Blog
How To Make Bubble Hash
8 min

Jak zrobić bubble hash (3 sposoby)

8 min

Bubble hash to mocny koncentrat z konopi. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, aby przygotować go w domu, korzystając z akcesoriów, które znajdziesz w większości kuchni. Dzięki temu możesz cieszyć się haszyszem bez użycia niebezpiecznych rozpuszczalników, bez zanieczyszczeń i bez tworzenia uciążliwej, intensywnie pachnącej instalacji. Poniżej przedstawiamy trzy sprawdzone metody.

Chcesz zamienić swoje domowe zbiory w solidny zapas haszyszu? Niezależnie od tego, czy masz do dyspozycji sporo przycinek, czy pełnych topów, możesz skorzystać z bezpiecznej, sprawdzonej metody, by zrobić to, co wielu nazywa po prostu bubble hashem.

Haszysz to koncentrat konopi składający się głównie z żywicznych trichomów kwiatów i liści cannabis. Istnieje wiele sposobów na produkcję haszu, ale wszystkie opierają się na oddzieleniu trichomów, a następnie ich sprasowaniu w całość.

Tradycyjnie techniki te wykorzystywano lokalnie m.in. w Afganistanie i Maroku, gdzie konopie przecierano przez drobne sita, aby strząsnąć i oddzielić trichomy. Następnie były one prasowane i podgrzewane, aż powstawał ciemny, kremowy i niezwykle mocny blok haszu.

Bubble hash to w gruncie rzeczy unowocześniona wersja tego starego procesu, w której do uzyskania bardziej dopracowanego koncentratu wykorzystuje się wodę i lód. Poniżej wyjaśniamy podstawy tego wyjątkowego rodzaju haszu, a potem krok po kroku pokazujemy, jak zrobić bubble hash w domu, korzystając z jednej z trzech metod — od prostych dla początkujących po rozwiązania dla bardziej doświadczonych.

Powiązana historia

Przewodnik po różnych rodzajach haszyszu z całego świata

Czym jest bubble hash?

Czym jest bubble hash?

Bubble hash, nazywany też water hashem, ice hashem, ice-o-latorem lub full-melt hashem, powstaje w wyniku oddzielenia trichomów od materiału roślinnego konopi przy użyciu lodu, wody oraz specjalnych worków filtracyjnych (tzw. „bubble bags”). To jedna z najskuteczniejszych metod zachowania terpenów i kannabinoidów, a jednocześnie sposób na uzyskanie dopracowanego koncentratu bez stosowania rozpuszczalników, takich jak butan czy propan, oraz bez nadmiernego podgrzewania suszu. Efektem jest produkt o intensywnym smaku i silnym działaniu, który przy odpowiednim sprzęcie praktycznie każdy może przygotować w domu.

Możesz się zastanawiać, jak to możliwe, że trichomy zachowują wysoką jakość mimo kontaktu z wodą. Kannabinoidy nie są rozpuszczalne w wodzie, więc nie ulegają w niej rozkładowi ani nie „znikają” w płynie, tylko pozostają w nienaruszonej formie. Lód, woda i mechaniczne mieszanie po prostu skuteczniej odrywają trichomy od kwiatów.

Nazwa „bubble hash” wzięła się od właściwości gotowego koncentratu. Wysokiej jakości, pełnotopliwy (full-melt) bubble hash powinien wyraźnie „pęcznieć” i bąbelkować pod wpływem ciepła. Dzieje się tak dzięki wysokiemu stężeniu trichomów przy minimalnej ilości materii roślinnej – pod tym względem przypomina nowoczesne koncentraty dostępne w legalnych dispensariach.

