Blog
Recipes For Magic Mushrooms And Truffles
6 min

5 pysznych przepisów z Grzybami Magicznymi i truflami

6 min

W Zamnesii uwielbiamy smak magicznych trufli i grzybów – są ziemiste, delikatnie gumowe, lekko ciągnące, a czasem nawet odrobinkę pikantne. Wiemy jednak, że nie każdy przepada za grzybowym posmakiem, dlatego przygotowaliśmy 5 pysznych przepisów, które pomogą podać je w znacznie smaczniejszej formie.

Niewielu psychonautów potrafi powiedzieć coś dobrego o smaku grzybków halucynków. Nie pozwól jednak, aby ich smak zepsuł ci zabawę, gdy masz ochotę na grzybową przygodę. Dzięki tym pysznym przepisom łatwo zamaskujesz smak grzybków halucynków.

Smak grzybków halucynków

Nie da się ukryć – grzybki halucynki lub trufle potrafią zapewnić niesamowite, psychodeliczne doznania. Szkoda tylko, że z ich smakiem bywa różnie. Dla jednych shrooms mają ziemisty, metaliczny posmak, jakby jadło się łyżkę ziemi. Fuj! Inni porównują go do gryzienia kawałka kory z drzewa albo starego popcornu. Gumowata konsystencja wcale tu nie pomaga…

Skoro smak shroomsów mieści się gdzieś między „meh” a „zupełną katastrofą”, najlepiej już na starcie zadbać o to, by nie zepsuł całego doświadczenia – i po prostu go zamaskować. Niektórzy mielą je na proszek i mieszają ze szklanką soku pomarańczowego, inni popijają je ostrym sosem. Jeśli jednak szukasz jeszcze smaczniejszych i ciekawszych sposobów na przyjmowanie swoich shroomsów, sprawdź, jak wkomponować je w świetne przepisy z grzybkami halucynkami!

5 pysznych przepisów z twoimi shroomsami i truflami

Skoro wiesz już, jak się przygotować i zadbać o bezpieczeństwo podczas tripu na grzybki, czas rozprawić się z ich niezbyt przyjemnym smakiem. Oto pięć przepysznych przepisów na twoje grzybki halucynki i magiczne trufle!

Ważna uwaga: psylocybina rozkłada się w wysokiej temperaturze, przez co grzybki mogą stracić na mocy. Jeśli używasz ich w kuchni, dodawaj je dopiero wtedy, gdy potrawa wyraźnie przestygnie. Dzięki temu zachowasz pełną moc swoich grzybków.

Czekolada z magicznymi grzybkami

Czekolada z grzybkami halucynkami

Już Aztekowie rozsmakowali się w „xocolatl” (czekoladzie) i jej pobudzającym działaniu, zawdzięczanym stymulującej teobrominie — związkowi, którego nazwa dosłownie oznacza „pokarm bogów”. Dzięki naszemu prostemu przepisowi na czekoladę z grzybkami halucynkami możesz zamienić swoje „mushies” w boską, dodającą energii przekąskę!

Składniki

  • Suszone grzybki halucynki lub magiczne trufle
  • Kilka tabliczek czekolady ze sklepu (najlepiej gorzkiej)
  • Duży rondel
  • Szklana miska
  • Ostry nóż
  • Foremki do czekolady (ewentualnie nieprzywierająca blacha do pieczenia)

Powiązana historia

Jak przygotować czekoladę z grzybami magicznymi

Instrukcje

  1. Upewnij się, że Twoje grzyby lub trufle są całkowicie wysuszone.

  2. Użyj ostrego noża, aby pokroić grzyby na drobne kawałki.

  3. Połam czekoladę na mniejsze kostki i włóż je do szklanej miski.

  4. Umieść szklaną miskę z czekoladą w garnku z wodą.

  5. Postaw garnek z miską na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia. Mieszaj czekoladę, aż całkowicie się rozpuści.

  6. Zdejmij garnek z ognia i odstaw roztopioną czekoladę na kilka minut do przestygnięcia.

  7. Dodaj drobno posiekane grzyby do płynnej czekolady.

  8. Dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić grzyby.

  9. Przelej mieszankę czekoladowo-grzybową do foremek.

  10. Wstaw czekoladki do lodówki, aby stężały.

Jeśli chcesz przechowywać swoje czekoladki z grzybami, owiń je folią. W chłodnym i ciemnym miejscu mogą leżeć praktycznie bezterminowo.

Magiczna truflowa pesto

Magic Truffle Pesto

Aromatyczne pesto o intensywnym smaku, które doskonale maskuje niezbyt przyjemny posmak Twoich grzybów. Świetnie sprawdzi się jako dip do podpieczonego chleba pita i/lub słupków marchewki.

Składniki

  • Magiczne trufle lub grzybki halucynki (najlepiej świeże, ale suszone też się sprawdzą)
  • Kuchenny blender
  • 2 filiżanki świeżych ziół do smaku (pietruszka, bazylia, kolendra itp.)
  • 1 filiżanka sera Parmezan (wersja wegańska: zamień na płatki drożdżowe)
  • ½ filiżanki posiekanych orzechów włoskich lub orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Chlebek pita, słupki marchewki, chipsy tortilla itp. do maczania
  • Sól himalajska różowa (lub zwykła) do smaku
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Instrukcje

  1. Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj, aż masa będzie wciąż lekko grudkowata.

