Top 10 rzadkich superfoods na lepsze samopoczucie
Chcesz wynieść zdrową dietę i styl życia na wyższy poziom? Superfoods, czyli produkty o wyjątkowo wysokiej zawartości składników odżywczych, witamin i minerałów, mogą sprawić, że już dobrze zbilansowana rutyna stanie się jeszcze skuteczniejsza. Czytaj dalej, aby poznać przegląd jednych z najlepszych i najrzadszych superfoods na świecie.
Superfoods od lat przyciągają uwagę mediów, a producenci i sprzedawcy często składają śmiałe obietnice dotyczące ich wpływu na zdrowie, a nawet zdolności do leczenia chorób. Choć wiele z tych deklaracji jest mocno przesadzonych, nie oznacza to, że brakuje w nich ziarenka prawdy. Wiele produktów zaliczanych do superżywności może być wartościowym uzupełnieniem już zdrowej diety i stylu życia. W tym artykule przyjrzymy się bliżej kilku z najlepszych, wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze superfoods z całego świata.
Czym jest superżywność?
Określenie „superżywność” to popularny dziś termin używany w odniesieniu do produktów spożywczych lub suplementów o wysokiej wartości odżywczej lub przypisywanych im korzyściach zdrowotnych. Choć nie istnieje ścisła, prawna definicja tego, czym dokładnie jest superżywność, zazwyczaj zalicza się do niej produkty:
- Naturalne
- Pochodzenia roślinnego
- Bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze
- Dostarczające kluczowych składników odżywczych, takich jak białko i błonnik
- Niskokaloryczne
Warto pamiętać, że superżywność nie jest cudownym lekiem na wszystko; sama w sobie nie zapobiegnie chorobom ani problemom zdrowotnym, a do pełnej oceny wpływu różnych produktów zaliczanych do superżywności na zdrowie potrzebne są dalsze badania. Mogą one jednak stanowić świetne uzupełnienie już zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety.
Top 10 rzadkich produktów superżywność
Chcesz odkryć magiczny świat superżywności? Poniżej znajdziesz 10 przykładów rzadkich superfoods z najdalszych zakątków świata.
1. Proszek z baobabu

Znane również jako drzewo małp (bo, jak łatwo się domyślić, małpy uwielbiają jego owoce), baobab to gatunek drzewa pochodzący z Madagaskaru, kontynentalnej Afryki i Australii. To długowieczne drzewo wytwarza duże kwiaty, które są zdolne do zapylania jedynie przez około 15 godzin. Po zapyleniu przekształcają się one w spore, owalne, przypominające jagody owoce wypełnione beżowymi, nerkowatymi nasionami. Zarówno miąższ, jak i nasiona uchodzą za jedne z najbardziej odżywczych produktów na świecie – są pełne naturalnych węglowodanów i błonnika, a także całej gamy witamin i minerałów. Dla porównania, baobab zawiera około 5 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a oprócz tego dostarcza m.in. tiaminy, wapnia, żelaza i wielu innych mikroelementów. Proszek z baobabu powstaje w 100% z naturalnego miąższu owoców, który ma delikatnie cytrusowy smak. Doskonale sprawdza się w smoothie, sokach, jogurtach, deserach czy sałatkach owocowych.
2. Jagody goji

Nie daj się zwieść ich rozmiarowi – jagody goji to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Właśnie dlatego od wieków zajmują ważne miejsce w tradycyjnej kuchni azjatyckiej oraz holistycznych praktykach prozdrowotnych. Owoce te pochodzą z krzewu Lycium barbarum, wywodzącego się z Chin, który obecnie uprawiany jest w wielu regionach Azji. Suszone jagody mają lekko ciągnącą konsystencję oraz słodko‑kwaśny smak, który świetnie sprawdza się zarówno w daniach na słodko, jak i na słono – od granoli, przez curry, aż po ciasta. Proszek z jagód goji ma zbliżony aromat i doskonale nadaje się jako dodatek do koktajli i soków w formie suplementu. Popularność jagody goji zawdzięczają bardzo szerokiemu wachlarzowi składników odżywczych, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Już jedna łyżka tych owoców dostarcza sporo błonnika, witaminy A, witaminy C oraz żelaza, dlatego stanowią wartościowe uzupełnienie zbilansowanej diety. Warto jednocześnie pamiętać, że jagody goji są naturalnie bogate w cukry.
3. Moringa

Moringa oleifera to drzewo pochodzące z subkontynentu indyjskiego, rosnące również w Himalajach i w części Afryki. Dorasta do około 12 m wysokości, ma średniej grubości pień, delikatne gałęzie i intensywnie zielone, pierzaste liście. Wytwarza też pachnące, żółtawobiałe kwiaty oraz długie strąki nasienne. W Indiach i krajach ościennych moringa jest powszechnie wykorzystywana w kuchni i ceniona jako wyjątkowo odżywczy składnik.
Najwięcej wartości mają liście moringi – są bogate w witaminy A, z grupy B, C i K, a także mangan, białko i wapń. Uznaje się je również za znakomite naturalne źródło żelaza, magnezu oraz aminokwasów. Jadalne są także nasiona, strąki, kwiaty i korzenie moringi, spożywane w wielu regionach świata, choć zawierają one mniej składników odżywczych. Proszek z moringi powstaje z suszonych i zmielonych liści i można go popijać wodą lub dodawać do soków i smoothie.
4. Kurkuma