Bubble hash a kief

Bubble Hash Vs Kief

Kief to w gruncie rzeczy suche, nieprzetworzone trichomy z domieszką minimalnej ilości materiału roślinnego. Jeśli otworzysz dolną komorę młynka wielokomorowego, ten drobny pył, który się tam zbiera, to właśnie kief. Tradycyjnie, w większej skali, susz konopny przecierano przez drobne sita, aby oddzielić kief i uzyskać warstwę „pyłku” pod sitem. Następnie ten kief był prasowany w haszysz, tworząc niezwykle mocny produkt sam w sobie.

Bubble hash idzie jednak o krok dalej niż samo przecieranie. Susz konopny poddaje się działaniu wody i lodu, aby odseparować resztki roślinne od trichomów i uzyskać czystszy, bardziej jednorodny koncentrat.

W skrócie: kief to bardzo surowa forma haszyszu, natomiast bubble hash jest znacznie bardziej rafinowany.

Powiązana historia

Wszystko, co musisz wiedzieć o koncentratach z konopi

Jakie są zalety bubble hash?

Jakie są zalety bubble hash?

Istnieje wiele powodów, dla których miłośnicy konopi przygotowują i palą bubble hash.

Hasz zawsze pod ręką

Ludzie uwielbiają haszysz, ale w zależności od tego, gdzie mieszkasz, jego zdobycie może być trudne. Bubble hash pozwala przygotować haszysz we własnym domu – powstaje w ten sposób wyjątkowo mocny koncentrat, którego można używać samodzielnie albo dodawać go do jointów i bongów.

Bezpieczny i bez rozpuszczalników

Jedną z największych zalet metody produkcji bubble hash jest to, że jest całkowicie bezrozpuszczalnikowa. W tym przypadku woda nie jest traktowana jako prawdziwy rozpuszczalnik, ponieważ trichomy nie rozpuszczają się w wodzie. W przeciwieństwie do wytwarzania butane hash oil (BHO) lub innych koncentratów opartych na rozpuszczalnikach, omijasz ryzyko związane z pozostałościami chemicznymi czy możliwością wybuchu. Co więcej, nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby spróbować zrobić bubble hash. Przy odpowiednim sprzęcie nawet początkujący są w stanie przygotować własny koncentrat.

Świetny sposób na wykorzystanie przycinek

Możesz oczywiście wykorzystać topy, żeby wyprodukować całą górę bubble hash, ale świetnie sprawdzą się też trym i liście cukrowe – z tych zwykle pomijanych części rośliny również bez trudu wyizolujesz cenne trichomy. Po skoncentrowaniu otrzymasz nadal produkt o bardzo wysokiej mocy!

Dyskretne

W przeciwieństwie do przygotowywania ediblesów lub niektórych rodzajów koncentratów z konopi, proces tworzenia bubble hash jest dyskretny, bo praktycznie nie wiąże się z wyraźnym zapachem.

Jak zrobić bubble hash — metoda 1: bubble hash z użyciem filtra do kawy

Jak zrobić bubble hash — Metoda 1: bubble hash z użyciem filtra do kawy

To wyjątkowo prosty domowy sposób, dlatego końcowy produkt nie będzie tak czysty i dopracowany jak w metodach opisanych niżej. Mimo to „metoda z filtrem do kawy” wciąż daje dobre efekty, a jak wiadomo — trening czyni mistrza.

Sprzęt

  • Szusz i/lub trym (7–14 g na jedno przygotowanie)
  • Szklany słoik z pokrywką (0,5–1,0 litra)
  • Kuchenne sitko lub siatka do okna
  • Filtry do kawy
  • Nożyczki

Instrukcje

  1. Nożyczkami podziel materiał roślinny na mniejsze kawałki, zwłaszcza jeśli używasz topów. Chodzi o to, by jak największa powierzchnia rośliny miała kontakt z lodowatą wodą.

  2. Przeciągnij topy lub trym po sicie czy sitku, aby strząsnąć kief, zostawiając łodygi, liście i inne zbędne części. Najwygodniej robić to bezpośrednio nad szklanym słoikiem, żeby nie trzeba było przenosić kiefu z jednej powierzchni na drugą. Napełnij słoik kiefem maksymalnie do około 1/4 wysokości.

