Jak przygotować kanapkę z konopi – 5 pysznych przepisów
Niepozorna kanapka jest z nami od tysięcy lat, ale to wcale nie znaczy, że nie można jej odświeżyć odrobiną naszego ulubionego zioła. Jeśli kiedykolwiek marzyłeś, by połączyć miłość do kanapek z pasją do weed, teraz masz ku temu idealną okazję.
Choć nazwa kanapki pochodzi prawdopodobnie od Johna Montagu, czwartego hrabiego Sandwich, sama idea jedzenia pieczywa z nadzieniem istnieje od wielu stuleci. Właściwie kanapki należą do nielicznych dań, które łączą niemal wszystkie kultury i tradycje kulinarne, a ich najdawniejsze znane przykłady pochodzą z rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Trudno więc o lepszy sposób uczczenia jednego z najbardziej uniwersalnych (i najsmaczniejszych) typów jedzenia niż solidną porcją dobrej, starej Mary Jane.
Tak jest — zapomnij na chwilę o zupkach błyskawicznych, Cheetosach, bekonie czy marmoladzie; tym razem wypełnimy nasze kanapki jedną z najlepszych zielonych roślin na świecie — marihuaną. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić kanapkowe eksperymenty innymi nietypowymi dodatkami, ale we wszystkich poniższych propozycjach skupimy się na odświeżeniu klasycznych przepisów kanapkowych za pomocą odrobiny (lub dwóch) euforyzującej konopi.
Sposoby na dodanie konopi do kanapki

Poza wyborem farszu największym wyzwaniem przy przygotowywaniu kanapek z dodatkiem konopi jest to, w jaki sposób w ogóle wkomponować ulubioną odmianę w przepis. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje kilka sprawdzonych metod, dzięki którym konopie mogą stać się głównym składnikiem Twojej kanapki. Należą do nich między innymi:
- Chleb konopny: kanapka bez pieczywa nie istnieje, więc czemu nie podkręcić go porcją psychotropowego THC? To prawdopodobnie najbardziej pracochłonna opcja, ale jeśli masz wolną godzinę i wszystkie składniki pod ręką, nic nie równa się satysfakcji z wyrabiania własnego ciasta nasączonego konopiami.
- Cannabutter (masło konopne): najpopularniejszy sposób na dodanie konopi do kanapki. Czy posmarujesz nim jedną, czy obie kromki, zależy od Ciebie, ale rozwiązanie jest proste, skuteczne i nie zdominuje smaku nadzienia. Polecamy poświęcić chwilę na przygotowanie cannabutter osobno. Ze względu na jego uniwersalność warto mieć w lodówce gotową porcję na później.
- Olej konopny do jedzenia: proces przygotowania oleju infuzowanego konopiami jest bardzo podobny do robienia cannabutter, chociaż nie jest aż tak wszechstronny. Dobrze sprawdzi się na przykład oliwa z konopi do kanapek na pieczywie płaskim lub jako dodatek do klasycznego BLT. Możesz też sięgnąć po kokosowy olej z konopi, ale ponownie – wszystko zależy od tego, jakie nadzienie wybierzesz.
Jak zrobić kanapkę z konopiami

Poznałeś już historię skromnej kanapki, a my wyjaśniliśmy, jak włączyć marihuanę jako kluczowy składnik. Teraz pora urozmaicić lunch (albo dowolny inny posiłek) dzięki pięciu przepisom na kanapki z marihuaną.
Sprzęt
Do przygotowania wszystkich poniższych przepisów potrzebujesz tylko kilku podstawowych akcesoriów:
- Nóż do chleba
- Nóż do masła
- Średnia, nieprzywierająca patelnia
- Deska do krojenia
- Duża łopatka
- Średniej wielkości miska do mieszania
Grzanka serowa z dodatkiem konopi

Odśwież klasyczną kanapkę z grillowanym serem (czyli tost serowy), dodając do niej odrobinę cannabutter!
Składniki
- 2 kromki chleba
- 2 plastry cheddara (może być też starty)
- 1–2 łyżki zwykłego masła
- 1–2 łyżki masła konopnego (cannabutter)
Przygotowanie
- Rozgrzej patelnię na małym–średnim ogniu. Gdy będzie się nagrzewać, posmaruj jedną stronę obu kromek zwykłym masłem. Następnie drugą stronę każdej kromki posmaruj masłem konopnym (cannabutter).

