5 rozgrzewających zup z dodatkiem konopi
Masz ochotę urozmaicić swoją zupę psychoaktywnym akcentem? Sprawdź poniżej pięć rozgrzewających, oryginalnych i pysznych przepisów na zupy z dodatkiem konopi. Wystarczy odrobina canna-oil lub masła konopnego i możesz zaczynać gotowanie!
Bywają dni, kiedy nic nie koi tak dobrze jak miska gorącej zupy. Taki posiłek rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę, a przy tym daje niemal nieograniczone możliwości doboru składników – od prostych i delikatnych po złożone, intensywne kompozycje smaków.
Teraz wyobraź sobie, że dodajesz do tego dania odrobinę konopnego twistu. Niezależnie od tego, czy użyjesz oleju konopnego, czy cannabutter, marihuana może wnieść do zup zupełnie nowy wymiar doznań, wzbogacając je o działanie THC lub CBD. Dlaczego więc nie najarasz się przy kolacji? Poniżej znajdziesz pięć prostych i pysznych przepisów na zupy z dodatkiem konopi.
5 rozgrzewających zup z dodatkiem konopi
Jak już wspomniano, jeśli chcesz dodać marihuanę do zup, potrzebujesz do tego oleju konopnego lub masła konopnego (cannabutter). Dzięki tym składnikom nie musisz gotować surowca roślinnego bezpośrednio w zupie, co znacząco upraszcza cały proces, poprawia smak potrawy i pomaga w pełni wykorzystać działanie kannabinoidów. Jeśli chcesz samodzielnie przygotować olej z marihuany lub cannabutter, na naszym blogu znajdziesz szczegółowe instrukcje krok po kroku!
Pamiętaj, że ilość oleju lub masła konopnego w każdym przepisie powinna być dopasowana do twojej tolerancji oraz mocy przygotowanej domowej infuzji. W zależności od liczby porcji i pożądanego efektu odpowiednia może być od jednej łyżeczki do nawet łyżki lub więcej masła/oleju z marihuaną.
Sprzęt

Do wszystkich poniższych przepisów przyda Ci się kilka podstawowych akcesoriów kuchennych. Na szczęście najprawdopodobniej masz je już w domu, więc nie musisz robić specjalnych zakupów. Będziesz potrzebować:
- Duży garnek
- Blender kielichowy lub ręczny (typu „żyrafa”)
- Deska do krojenia
- Nóż
- Łyżka do mieszania
Zupa pomidorowa z terpenami

Ta aromatyczna zupa pomidorowa to klasyk, który większość z nas dobrze zna. Jeśli zależy Ci na maksymalnej prostocie, ale wciąż chcesz zjeść smaczne, pożywne danie, które dodatkowo zapewni przyjemne hajowanie, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Co więcej, zupa w pełni nadaje się dla wegetarian i wegan. Lista składników jest krótka, a całość można przygotować w mniej niż pół godziny, o ile działasz sprawnie. To świetne rozwiązanie dla osób, które mają mało czasu – albo po prostu mało cierpliwości.
Składniki
- 300 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów
- Olej do smażenia lub masło
- Bulion warzywny
- Olej z konopi lub masło konopne (cannabutter)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Zioła i przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
- 1500 ml wody
Przygotowanie
- Posiekaj cebulę, czosnek i pomidory (jeśli używasz świeżych). Odstaw na bok.

- Rozgrzej w garnku olej (bez dodatku konopi) i zeszklij posiekaną cebulę. Następnie dodaj czosnek i smaż tylko do momentu, aż zacznie intensywnie pachnieć (około minuty).

- Wlej wodę i doprowadź do wrzenia.

- Dodaj pomidory lub przecier pomidorowy oraz bulion warzywny, po czym zmniejsz ogień, aby zupa tylko delikatnie "pyrkała".

- Wymieszaj z łyżką masła konopnego lub oleju z konopi.
- Dodaj zioła i przyprawy, a następnie gotuj na małym ogniu przez 20 minut.

- Zmiksuj zupę na gładki krem. Podawaj na ciepło.