  3. Następnie dopełnij słoik niemal po brzegi bardzo zimną wodą, zakręć pokrywkę i energicznie wstrząsaj, aż cały proszek połączy się z wodą. Dla najlepszych efektów możesz wstawić słoik do mieszalnika do farb, jeśli taki posiadasz. Niezależnie od metody, wstrząsaj tak długo, aż znikną wszystkie grudki materii roślinnej.

  4. Odczekaj co najmniej 30 minut. Otwórz słoik i usuń pływający na powierzchni materiał roślinny. Przełóż go do innego słoika i powtarzaj zbieranie, dopóki na wierzchu nic już nie zostanie.

  5. Odczekaj kolejne 15–30 minut, aby zawartość słoika mogła się ustać. Ostrożnie wylej wodę, zostawiając około 2,5 cm (1 cal) cieczy nad dnem. Osad na dnie słoika to haszysz.

  6. Ponownie napełnij słoik zimną wodą i znów pozwól mieszance spokojnie opaść przez minimum 15 minut.

  7. Następnie bardzo powoli i ostrożnie przelej wodę wraz z materiałem haszowym przez filtr do kawy, tak aby nic się nie rozlało. Gdy woda skapnie, delikatnie zwiń żywicę w filtrze i wyciśnij z niej ostatnie krople wilgoci.

  8. Na koniec połóż filtr z żywicą na ręcznikach papierowych. Pomogą one wchłonąć resztki wilgoci, których nie udało się wycisnąć.

  9. Gdy całość całkowicie wyschnie, rozwiń ręcznik papierowy i ostrożnie odwiń filtr. Zeskrob żywicę z filtra. Voila – haszysz gotowy.

  10. Hasz możesz palić w fajce, ale najpierw musisz go sprasować w jednolitą bryłkę. Umyj i osusz ręce, a następnie mocno ugnieć hasz palcami w zwartą masę. Jeśli nie ściśniesz go wystarczająco mocno, po przyłożeniu ognia szybko się upłynni. Po odpowiednim sprasowaniu podczas palenia hasz powinien ładnie się pienić.

Metoda 2: hasz bąbelkowy z użyciem worków mikronowych

Metoda 2: Bubble hash z użyciem worków mikronowych

Ta metoda przygotowywania bubble hash wymaga nieco większej, wyspecjalizowanej inwestycji, ale w zamian otrzymujesz znacznie trwalszy (i wielokrotnego użytku) sprzęt niż zwykłe filtry do kawy, a do tego możesz za jednym razem wyprodukować dużo większe ilości haszu. Wielu osobom wydaje się też po czasie wygodniejsza – choćby dlatego, że żywicę można później bardzo łatwo zeskrobać bezpośrednio z worków bubble.

Sprzęt

  • 50–250g topów lub przyciętych resztek (trimu)
  • 2 duże wiadra
  • Wiosło lub łopatka do mieszania
  • Worki z siatki (mikronowe), czyli tzw. bubble bags (im drobniejsze, tym lepiej)

Instrukcje

Aby oszacować, ile materiału będziesz potrzebować, przyjmuje się, że z około 10 g suszu uzyskasz mniej więcej 1 g haszu. Rzeczywisty wynik mocno zależy jednak od jakości użytej rośliny.

  1. Wsyp topy/ścinki do jednego wiadra, dodaj lód i wodę – tyle, by wszystko było całkowicie zanurzone. Teraz zaczyna się zabawa: mieszaj zawartość co najmniej przez 15 minut.

  2. Przygotuj worki filtracyjne w drugim wiadrze. Ułóż je jeden w drugim, zaczynając od najdrobniejszej siatki, i dobrze je zamocuj, aby można było bezproblemowo przelać zawartość pierwszego wiadra.