Kurkuma robi znacznie więcej, niż tylko nadaje curry intensywny kolor – to jeden z najstarszych składników ajurwedy, medycyny siddha oraz chińskich praktyk naturopatycznych. Ta barwna przyprawa pozyskiwana jest z Curcuma longa, blisko spokrewnionej z imbirem rośliny rosnącej w Indiach i innych częściach Azji. W ostatnich latach kurkuma zyskała na Zachodzie sporą popularność ze względu na szerokie, potencjalne korzyści dla zdrowia. Głównym związkiem odpowiedzialnym za jej działanie jest kurkumina (to ona nadaje przyprawie intensywnie żółtą barwę). Choć stanowi jedynie około 1–6% kurkumy, coraz więcej badań wskazuje, że kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem. Niestety, kurkumina cechuje się niską biodostępnością, dlatego lepiej przyjmować ją w wyższych stężeniach, w formie suplementu, a nie wyłącznie jako przyprawę. Ważne jest też łączenie kurkumy z czarnym pieprzem (zawierającym piperynę), który znacząco zwiększa jej przyswajalność.
5. Jagody acai

Jagody acai pochodzą z palmy acai, która naturalnie rośnie na podmokłych terenach i zalewowych obszarach brazylijskiej Amazonii. Palma ta wytwarza owoce przypominające winogrona, które dzięki wyjątkowo wysokiej gęstości składników odżywczych zyskały miano „superowocu”. Jagody acai od dawna stanowią podstawę diety rdzennych mieszkańców Amazonii, dostarczając im zdrowych tłuszczów, węglowodanów, błonnika oraz wielu ważnych minerałów. Dziś w Amazonii nadal jada się je na co dzień, najczęściej w postaci ciemnofioletowej pasty podawanej do posiłków. Choć w przeszłości jagody acai bywały agresywnie promowane z użyciem przesadzonych obietnic i wątpliwych „cudownych” relacji, wciąż mogą być wartościowym uzupełnieniem zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Proszek z acai powstaje zazwyczaj z przecieru owocowego poddanego liofilizacji, dzięki czemu otrzymuje się intensywnie fioletowy proszek, który można dodawać do sałatek owocowych, smoothie, soków, jogurtów i deserów.
6. Nasiona konopi

Konopie to jedne z najszybciej rosnących roślin na świecie i prawdopodobnie jedne z pierwszych uprawianych przez człowieka. W tradycyjnych chińskich praktykach holistycznych używa się ich już od ponad 3000 lat. Oprócz psychoaktywnych kwiatów i włóknistych łodyg rośliny konopi (Cannabis sativa) wytwarzają także wyjątkowo pożywne nasiona w ogromnych ilościach — jedna roślina może dać tysiące nasion, w zależności od rozmiaru. Z botanicznego punktu widzenia są to orzechy, ale w codziennej diecie doskonale sprawdzają się jako nasiona konopi. Zawierają ponad 30% tłuszczu i są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Uznaje się je również za znakomite źródło białka wysokiej jakości, przewyższające pod tym względem zarówno nasiona chia, jak i siemię lniane. Ponadto nasiona konopi dostarczają sporo witaminy E oraz fosforu, potasu, sodu, magnezu, siarki, wapnia, żelaza i cynku. Można je jeść na surowo, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych, albo dodawać do ciepłych potraw. Świetnie komponują się z granolą, musli, jogurtem, sałatkami i curry. Wiele osób dosypuje nasiona konopi także do komosy ryżowej, tabbouleh i nie tylko!
7. Jagody złote (goldenberries)

Goldenberries (znane także jako jagody Inków, peruwiańska miechunka lub rodzaj agrestu z Przylądka) to kolejny superfood pochodzący z obu Ameryk. Tylko nieco mniejsze od pomidorków koktajlowych, goldenberries rozwijają się wewnątrz delikatnej papierowej łuski na roślinie Physalis peruviana, należącej do rodziny psiankowatych. Ich stosowanie sięga czasów imperium Inków, choć uprawiano je także w Anglii, Republice Południowej Afryki oraz w regionie Pacyfiku. Te gładkie, okrągłe, złociste owoce, przypominające żółte pomidory, są pyszną przekąską jedzoną solo, ale świetnie sprawdzają się też jako dodatek do wielu słodkich i wytrawnych potraw. 100 g suszonych goldenberries dostarcza jedynie 280 kalorii, zawiera 15% błonnika, 65% nieprzetworzonych węglowodanów oraz 7% białka. Goldenberries są również znakomitym źródłem witaminy A, witaminy B1, B2 oraz B3.
8. Amarantus