  2. Gotowe! Przełóż do małych miseczek do maczania. Smacznego!

Ten przepis jest nie tylko banalnie prosty – ponieważ niczego nie podgrzewasz, psylocybina zawarta w truflach się nie rozkłada, dzięki czemu możesz cieszyć się grzybkami w pełnej mocy.

Herbata z trufli

Herbata truflowa

Przepis jest banalnie prosty, a do przygotowania naparu możesz wykorzystać zarówno suszone, jak i świeże grzybki halucynki. Jeśli używasz świeżych, odpowiednio zwiększ dawkę i wydłuż czas parzenia herbaty o dodatkowe 5 minut.

Składniki

  • Suszone grzybki halucynki lub magiczne trufle
  • Rondel
  • Drobne sitko lub filtr z gęstej siatki
  • Torebka herbaty (dla smaku, opcjonalnie)
  • Cukier lub miód (opcjonalnie)

Powiązana historia

Jak zrobić herbatę z grzybów i trufli magicznych

Instrukcje

  1. Zmiel swoje grzybki halucynki na drobny proszek i odstaw na bok.

  2. Postaw mały rondel z około filiżanką wody na średnio małym ogniu i poczekaj, aż woda zacznie delikatnie się gotować (sączyć).

  3. Zdejmij rondel z ognia.

  4. Wsyp sproszkowane grzybki halucynki do wody i pozostaw do zaparzenia na 5–10 minut.

  5. Przecedź napar. Twoja herbatka z grzybków jest gotowa do picia.

  6. Dla lepszego smaku dodaj podczas zaparzania torebkę ulubionej herbaty, a następnie dosłódź cukrem lub miodem według uznania.

Gotową herbatę z grzybków możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Sałatka z magicznych trufli

Sałatka z magicznych trufli

Psychonauci często przyjmują grzybki na pusty żołądek, żeby wzmocnić działanie i wydłużyć trip. Nie oznacza to jednak, że musisz odlatywać z pustym brzuchem. Zwłaszcza jeśli pod ręką jest nasza pyszna i pożywna sałatka z magicznych trufli!

Składniki

  • 150 g miksu sałat (mix sałat liściastych)
  • 150 g sera koziego
  • 30 g orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
  • Do dressingu
  • Chlust prażonego oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy

Przygotowanie

  1. Umyj i dokładnie osusz zieleninę. Większe liście porwij lub pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj. Przełóż zieleninę do żaroodpornego naczynia.

  2. Podpraż orzechy na średnim ogniu na suchej patelni, aż lekko się zrumienią. Dodaj podprażone orzechy do sałatki i delikatnie wymieszaj.

  3. Dodaj składniki dressingu do sałatki i wszystko dokładnie połącz.

  4. Pokrój ser kozi na małe kawałki i posyp nimi wierzch sałatki.

  5. Wstaw sałatkę pod rozgrzany grill w piekarniku na około 30–60 sekund, aż ser zacznie się lekko topić.

  6. Wyjmij sałatkę z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby lekko przestygła.

  7. Pokrój trufle na drobne kawałki i posyp nimi wierzch sałatki.

W lodówce sałatkę z grzybami można przechowywać przez 1–2 dni.

Xoconacatl: energetyczne kulki z grzybkami halucynkami

Xoconacatl: Magic Mushroom Energy Balls

Genialne energetyczne kulki z grzybków halucynków (lub magicznych trufli). Azteckie słowo na czekoladę to xocolatl, a na grzyby halucynki – teōnanacatl, dlatego nazwaliśmy je xoconacatl. Czekolada już sama w sobie świetnie maskuje charakterystyczny smak grzybków, a do tych czekoladowych kulek możesz dorzucić całą masę pysznych dodatków, żeby były jeszcze smaczniejsze.

Składniki

  • Suszone grzybki halucynki lub magiczne trufle
  • 150 g dobrej jakości czekolady gorzkiej (zawartość kakao 80% lub więcej)
  • Papier do pieczenia z powłoką nieprzywierającą
  • Dodatki: suszone owoce w kawałkach, posiekane orzechy, pianki marshmallow, płatki kukurydziane…
  • Sól
  • 100 g organicznego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego

Instrukcje

  1. Pokrój magiczne trufle na jak najdrobniejsze kawałki lub użyj truffle grinder.

  2. Pokrój pozostałe składniki i wymieszaj je w misce z posiekanymi truflami.

  3. Przygotuj kąpiel wodną: napełnij garnek do połowy wodą i postaw na nim żaroodporną miskę. Delikatnie rozpuść w niej olej kokosowy, podgrzewając wodę tak, by tylko lekko pyrkała. Nie doprowadzaj do wrzenia. Możesz obniżyć temperaturę topnienia oleju, dodając odrobinę soli.

  4. Łagodnie wmieszaj czekoladę, aż całkowicie się rozpuści i masa stanie się jednolita oraz gładka.