  3. Przelej płyn przez ten wielowarstwowy system filtrów, uważając, by woda nie wylewała się po bokach. Odstaw całość na minimum 15 minut.

  4. Ostrożnie zacznij wyjmować worki bubble, zaczynając od tego na górze. Odsącz z niego wodę i odłóż na bok. W tym worku powinno się znajdować najwięcej materiału roślinnego. Gdy będziesz wyjmować kolejne worki i odsączać je, zauważysz, że jakość haszu stopniowo rośnie – aż dojdziesz do ostatniego worka, w którym zostaje już tylko niewielka ilość materiału. To właśnie najwyższa klasa haszu.

  5. Wyjmij wszystkie trichomy z ostatniego worka i rozprowadź je na gładkiej, suchej powierzchni na kilka godzin. Po wyschnięciu otrzymasz wysokiej jakości materiał, który możesz sprasować w hasz.

  6. W zależności od liczby użytych filtrów, użyteczny bubble hash może znajdować się nie tylko w najdrobniejszym worku, ale staraj się ograniczyć ilość materiału roślinnego do minimum.

Metoda 3: bubble hash z Bubbleator B-Quick

Metoda 3: Hasz bąbelkowy z Bubbleator B-Quick

Bubbleator sprawia, że produkcja haszu bąbelkowego staje się banalnie prosta. W praktyce najdłużej trwa jedynie oczekiwanie, aż kryształki całkowicie wyschną.

Sprzęt

  • 50–250 g topów lub przycinek
  • Bubbleator B-Quick z dołączonym zamkiem błyskawicznym i workami mikronowymi
  • Duże wiadro

Instrukcje

  1. Umieść przycięty susz w dołączonej torbie strunowej i szczelnie ją zamknij. Włóż ją do Bubbleatora, a następnie nalej do środka mniej więcej po połowie wody i lodu, aż uzyskasz temperaturę około 4°C. Zamknij pokrywę, włącz urządzenie i ustaw timer na 15 minut.

  2. Włóż pozostałe dwie torby filtrujące, które otrzymałeś z urządzeniem, jedna w drugą, a następnie umieść je w dużym wiadrze. Zabezpiecz nadmiar materiału, naciągając go na rant wiadra, aby zapobiec wylewaniu się wody.

  3. Gdy czas minie, ostrożnie wyjmij torbę z topami/trimem. Teraz przełóż jej zawartość do wiadra z filtrami i pozwól, by całość dokładnie się odsączyła.

  4. Wyjmij obie torby filtrujące zawierające hasz, zwracając szczególną uwagę na tę z najdrobniejszą siatką. Delikatnie odciśnij nadmiar wody i pozostaw materiał do wyschnięcia na ręcznikach papierowych przez 24 godziny. W razie potrzeby powtarzaj proces z kolejnymi partiami. Oczywiście torba z najdrobniejszą siatką zapewni najczystszy bubble hash, natomiast w tej z grubszą siatką znajdzie się głównie resztkowy materiał roślinny.

Powiązana historia

Jak zrobić wysokiej jakości haszyszu przy użyciu Bubbleator B-Quick

Ocena jakości bubble hashu

Ocena bubble hash

Nie każdy bubble hash ma taką samą jakość. Kluczowe znaczenie ma przede wszystkim dokładność sit/"bubble bagów" używanych do filtracji. W skrócie: im drobniejsza siatka, tym lepszy wynik. Równie ważna jest wyjściowa moc i profil smakowy wybranej odmiany – one także mocno wpływają na efekt końcowy. Poniżej znajdziesz ogólny przegląd tego, jak standardowo ocenia się bubble hash.

⭐ 1–2 gwiazdki

To najniższa klasa bubble hash. Jest suchy, zawiera dużo materiału roślinnego i składa się w mniej niż 50% z trichomów. Nie jest to idealny produkt do palenia ani do dabbingu solo, ale świetnie sprawdzi się w kuchni konopnej lub jako dodatek do zwykłego jointa, aby podbić jego moc.

