Czym jest rozpuszczalny w wodzie proszek z konopi?
Proszek konopny (znany też jako proszek THC) coraz śmielej wchodzi na rynek konopi – i nie bez powodu. To nie tylko nowoczesny, bezdymny sposób przyjmowania konopi, ale też potencjalna rewolucja w świecie produktów spożywczych z konopi. Dzięki temu, że jest pozbawiony smaku i zapachu oraz rozpuszcza się w wodzie, umożliwia dyskretne wzbogacanie żywności w związki obecne w konopiach. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, czym dokładnie jest proszek konopny, jak działa i dlaczego robi tyle zamieszania.
Czym jest proszek z konopi?

Zgodnie z nazwą, proszek z konopi to po prostu konopie w sproszkowanej, rozpuszczalnej w wodzie formie. To spory przełom, bo kannabinoidy, takie jak THC i CBD, naturalnie nie rozpuszczają się w wodzie (dlatego, aby zrobić własne jadalne produkty, najpierw przygotowuje się masło konopne lub olej konopny). Dzięki specjalnym procesom, które opiszemy niżej, niektóre firmy konopne potrafią zwiększyć rozpuszczalność w wodzie związków konopi i tworzyć bezsmakowe, bezzapachowe proszki, które można mieszać z wodą i innymi napojami lub wykorzystywać w kuchni.
Dla użytkowników końcowych sproszkowane konopie to nowoczesny, bezdymny sposób korzystania z właściwości różnych kannabinoidów; sięgnięcie po THC czy CBD może być tak proste, jak rozpuszczenie odmierzonej ilości proszku w szklance wody, zamiast skręcania jointa czy zaciągania się z vape’a.
Z perspektywy całej branży konopnej proszek z konopi otwiera zupełnie nowe możliwości przy tworzeniu jadalnych produktów z konopi i innych, bardziej złożonych wyrobów. Ponieważ związki konopi są rozpuszczalne w tłuszczach, większość gotowych produktów jadalnych w dispensariach wytwarza się z dużą ilością oleju lub masła, aby zachować wysoką moc. Dzięki wodnorozpuszczalnemu proszkowi konopnemu producenci mogliby natomiast opracowywać bez tłuszczu, lekkie produkty i wyjść poza klasyczne brownie, ciastka czy żelki.
Proszek z konopi – skąd się wziął?

Proszek z konopi zaczął pojawiać się w nagłówkach w latach 2016–2017, kiedy kilka firm z USA wprowadziło na rynek sproszkowane formy THC. Jedną z nich była kalifornijska marka biotechnologiczna Made by Science. We współpracy z producentem konopi THC Design, Made by Science zaprezentowało jeden z pierwszych wariantów proszku konopnego podczas High Times Cannabis Cup 2017 w San Bernardino. Ich produkt, MIX, jest reklamowany jako „pierwszy na świecie sypki proszek z THC do zastosowań kulinarnych”. Podobnie firma Stillwater Brands z Kolorado ogłosiła w 2017 roku, że ma w toku zgłoszenie patentowe na rozpuszczalny proszek kannabinoidowy o nazwie Ripple.
Różni producenci stosują odmienne metody wytwarzania proszku THC. Stillwater Brands, na przykład, zaczyna od emulgowania destylatu konopnego z dodatkiem substancji powierzchniowo czynnych i emulgatorów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, tworząc gęstą zawiesinę. Dzięki temu hydrofobowe związki z konopi stają się rozpuszczalne w wodzie. Następnie zawiesinę suszy się w piecach próżniowych, aż powstanie drobny, suchy proszek. Inni producenci wykorzystują z kolei specjalne cząsteczki cukru znane jako cyklodekstryny. Działają one poprzez „wchłanianie” innych cząsteczek do swojego wnętrza i częściowe przejmowanie ich właściwości. Związki te tradycyjnie stosuje się do produkcji alkoholu w proszku, ale równie dobrze sprawdzają się przy tworzeniu sproszkowanego THC.
Dlaczego ludzie sięgają po proszek z konopi

Proszek z konopi ma wiele zalet. Można go rozpuścić w wodzie, dodać do innych napojów lub włączyć do praktycznie każdego przepisu, który chcesz wzbogacić o kannabinoidy. Dzięki temu, że jest pozbawiony smaku i zapachu, pozwala korzystać z efektów jadalnej marihuany bez charakterystycznej, często nieprzyjemnej goryczki rośliny, która dla części osób bywa zniechęcająca.
Dodatkowo proszek z konopi umożliwia wzbogacenie ulubionych potraw i napojów w związki konopne bez konieczności używania masła czy oleju konopnego. To ogromna zaleta dla osób na diecie lub po prostu dbających o zdrowsze odżywianie. Ta cecha ma też znaczenie w zastosowaniach komercyjnych i może mieć istotne konsekwencje dla różnych firm.
Co nas czeka w przyszłości?

Niestety, proszek z konopi to wciąż zupełna nowość. Poza rozwiązaniami opracowywanymi przez prywatne firmy, brakuje solidnych badań, które oceniłyby skuteczność tego produktu oraz lepiej wyjaśniły jego mocne strony i ograniczenia. Jak to często bywa w przypadku konopi, potrzeba znacznie więcej badań, aby naprawdę zrozumieć, jak przełomowym wynalazkiem jest proszek z marihuany.
Czy wiesz, że możesz zrobić proszek z marihuany w domu? Wystarczy kilka prostych składników i nie musisz czekać, aż w Twojej okolicy pojawią się apteki konopne lub inni sprzedawcy oferujący taki produkt. Sprawdź ten prosty przepis, aby dowiedzieć się, jak z łatwością przygotować własny proszek THC w domu.
-
6 min
24 Luty 2021
Najlepsze odmiany konopi do domowych edibles
Dzisiejsi kucharze konopni mają większy wybór odmian niż kiedykolwiek wcześniej. Przygotowując jadalne produkty z konopi, możesz bez trudu dobrać susz pod kątem smaku, mocy czy pożądanych efektów....
-
3 min
23 Listopad 2019
Znaczenie biodostępności w terapii medyczną marihuaną
Sposób przyjmowania marihuany ma bezpośredni wpływ na siłę i charakter jej działania. Zrozumienie, czym jest biodostępność, pomaga pacjentom stosującym medyczną marihuanę świadomie dobrać metodę...