Amarant to smaczne i pełne wartości odżywczych zboże odkryte w Nowym Świecie, które stanowiło podstawę diety cywilizacji Inków, Majów i Azteków. Technicznie rzecz biorąc, obejmuje ponad 60 gatunków ziaren uprawianych i wykorzystywanych jako pożywienie od tysięcy lat. Ziarna pochodzą z rodzaju Amaranthus, który był kluczowym składnikiem jadłospisu Azteków. Dziś amarant wciąż zajmuje ważne miejsce w kuchni meksykańskiej, ale pojawia się także w daniach z całego świata, między innymi z Indii, Indonezji, Filipin czy Grecji. Ceniony jest za wyjątkowo wysoką gęstość odżywczą: amarant zawiera do 58% nieprzetworzonych węglowodanów, 14% białka roślinnego, 7% błonnika i 7% tłuszczu. Jest też bogaty w witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5), a także witaminy C i E. Co więcej, stanowi znakomite źródło minerałów, takich jak mangan, fosfor, magnez, żelazo i wapń.
9. Spirulina

Spirulina to jeden z najpopularniejszych suplementów na świecie – i nie bez powodu. Pozyskuje się ją z trzech gatunków zielonych alg, a już Aztekowie i inne dawne kultury obu Ameryk wykorzystywali ją jako pożywienie (podobnie jak amarantus czy jagody goldenberry). Spirulinę spożywa się jednak także w innych częściach świata, między innymi w Afryce. Od kilku lat dominuje ona rynek zdrowej żywności i suplementów dzięki wyjątkowo wysokiej koncentracji składników odżywczych. Ponad 50% spiruliny stanowi wysokiej jakości białko, bogate we wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawiera ona również pewne ilości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych oraz sporo nieprzetworzonych węglowodanów. Dodatkowo spirulina jest świetnym źródłem żelaza, manganu i magnezu, a także wielu witamin, w tym B1–3, B5 i B6, B12 oraz witamin C, E i K. Warto jednak pamiętać, że pojawiają się obawy dotyczące możliwego zanieczyszczenia spiruliny bakteriami wytwarzającymi mikrocystyny – toksyny mogące wywoływać różne nieprzyjemne skutki uboczne. Dlatego tak ważne jest, aby wybierać spirulinę wysokiej jakości, pochodzącą od zaufanej marki lub producenta.
10. Camu camu

Camu camu, czyli Myrciaria dubia, to niewielkie, krzaczaste drzewo rosnące wzdłuż rzek w peruwiańskiej, boliwijskiej, kolumbijskiej, ekwadorskiej i brazylijskiej części Amazonii. Wydaje małe, kwaśne owoce przypominające skrzyżowanie wiśni ze śliwkami. Camu camu jest niskokaloryjne, a jednocześnie pełne cennych składników odżywczych, dzięki czemu zyskuje coraz większą popularność na całym świecie – mimo że jego intensywnie cierpki smak sam w sobie nie każdemu odpowiada. Z tego powodu większość suplementów z camu camu ma postać proszku, który można dodać do koktajli, soków, jogurtu lub innych potraw, aby złagodzić smak. Camu camu ceni się przede wszystkim za bardzo wysoką zawartość witaminy C, ale owoce te dostarczają także szeregu innych minerałów.
Wypróbuj te superżywności już dziś
I tak dochodzimy do końca – oto zestawienie kilku naszych ulubionych produktów zaliczanych do superżywność z różnych zakątków świata, z których wiele znajdziesz w Zdrowie i witalność od Zamnesii. Jeśli szukasz nowych sposobów na lepsze przyswajanie składników odżywczych i poprawę ogólnego samopoczucia, koniecznie zapoznaj się z produktami opisanymi powyżej. Pamiętaj jednak, że superżywność nie jest cudownym lekiem na wszystko – powinna jedynie stanowić uzupełnienie już zdrowej diety i stylu życia.
-
4 min
14 Kwiecień 2023
Triphala: Najważniejsze informacje
Kiedy cofamy się myślami do dawnych metod leczenia i naturalnych kuracji, łatwo zauważyć, że jedne przetrwały próbę czasu, a inne odeszły w zapomnienie. Jedną z mieszanek ziołowych o wyjątkowo...
-
2 min
27 Marzec 2023
Moringa: wszystko, co warto wiedzieć
Moringa jest stosowana od tysięcy lat, ale czy nadal ma swoje miejsce we współczesnym świecie? Dostępna w wielu formach – od kapsułek, przez sproszkowane ekstrakty, po suszone liście – odkryj sam,...
-
5 min
27 Styczeń 2023
Cordyceps: wszystko, co warto wiedzieć
Wraz z popularnością serialu „The Last of Us” kordyceps zyskał ogromne zainteresowanie. Czym właściwie są te „grzyby zombie”? Czy naprawdę wywołują przerażające efekty? Na szczęście dla ludzi –...
-
7 min
2 Lipiec 2021
Czym jest grzyb chaga?
Błyskoporek podkorowy, znany szerzej jako grzyb chaga, od wieków zajmuje ważne miejsce w tradycyjnych i naturalnych metodach dbania o zdrowie. Jakie właściwości mu się przypisuje, w jaki sposób się...