⭐ 3–4 gwiazdki

Ta klasa zawiera mniej zanieczyszczeń niż najniższy poziom, dzięki czemu hasz lepiej się topi – głównie z powodu mniejszej ilości liści. Nadal możesz dosypać go do lufki, a nawet dabować, jednak nie będzie się rozpuszczać całkowicie.

⭐ 5–6 gwiazdek

To najwyższa półka – tzw. pełnotopliwy (full-melt) bubble hash. Składa się praktycznie wyłącznie z główek i trzonków trichomów, dzięki czemu przy podgrzaniu pięknie się topi i bąbelkuje. Nie zawiera nadmiaru materiału liściowego ani innych resztek, więc można go bez problemu dabować, waporyzować lub palić samodzielnie. Taki bubble hash powstaje tylko wtedy, gdy użyjesz wystarczająco drobnego filtra, który wyłapuje jedynie trichomy.

Najczęściej zadawane pytania o bubble hash

Najczęściej zadawane pytania o bubble hash

✂️ Czy lepiej robić bubble hash ze świeżych topów czy z suchego trimu?
Bubble hash możesz zrobić zarówno z kwiatów, jak i z trimu, ale to właśnie trim świetnie się do tego nadaje. Pamiętaj jednak: im lepszej jakości susz wykorzystasz, tym lepszy hasz otrzymasz na końcu.
💀 Czy bubble hash może spleśnieć?
Tak, to możliwe. Zamknij szczelnie i przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w lodówce lub zamrażarce.
🏴 Dlaczego bubble hash robi się czarny?
Bubble hash z czasem ciemnieje i staje się czarny na skutek utleniania, czyli długotrwałego kontaktu z powietrzem.
⏲️ Jak długo zachowuje świeżość bubble hash?
Niektóre źródła podają, że bubble hash może zachować jakość nawet do 5 lat, jeśli jest przechowywany w idealnie kontrolowanych warunkach. Bardziej realistycznie przyjmuje się jednak, że bez problemu utrzymuje swoje właściwości przez co najmniej 6 miesięcy.
☀️ Jak sprawdzić, czy bubble hash jest już wystarczająco suchy?
Rozpoznasz, że trichomy są już wystarczająco suche, gdy przy potarciu o powierzchnię wydają suchy, chrzęszczący dźwięk – jak kryształki cukru na kartce papieru.
🚬 Jaki jest najlepszy sposób palenia bubble hash?
Nie ma jednego „najlepszego sposobu” na palenie bubble hash. Możesz go dabować, waporyzować albo po prostu dosypać jego okruszki do jointa.

Zrób własny bubble hash już dziś

Zrób własny bubble hash już dziś

Podsumowując, bubble hash to znakomity sposób na wykorzystanie trymu lub topów do stworzenia bezpiecznego, mocnego koncentratu z konopi, który można palić, dabować, waporyzować lub jeść (po uprzedniej dekarboksylacji). To przyjemny proces, który podczas przygotowywania praktycznie nie wydziela zapachu, co jest dużą zaletą dla domowych hodowców. I choć potrzeba odrobiny wprawy, by dojść do perfekcji, większość miłośników haszyszu zgadza się, że wysiłek zdecydowanie się opłaca.

Marguerite Arnold
Marguerite Arnold
Marguerite Arnold to niemiecko-amerykańska ekspertka w branży konopi. Jako dziennikarka opisuje rynek konopi, publikując m.in. w czołowych magazynach branżowych, takich jak **High Times**, oraz ma na koncie (jak dotąd) dwie książki poświęcone tej tematyce. Jest również aktywną uczestniczką rynku jako przedsiębiorczyni i konsultantka.
Aktualności Jak to zrobić
Wyszukiwanie w kategoriach
lub
Wyszukaj