- Połóż jedną kromkę, stroną posmarowaną zwykłym masłem do dołu, na patelni. Na wierzchu ułóż plastry sera.

- Przykryj kanapkę drugą kromką, stroną z masłem konopnym skierowaną w stronę sera. Zbyt wysoka temperatura niszczy kannabinoidy, dlatego masło konopne nie może mieć bezpośredniego kontaktu z patelnią (stąd użycie dwóch rodzajów masła).

- Podsmażaj kanapkę, aż spód się zarumieni i lekko zbrązowieje. Ostrożnie przewróć ją na drugą stronę i powtórz. Gdy ser całkowicie się roztopi, kanapka jest gotowa. Przed jedzeniem odstaw ją na kilka minut do przestygnięcia.

Kanapka z masłem orzechowym, dżemem i dodatkiem konopi

Dokładnie tak – nawet klasyczna kanapka z masłem orzechowym i dżemem może wskoczyć na wyższy poziom dzięki naszej ulubionej roślinie. Oto psychoaktywna odsłona dziecięcego przysmaku.
Składniki
- 2 kromki chleba konopnego
- 1–2 łyżki zwykłego masła
- 1–2 łyżki masła orzechowego
- 1–2 łyżki dżemu truskawkowego
Przygotowanie
- Ukrojono dwie grube kromki chleba konopnego przy użyciu noża do pieczywa i deski do krojenia. Posmaruj jedną stronę obu kromek zwykłym masłem.

- Na jednej kromce (posmarowanej masłem) rozsmaruj masło orzechowe i dżem. Przykryj drugą kromką i przekrój kanapkę w dowolny kształt. Jeśli masz ochotę na mocniejsze wrażenia, możesz zamienić zwykłe masło na masło konopne, ale pamiętaj, by podchodzić do tego spokojnie i z umiarem — edibles potrafią nieźle przywalić!

Włoska klubowa kanapka z ziołem
Obudź w sobie Tony’ego Soprano dzięki tej hajowej wersji klasycznej kanapki z delikatesów.
Składniki
- 1 włoska bułka
- 1–2 łyżeczki oliwy z oliwek z dodatkiem konopi
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- 1 drobno posiekany pomidor
- ¼–½ szklanki drobno posiekanej sałaty
- 2 plastry szynki
- 3 plastry włoskiej kiełbasy
- 3 plastry salami
- 3 plastry wędliny z wieprzowiny
- 3 plastry włoskiego sera
Przygotowanie
- Przekrój bułkę włoską wzdłuż i rozłóż obie połówki płasko na desce do krojenia. Z jednej części wydrąż odrobinę miąższu. W powstałe zagłębienie włóż czerwoną cebulę i pomidora.
- Kontynuuj układanie składników – na cebuli i pomidorze rozłóż sałatę. Skrop delikatnie nadzienie octem balsamicznym i oliwą z oliwek z dodatkiem konopi.
- Podobną ilością octu balsamicznego i oliwy z oliwek z dodatkiem konopi skrop także drugą połówkę bułki.
- Teraz czas zbudować prawdziwą wieżę z kanapki. Złóż szynkę wzdłuż na pół i ułóż ją na już wypełnionej części bułki. Następnie dodaj włoską kiełbasę, salami, wędlinę z wieprzowiny oraz włoski ser.
- Złącz obie połówki bułki, przekrój kanapkę na pół i przygotuj się na królewską ucztę.
Konopne BLT

Przedstawiamy CBLT — kanapkę z marihuaną, bekonem, sałatą i pomidorem. Zaledwie kilka składników wystarczy, by stworzyć idealną letnią, psychoaktywną kanapkę.
Składniki
- 2 kromki białego chleba
- 1–2 łyżki cannabutter
- 2 grube plastry wędzonego bekonu z boczku (lub wegetariańska/wegańska alternatywa)
- 1 duży pomidor
- Sałata według uznania
- 1–2 łyżeczki majonezu
- ½ cytryny (sok i skórka)
Przygotowanie
- Na średnim ogniu usmaż bekon na patelni. Kiedy się wysmaża, posmaruj jedną stronę obu kromek chleba kannamasłem.