Zupa grzybowa z marihuaną

Jeśli masz ochotę na coś o nieco bardziej złożonym smaku, zupa z marihuaną i grzybami będzie dla ciebie idealnym wyborem. To danie jest gęste, aromatyczne i świetnie sprawdza się w przytulne wieczory, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i sycącego. Przepis jest wegetariański, a po użyciu roślinnej śmietanki – w pełni wegański.
Ingredients
- 400 g pieczarek lub innych grzybów
- Bulion warzywny
- Olej konopny lub masło konopne (cannabutter)
- Śmietanka lub wegański zamiennik (np. napój owsiany)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek lub masło
- 1500 ml wody
- Tymianek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Posiekaj cebulę, pieczarki i czosnek. Rozgrzej olej w garnku.

- Wrzuć cebulę i pieczarki na rozgrzany tłuszcz (tradycyjne masło lub oliwa) i podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około minutę.

- Wlej wodę, dodaj bulion warzywny i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

- Dodaj przyprawy i zioła, a następnie olej z konopi lub masło konopne oraz śmietankę, jeśli z niej korzystasz. Dokładnie wymieszaj.

- Zblenduj zupę częściowo, jeśli chcesz, by była wyraźnie "kawałkowana", lub całkowicie na gładki krem.

Zupa toskańska z fasolą i CBD

Zupy fasolowe są pełne białka i innych cennych składników odżywczych. A przy tym świetnie smakują! Fasola słynie z tego, że jest niezwykle pożywna i bardzo sycąca, dlatego na naszej liście rozgrzewających dań nie mogło zabraknąć zupy z tych wspaniałych roślin strączkowych. W tej wersji proponujemy kojącą zupę z dodatkiem CBD, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast tego dodać bogaty w THC olej konopny.
Składniki
- 250 g fasoli cannellini
- Bulion warzywny
- Olej CBD lub masło konopne (cannabutter)
- Masło lub oliwa z oliwek
- Jarmuż lub boćwina, posiekane
- 1500 ml wody
- 1–2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Rozmaryn
- Tymianek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Posiekaj jarmuż lub botwinę, marchew, seler naciowy, cebulę i czosnek. Odstaw na bok. Rozgrzej w garnku olej lub masło.
- Podsmaż cebulę, marchew i seler, aż zmiękną, a cebula zacznie się lekko rumienić. Czosnek dodaj w ostatnich dwóch minutach smażenia, aby się nie przypalił.
- Dodaj posiekane zielone warzywa, fasolę, wodę i bulion warzywny, po czym doprowadź całość do lekkiego wrzenia.
- Wmieszaj wybrany olej CBD lub masło/olej konopny.
- Dopraw rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu około 30 minut, aż zielenina będzie miękka.
Ognista zupa z dyni piżmowej

Dynia piżmowa ma aksamitną, maślano-słodką nutę i stanowi idealną bazę do treściwej zupy. Poza tym, że jej krojenie potrafi być zaskakująco kłopotliwe, to warzywo jest bardzo zdrowe i wyjątkowo smaczne, dzięki czemu świetnie sprawdza się w kolejnej wegetariańskiej propozycji. Ten przepis ma nieco bardziej egzotyczny charakter niż pozostałe – znajdziesz w nim mleko kokosowe, gałkę muszkatołową i cynamon. Jeśli gotujesz, by zrobić wrażenie, to właśnie ta opcja może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Składniki
- Dynia piżmowa, obrana i pokrojona w kostkę
- Bulion warzywny
- Olej z konopi lub masło konopne
- Olej kokosowy lub oliwa z oliwek
- 1500 ml wody
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Gałka muszkatołowa
- Cynamon
- Sól
- Pieprz
- Mleko kokosowe
- Jogurt (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Pokrój dynię piżmową, cebulę i czosnek. Odstaw na bok.

- Piecz dynię piżmową w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż zmięknie, następnie odstaw.

- W garnku zeszklij cebulę na oleju kokosowym lub oliwie. Gdy stanie się szklista, dodaj czosnek i smaż, aż zacznie intensywnie pachnieć.

- Dodaj upieczoną dynię, bulion warzywny i wodę, po czym doprowadź całość do lekkiego wrzenia.

- Wmieszaj olej z konopi lub masło konopne oraz mleko kokosowe.

- Dopraw gałką muszkatołową, cynamonem, solą i pieprzem.

