Blog
Przepis: pikantny sos z gandzi
2 min

Przepis: pikantny sos z gandzi

2 min

Wyruszamy do kuchni i przygotowujemy wyjątkowy, pikantny sos z dodatkiem konopi. Nasz przepis znajdziesz poniżej!

Dla wielu smakoszy ostrość to ten mały dodatkowy „kop”, który wydobywa z potrawy pełnię smaku. A teraz wyobraź sobie, że łączysz to przyjemne mrowienie na języku z kojącym, relaksującym hajem w całym ciele. To możliwe dzięki temu przepisowi na pikantny sos na ciepło z dodatkiem marihuany. Miłośnicy ostrego jedzenia, szykujcie się!

W naszym przepisie najpierw pokażemy ci, jak przygotować domowy ostry sos, a dopiero potem, jak go nasycić nasiona marihuany. Na dokładkę dorzucamy przepis na pikantne skrzydełka z kurczaka, żebyś od razu mógł w pełni wykorzystać swój nowy sos!

Uwaga: do tego przepisu potrzebne jest masło konopne (cannabutter). Tutaj dowiesz się, jak zrobić je samodzielnie!

SKŁADNIKI

Na sos chili:

  • 300–500 g ulubionych papryczek chili (bez ogonków) – świetnie sprawdzą się czerwone jalapeño
  • 1 cała główka czosnku (ząbki oddzielone)
  • 5 dużych pomidorów, przekrojonych na pół
  • 1 cebula, przekrojona na pół (opcjonalnie)
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • 1 łyżka stołowa soli morskiej
  • Chlust oliwy z oliwek
  • 60 g cannabutter

Na skrzydełka z kurczaka

  • Skrzydełka z kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

Instrukcje

Ostry sos

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż na niej ząbki czosnku, cebulę i pomidory (przekrojoną stroną do dołu) oraz papryczki chilli. Skrop całość odrobiną oliwy i posyp solą morską.

  3. Piec warzywa w piekarniku przez 30 minut.

  4. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw, żeby składniki lekko przestygły. Gdy będą już chłodniejsze, obierz ząbki czosnku.

  5. Przełóż cebulę, pomidory, czosnek, papryczki chilli, cukier, sól, wodę i ocet do blendera.

  6. Miksuj, aż sos będzie gładki. Jeśli chcesz uzyskać całkowicie jedwabistą konsystencję, możesz przetrzeć go przez gazę lub bardzo drobne sito, żeby pozbyć się kawałków warzyw.

  7. Gotowe – masz własny ostry sos!

Twój ostry sos możesz przechowywać w lodówce – wytrzyma mniej więcej miesiąc.

Aby nasycić sos mocą konopi, wlej około ¼ szklanki ostrego sosu do rondelka i dodaj cannabutter. Podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masło w pełni połączy się z sosem. Taki sos świetnie sprawdzi się jako dip lub marynata – pamiętaj jednak, że nie będzie się przechowywał tak długo jak podstawowy ostry sos, więc najlepiej przygotowywać wersję z konopiami na bieżąco, w razie potrzeby.

Skrzydełka z kurczaka

  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C.

  2. Przełóż skrzydełka do miski.

  3. Skrop je oliwą i posyp przyprawami, dokładnie wymieszaj, aby mięso było równomiernie obtoczone.

  4. Spryskaj blachę sprayem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą tłuszczu i ułóż na niej skrzydełka. Piecz w piekarniku przez 30–45 minut.

  5. Odmierz potrzebną ilość ostrego sosu i delikatnie podgrzej go na małym ogniu.

  6. Upieczone skrzydełka obtocz w ciepłym sosie tuż przed podaniem.

Przygotowanie domowego ostrego sosu z dodatkiem konopi jest naprawdę proste. Gdy już go zrobisz, możesz używać go na wiele sposobów – wszystko zależy od twojej kulinarnej wyobraźni. Ogromnym plusem tego przepisu jest to, że łatwo dopasujesz zarówno ostrość sosu, jak i jego moc konopną. Pamiętaj, że działanie dań z dodatkiem konopi pojawia się zwykle po 45–90 minutach, więc przy pierwszej porcji zachowaj umiar, aby dobrze wyczuć ich siłę.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser jest niezależnym dziennikarzem specjalizującym się w tematyce konopi. Od ponad 6 lat pisze o wszystkim, co związane z weedem – od uprawy, przez sposoby konsumpcji, aż po dynamicznie rozwijającą się branżę i niejednoznaczne regulacje prawne, które ją otaczają.
Headshop Przepisy
Wyszukiwanie w kategoriach
lub
Wyszukaj