- Przełóż majonez do miski i wyciśnij do niego sok z połówki cytryny, dodając również odrobinę startej skórki. Następnie nałóż kolejno na jedną kromkę chleba: majonez cytrynowy, bekon, posiekane pomidory i liście sałaty (w takiej właśnie kolejności).

- Przykryj drugą kromką chleba i podawaj. Jeśli chcesz mocniejszego efektu, możesz przed jedzeniem skropić sałatę odrobiną oleju z konopi.

Kanapka z klopsikami z marihuaną
Jeśli masz ochotę na coś bardziej sycącego, wypróbuj tę kanapkę z klopsikami z dodatkiem marihuany. Przepis łatwo dostosujesz także do wersji wegańskiej lub wegetariańskiej dla miłośników kanapek i konopi!
Składniki
- 8 świeżych klopsików wołowych (lub wegetariańskich/wegańskich)
- 1–2 łyżeczki oliwy z oliwek z dodatkiem konopi
- 2 bułki do hot dogów
- 100 g sosu marinara
- 100 g tartej mozzarelli
- Sól/pieprz/czosnek w proszku/suszone oregano (do smaku)
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 100°C. W czasie nagrzewania smaż pulpety na średnim ogniu na patelni. Gdy się podsmażają, przekrój obie bułki hot-dogowe wzdłuż na pół.
- Na wszystkie kawałki bułek nałóż canna-olej, posól, popieprz i oprósz je czosnkiem w proszku oraz suszonym oregano. Ułóż bułki na blasze i wstaw do piekarnika, aż wszystkie części ładnie się przyrumienią i staną się chrupiące.
- Wyjmij bułki z piekarnika i równomiernie rozłóż je na desce do krojenia. Na dolne części nałóż porządną porcję sosu marinara, a następnie ułóż na każdej po cztery pulpety.
- Dodaj kolejną warstwę sosu marinara, a na wierzch posyp startą mozzarellą. Skrop całość odrobiną oliwy z oliwek z dodatkiem konopi, po czym złóż kanapki i od razu podawaj.
Masz ochotę na kanapkę z marihuaną?

Jeśli przepisy opisane powyżej nie sprawiły, że ślinka cieknie Ci do ust, to już sami nie wiemy, co mogłoby to zrobić! Są nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu, ale każdy z nich dostarcza solidną porcję THC. Co więcej, możesz bez problemu dopasować dawkę do własnej tolerancji. Możesz też dowolnie łączyć i mieszać wymienione przez nas składniki z dodatkiem marihuany, dzięki czemu żadna kanapka nie będzie taka sama jak poprzednia. Czy jest lepszy sposób, by oddać hołd wielowiekowej tradycji miłośników kanapek, niż podając ją w nowoczesnej, konopnej odsłonie?
-
6 min
11 Październik 2024
15 nietypowych przepisów i potraw z konopi
Zanurz się w świat kulinarnej marihuany z 10 przepisami i 5 produktami, które zachwycą Cię zarówno smakiem, jak i działaniem. Od słodyczy miodowego masła konopnego, przez wyrazisty, wytrawny sos...
-
3 min
8 Marzec 2024
5 przepisów na koktajle z konopi
Mało który napój orzeźwia tak jak lodowaty koktajl – a co, jeśli połączysz go z konopiami? Wystarczy zrezygnować z alkoholu i zastąpić go nalewką z THC, aby w prosty sposób przygotować pyszne,...
-
3 min
15 Czerwiec 2019
Top 5 przepisów na ciasteczka z konopi
Marzysz o przygotowaniu domowych ciasteczek z dodatkiem konopi, ale nie wiesz, od czego zacząć? Skorzystaj z naszej listy top 5 przepisów na konopne cookies. Niezależnie od tego, czy kochasz masło...
-
4 min
10 Wrzesień 2013
Top 10 najlepszych przepisów z konopi
Coraz więcej osób sięga dziś po marihuanę z rozmaitych powodów. Od zwykłej miłości do zioła, po niezwykłe korzyści, jakie daje osobom zmagającym się z przewlekłym bólem – włączenie konopi do...
