuje halucynacje?
Mit „zielonej wróżki” to jedna z najsłynniejszych opowieści związanych z alkoholem. Rzeczywistość okazuje się jednak znacznie mniej mroczna (i pewnie mniej sensacyjna), niż chciałyby legendy....
-
3 min
13 Luty 2020
Czy łączenie alkoholu i marihuany to kiedykolwiek dobry pomysł?
Łączenie alkoholu z konopiami może czasem wydawać się dobrą zabawą, ale warto wiedzieć, jak taka mieszanka wpływa na twój organizm.
-
4 min
14 Listopad 2016
5 mitów na temat absyntu
Absynt, zwany „zieloną wróżką”, po dekadach zakazu ponownie podbija Europę. Krąży o nim mnóstwo mitów, które aż proszą się o obalenie. Zajmijmy się więc prawdą o zielonej wróżce!
-
3 min
10 Kwiecień 2014
Jak zrobić piwo z konopi
Jak pewnie wiesz, konopie i piwo świetnie do siebie pasują. Łączy je jednak coś więcej niż tylko smak – chmiel i konopie są ze sobą znacznie bliżej spokrewnione, niż mogłoby się wydawać.