- Zblenduj zupę na gładki krem i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 15 minut.

- Podawaj z kleksem śmietany lub jogurtu, jeśli masz ochotę.

Zupa Cheeba z kurczakiem

To nasza propozycja dla miłośników treściwych, mięsnych dań. Rosół z kurczaka od wieków uchodzi za potrawę o właściwościach wzmacniających i „uzdrawiających” – kiedyś powszechnie polecano go w całej Europie i Stanach Zjednoczonych jako domowy środek na różne dolegliwości. Choć nie traktujemy go jak lekarstwa, uważamy, że to wyjątkowo pyszna zupa, którą można jeszcze bardziej podkręcić, dodając THC lub CBD.
Składniki
- Szarpane mięso z kurczaka
- Bulion drobiowy
- 1500 ml wody
- Olej konopny lub masło konopne (cannabutter)
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- Tymianek
- Sól
- Pieprz
- Makaron lub ryż (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Jeśli nie masz gotowego, poszarpanego kurczaka, najpierw usmaż lub upiecz mięso, aż będzie delikatnie zrumienione i wstępnie ugotowane, a następnie porwij je na włókna przy pomocy widelca i łyżki.
- Posiekaj cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy, a potem odłóż na bok.
- W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju, po czym dodaj kurczaka, wodę, bulion, posiekane warzywa oraz przyprawy.
- Doprowadź do lekkiego wrzenia, a następnie dodaj olej konopny lub masło konopne.
- Jeśli używasz makaronu lub ryżu, wrzuć je zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu, tak aby mogły ugotować się bezpośrednio w zupie.
- W razie potrzeby dopraw do smaku i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną, a aromat stanie się intensywny.
- Podawaj na gorąco, opcjonalnie posypując świeżymi ziołami.
Rozgrzej się zupą

Siła tych dań tkwi w ich wszechstronności – składniki możesz bez trudu podmieniać, dopasowując je do własnych upodobań czy wymagań dietetycznych. W przypadku zup możliwości są praktycznie nieograniczone: przygotujesz je w stylu niemal każdej kuchni świata, używając zarówno kilku prostych składników, jak i bardzo rozbudowanych połączeń smaków.
Niezależnie od tego, czy marzy Ci się klasyczna, kojąca zupa z dodatkiem marihuany, czy chcesz bardziej odważnie eksplorować kulinarny potencjał dań na bazie konopi, te przepisy rozgrzeją Cię i solidnie nasycą. Pamiętaj, że kluczem do przyjemności z jedzenia zupy z dodatkiem konopi jest odpowiednie dawkowanie – zacznij od małej ilości i zwiększaj ją powoli, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz przygodę z produktami spożywczymi z marihuaną. Ciesz się gotowaniem, a przede wszystkim rozkoszuj się jedzeniem! A jeśli masz odrobinę czasu, upiecz do zupy świeże pieczywo – będzie idealnym dodatkiem.
-
6 min
11 Październik 2024
15 nietypowych przepisów i potraw z konopi
Zanurz się w świat kulinarnej marihuany z 10 przepisami i 5 produktami, które zachwycą Cię zarówno smakiem, jak i działaniem. Od słodyczy miodowego masła konopnego, przez wyrazisty, wytrawny sos...
-
6 min
24 Luty 2021
Najlepsze odmiany konopi do domowych edibles
Dzisiejsi kucharze konopni mają większy wybór odmian niż kiedykolwiek wcześniej. Przygotowując jadalne produkty z konopi, możesz bez trudu dobrać susz pod kątem smaku, mocy czy pożądanych efektów....
-
8 min
5 Listopad 2019
Wszystko, co musisz wiedzieć o produktach konopnych do jedzenia
Spożywcze produkty z konopi to wyjątkowy sposób na korzystanie z marihuany. Mogą jednak budzić obawy – szczególnie u osób początkujących lub tych, które mają za sobą nieprzyjemne doświadczenia. Na...
-
4 min
10 Wrzesień 2013
Top 10 najlepszych przepisów z konopi
Coraz więcej osób sięga dziś po marihuanę z rozmaitych powodów. Od zwykłej miłości do zioła, po niezwykłe korzyści, jakie daje osobom zmagającym się z przewlekłym bólem – włączenie konopi do...
