Top 10 najlepszych przepisów z konopi
Coraz więcej osób sięga dziś po marihuanę z rozmaitych powodów. Od zwykłej miłości do zioła, po niezwykłe korzyści, jakie daje osobom zmagającym się z przewlekłym bólem – włączenie konopi do wybranych przepisów kulinarnych może sprawić, że przyjmowanie „lekarstwa” stanie się znacznie przyjemniejsze.
Przetwory z konopi to tylko jeden ze sposobów, by dostarczyć sobie wszystkiego, co najlepsze w marihuanie. Choć jedzenie konopi ma kilka minusów – jak trudniejsze dawkowanie czy dłuższy czas „wejścia” – istnieje mnóstwo powodów, dla których samodzielne przygotowywanie produktów jadalnych to świetny pomysł.
Takie edibles mogą być korzystne zarówno dla użytkowników medycznych, jak i rekreacyjnych. Dla osób stosujących konopie terapeutycznie to smaczny i wygodny sposób na codzienną porcję CBD – bez szkodliwych efektów ubocznych palenia marihuany z dodatkiem tytoniu. Co więcej, są sposoby na wzmocnienie efektu po zjedzeniu przetworów, na przykład poprzez dodanie do przepisu dodatkowych składników, takich jak lecytyna.
Tylko od czego zacząć? Przepisów na konopne smakołyki w internecie są tysiące i wybranie najlepszego mogłoby zająć wieczność – nie wspominając już o dodatkowych kilogramach! Dlatego Zamnesia przychodzi z pomocą i przedstawia listę Top 10 najlepszych przepisów z marihuaną.
1. Specjalne brownie
O tych słynnych deserach słyszał praktycznie każdy. Do ich przygotowania potrzebujesz 1 opakowania mieszanki na brownie, w której przepisie przewidziano użycie oleju. Oczywiście potrzebna będzie też marihuana. Do tego przepisu zaleca się od 4 do 18 gramów. Podgrzej na patelni ilość oleju wskazaną na opakowaniu i wsyp do niego marihuanę. Gotuj olej z ziołem na średnim lub małym ogniu przez około 30 minut. Następnie odcedź susz z oleju i dodaj przefiltrowany olej do mieszanki na brownie. Dalej postępuj zgodnie z instrukcją na pudełku. Sam susz roślinny możesz wysuszyć do końca i spalić, podczas gdy brownie piecze się z olejem nasyconym THC z roślin marihuany.
2. Ciasteczka konopne bez pieczenia
Kolejna propozycja na deser to ciasteczka konopne bez pieczenia – banalnie proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. W rondelku wymieszaj 2 szklanki cukru, 4 łyżki kakao, 1/2 szklanki masła konopnego oraz 1/2 szklanki mleka. Następnie dodaj 3 szklanki płatków owsianych, 1 szklankę masła orzechowego i 1 łyżkę ekstraktu z wanilii. Całość dokładnie połącz, a potem za pomocą łyżki wykładaj porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią woskowaną. Odstaw na około 10 minut do ostygnięcia – i gotowe.
3. Herbata z marihuaną
Podobnie jak z innymi ziołami, z marihuany również można przygotować herbatę. Zagotuj wodę i zalej nią marihuanę. Pozostaw do naciągnięcia przez około półtorej godziny. Dodaj 1 łyżkę masła z marihuaną lub zwykłego masła. Potem napar jest gotowy do picia. Tę herbatę możesz pić na ciepło lub na zimno.
4. Masło konopne
Masło konopne to świetny przepis, który warto opanować, bo stanowi bazę dla wielu innych popularnych dań z dodatkiem zioła. Będziesz potrzebować 1 funta masła oraz 1/2 uncji marihuany, wcześniej drobno zmielonej. Masło rozpuść w rondelku i dodaj marihuanę. Gotuj na bardzo małym ogniu, aż masło nabierze zielonkawego koloru od zioła. Przelej całość przez sitko, a następnie wstaw masło do lodówki, aby stężało.
5. Space cake
Wcale nie musisz jechać do Holandii, żeby spróbować space cake. Poniższy przepis jest bardzo prosty i bez problemu przygotujesz go w domu. Ciasto możesz też spersonalizować, dodając do masy swoje ulubione smakołyki.
Pamiętaj, że cannabutter możesz zrobić osobno. Dodanie dodatkowej ilości konopi do ciasta to kwestia indywidualnych preferencji. To, jakiego rodzaju konopi użyjesz, zależy wyłącznie od Ciebie. Wielu doświadczonych kucharzy (i hodowców) zamiast topów wykorzystuje liście lub łodygi swoich roślin.
Nie ma tu jednego słusznego sposobu. Kluczem jest eksperymentowanie.
Rozpuść 225 gramów masła w kuchence mikrofalowej. Przelej do miski. Dodaj 8 gramów konopi. Podgrzewaj i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj 200 gramów cukru i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Wsyp 225 gramów mąki. Następnie dolej 160 mililitrów mleka i wbij 2 jajka. Dodaj też 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki soli. Ubijaj, aż masa będzie gładka i jednolita. Dodaj wybrane dodatki i dokładnie je wmieszaj. Przelej ciasto do formy. Piecz, aż będzie złociste (około 30 minut). Sprawdź gotowość patyczkiem. Pokrój i podawaj. Porcja wystarcza na około 12 kawałków.
6. Lody z marihuaną
-
6 min
11 Październik 2024
15 nietypowych przepisów i potraw z konopi
Zanurz się w świat kulinarnej marihuany z 10 przepisami i 5 produktami, które zachwycą Cię zarówno smakiem, jak i działaniem. Od słodyczy miodowego masła konopnego, przez wyrazisty, wytrawny sos...
-
6 min
31 Styczeń 2023
Dlaczego spożywanie konopi działa silniej niż palenie
Spożywcze produkty z konopi od dawna cieszą się ogromną popularnością. Jak zapewne wiesz, ich działanie potrafi być znacznie silniejsze niż efekt po jakimkolwiek skręcie, który kiedykolwiek...
-
7 min
2 Listopad 2021
Jakie są zalety i wady jadalnych produktów z konopi?
Jeśli szukasz sposobu przyjmowania konopi, który mniej obciąża płuca, doskonałą alternatywą są produkty spożywcze z dodatkiem konopi (tzw. edibles). Mają one jednak zarówno zalety, jak i wady,...
-
6 min
24 Luty 2021
Najlepsze odmiany konopi do domowych edibles
Dzisiejsi kucharze konopni mają większy wybór odmian niż kiedykolwiek wcześniej. Przygotowując jadalne produkty z konopi, możesz bez trudu dobrać susz pod kątem smaku, mocy czy pożądanych efektów....
-
2 min
28 Lipiec 2017
Lecytyna: dodaj ją do swoich produktów spożywczych z...
Lecytyna to nowy, obowiązkowy dodatek do domowych produktów spożywczych z konopi! Ta substancja, naturalnie występująca między innymi w żółtkach jaj, sprawia, że domowe wyroby stają się bardziej...