  5. Odczekaj, aż masa nieco przestygnie, a następnie dodaj trufle i pozostałe składniki. Mieszaj cały czas, aby wszystko równomiernie się rozprowadziło.

  6. Gdy tylko masa zacznie tężeć, uformuj z niej kulki wielkości kęsa. Ułóż czekoladowe kulki z truflami na tacy wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Kulki xoconacatl możesz przechowywać w pojemniku przez dłuższy czas, o ile trzymasz je w chłodnym, ciemnym miejscu.

Bonus: kapsułki z grzybkami halucynkami

Kapsułki z grzybkami halucynkami

Może nie masz ochoty gotować, a może po prostu nie znosisz smaku grzybków halucynków. Spokojnie – jest inny, wygodny sposób na przyjęcie ich bez konieczności przełykania tego smaku: zamknij je w kapsułkach!

Do przygotowania kapsułek z grzybkami halucynkami potrzebujesz maszyny do kapsułek oraz pasujących rozmiarem pustych kapsułek z żelatyny lub wegetariańskiej celulozy. Oba produkty znajdziesz w sklepie Zamnesia. Polecamy rozmiar „00”, który mieści około 750 mg zmielonego proszku w jednej kapsułce.

Instrukcje

  1. Upewnij się, że Twoje grzybki halucynki lub magiczne trufle są całkowicie suche.

  2. Za pomocą młynka do kawy zmiel grzyby na bardzo drobny proszek.

  3. Zgodnie z instrukcją użyj maszynki do kapsułek, aby napełnić kapsułki przygotowanym proszkiem.

Wskazówka: Ponieważ kapsułki muszą się najpierw rozpuścić, działanie grzybków halucynków pojawi się nieco później niż po ich zjedzeniu w zwykłej formie. Możesz jednak przyspieszyć efekt, nakłuwając kapsułki wcześniej cienką igłą i robiąc w nich kilka małych otworów.

Możesz użyć cyfrowej wagi, aby sprawdzić, ile substancji znajduje się w każdej kapsułce. Dzięki temu dawkę grzybków halucynków ustalisz znacznie dokładniej.

Trip po grzybkach halucynkach: o czym pamiętać

Trip na grzybkach halucynkach: o czym pamiętać

  • Set i setting

Z doświadczenia z grzybkami wyciągniesz najwięcej wtedy, gdy dobrze się przygotujesz i podejdziesz do nich bezpiecznie oraz odpowiedzialnie. Co najważniejsze, jeśli zależy Ci na przyjemnym tripie, zwróć szczególną uwagę na to, jak duży wpływ na jego przebieg ma „set i setting”. Ten termin wywodzi się z czasów dzieci kwiatów i oznacza Twój nastrój oraz nastawienie (set) oraz otoczenie i warunki, w jakich się znajdujesz (setting). Jeśli więc jesteś niespokojny, przygnębiony, masz kiepski humor albo po prostu „nie czujesz klimatu” danego miejsca, trip najprawdopodobniej spotęguje te negatywne emocje i może skończyć się nieprzyjemnie.

  • Przyjmij odpowiednią dawkę

Przy przyjmowaniu grzybków halucynków lub magicznych trufli właściwe dobranie dawki ma kluczowe znaczenie. Jeśli chcesz w pełni wykorzystać potencjał psychodelików, najlepiej zacząć od mniejszych ilości i stopniowo je zwiększać. Rozpoczynanie od tzw. „bohaterskich dawek” jest nierozsądne, a nawet może być niebezpieczne. Odpowiednia dawka zależy od kilku czynników, takich jak masa ciała oraz to, czy stosujesz suszone, czy świeże grzyby lub trufle. Dzięki naszemu kalkulatorowi dawek Magic Mushroom Dosage Calculator możesz w kilka kliknięć dobrać ilość odpowiednią dla siebie.

Kalkulator dawki magicznych grzybówOblicz

  • Zadbaj o opiekuna podczas tripu (trip-sittera)

Na koniec, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z grzybkami halucynkami, zadbaj o obecność tzw. trip sitter(a). Trip sitter to zaufana osoba, która będzie przy Tobie podczas całego doświadczenia i będzie czuwać nad Twoim bezpieczeństwem. Jeśli z jakiegokolwiek powodu podróż zacznie przebiegać nieprzyjemnie, trip sitter pomoże Ci się uspokoić i zmienić jej kierunek na bardziej pozytywny. Osoba ta powinna dobrze znać działanie psychodelików, ale przez cały czas musi pozostać trzeźwa.

Więcej wskazówek dotyczących bezpiecznego doświadczenia z grzybkami halucynkami znajdziesz na naszym blogu w artykule Jak przygotować się do bezpiecznej podróży psychodelicznej.

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser jest niezależnym dziennikarzem specjalizującym się w tematyce konopi. Od ponad 6 lat pisze o wszystkim, co związane z weedem – od uprawy, przez sposoby konsumpcji, aż po dynamicznie rozwijającą się branżę i niejednoznaczne regulacje prawne, które ją otaczają.
Przepisy Shroomshop
Wyszukiwanie w kategoriach
lub
Wyszukaj