Blog
How To Recognise High-Quality Hash
3 min

Jak rozpoznać haszysz wysokiej jakości

3 min

Jak rozpoznać, czy twój haszysz jest naprawdę najwyższej jakości? I co dokładnie odróżnia świetny hasz od kiepskiego? Na te i wiele innych pytań za chwilę odpowiemy. Z naszym poradnikiem w krótkim czasie staniesz się prawdziwym znawcą haszyszu.

Hasz ręcznie wycierany, z suchego sita, a może bubble hash z lodowej kąpieli? Od czego właściwie zacząć poszukiwania naprawdę dobrego haszu? Dla osób bez doświadczenia wybór może być trudny i mylący, dlatego w tym poradniku rozbijemy na czynniki pierwsze najpopularniejsze rodzaje haszu oraz podpowiemy, na jakie cechy (i aromaty) zwracać uwagę, gdy polujesz na kolejną topową partię.

czym właściwie jest hasz?

Czym właściwie jest hasz?

Zanim przejdziemy do omówienia rodzajów haszu, ustalmy najpierw, czym on w ogóle jest. Hasz (haszysz) powstaje z wysuszonych gruczołów żywicznych zebranych ze szczytów kwitnienia żeńskich roślin konopi. Te gruczoły żywiczne to tak zwane „trichomy”. Poprzez zbieranie ręczne, mechaniczne lub poprzez zanurzanie suszu konopnego w lodowatej wodzie, trichomy oddziela się, tworząc masę żywicy. Tę żywicę, niezależnie od metody pozyskania, można następnie sprasować w blok, monetę lub kulkę – nie tylko po to, by ją palić czy waporyzować, ale także wykorzystać w kuchni.

Powiązana historia

6 najlepszych sposobów na zrobienie haszyszu

ZAPACH HASZU

Zapach haszyszu

Jak więc rozpoznać dobry haszysz? Pierwszym i najczęściej spotykanym wyznacznikiem jakości jest zapach. Oczywiście mało który sklep pozwoli Ci przykładać nos do każdego bloku haszu na półce (i słusznie!), ale aromat to wciąż najpewniejsza wskazówka. Wysokiej jakości haszysz pachnie intensywnie, przyjemnie i bogato w nuty terpenowe, natomiast słabszy produkt może mieć wyraźnie stęchły, zbutwiały lub „piwniczny” zapach. Z kolei haszysz o ostrym, przypominającym plastik aromacie również należy omijać – to często sygnał zanieczyszczeń lub obecności potencjalnie szkodliwych domieszek.

RÓŻNE METODY PRODUKCJI HASZYSZU

Zapach to nie jedyne kryterium oceny jakości haszyszu. Istnieje kilka różnych metod jego wytwarzania, a każda z nich wpływa na kształt, kolor i strukturę żywicy, nadając jej charakterystyczne cechy.

HASZYSZ WYRABIANY RĘCZNIE

HAND-RUBBED HASH

Jak sama nazwa wskazuje, w tej metodzie trichomy zbiera się, delikatnie rolując topy marihuany między dłońmi. Powstała w ten sposób żywica formowana jest następnie w małe kulki. Dzięki ręcznemu wyrabianiu haszysz zyskuje gładką konsystencję i może być lekko lepki w dotyku. Dobrej jakości ręcznie wcierany hasz jest zazwyczaj z zewnątrz czarny lub ciemnobrązowy, a w środku jasnobrązowy, z pojedynczymi zielonymi kropkami. Jeśli środek jest wyraźnie zielony, może to oznaczać obecność nadmiernej ilości resztek roślinnych – taki hasz lepiej omijać szerokim łukiem.

W dotyku na zimno hasz powinien być twardy; po ogrzaniu staje się bardziej plastyczny i miękki. Jeśli jest bardzo lepki, może to świadczyć o dodaniu dodatkowych olejów, aby sztucznie zwiększyć jego wagę. Kolejnym sygnałem słabej jakości jest biały, kłaczkowaty nalot pleśni. Oznacza on, że hasz nie został prawidłowo wysuszony, co czyni go produktem niskiej jakości, którego zdecydowanie należy unikać.

Powiązana historia

Jak zrobić haszysz przecierany ręcznie

HASZ DRY-SIFT

DRY-SIFT HASH

To prawdopodobnie najczęściej spotykana i najpopularniejsza forma haszyszu dostępna w coffeeshopach. Metoda ta polega na przesiewaniu wysuszonych topów, dzięki czemu trichomy oddzielają się z dużą łatwością. Uzyskany w ten sposób proszek nazywany jest „kiefem”. Dobrej jakości kief ma zazwyczaj brązowy odcień, choć w zależności od stopnia sprasowania może być ciemniejszy. O strukturze gotowego produktu również decyduje sposób prasowania.

Oceniąc jakość dry-sift haszu, zwróć uwagę na jasny, piaskowy kolor i kruchą konsystencję w lekko sprasowanych kostkach. Wysokiej jakości mocno sprasowany blok będzie ciemniejszy, z błyszczącą powierzchnią i wyraźnie twardszy w dotyku. Warto też pamiętać, że niektóre odmiany dry-sift, zazwyczaj pochodzenia libańskiego, mogą mieć znacznie ciemniejszy, wręcz czerwonawy kolor.

Dry-sift cieszy się wyraźną popularnością wśród użytkowników, ponieważ przy odpowiedniej jakości topi się i odparowuje całkowicie.

Powiązana historia

Przewodnik krok po kroku: jak zrobić haszysz z suchego sita w domu

BUBBLE HASH

BUBBLE HASH

Nazwa „bubble hash” wzięła się stąd, że podczas dabowania zaczyna się pienić. Powstaje on jednak w procesie dość odmiennym od wcześniej opisanych metod. Najpierw materiał roślinny trafia do bardzo zimnej, niemal lodowatej wody. Następnie trichomy oddziela się od rośliny za pomocą wielowarstwowego przesiewania, które pozwala usunąć z zebranego żywicy niepożądane zanieczyszczenia. Ponieważ w produkcji nie używa się rozpuszczalników ani innych chemikaliów, hasz bąbelkowy jest zdrowszą i atrakcyjniejszą opcją dla osób zwracających uwagę na sposób wytwarzania haszu.

Przy ocenie jakości bubble hashu warto pamiętać, że można go kupić w formie sprasowanej lub niesprasowanej. Sprasowany bubble hash może mieć barwę od jasnobrązowej po ciemnobrązową, a w dotyku jest miękki, ale lepki. Niesprasowany występuje w postaci krystalicznego proszku, przypominającego grudkowaty brązowy cukier. Hasz bąbelkowy gorszej jakości, choć wizualnie podobny, zdradzi się inną fakturą – jeśli jest twardy i zbity, zwykle oznacza to większą domieszkę materiału roślinnego.

Powiązana historia

Jak zrobić bubble hash (3 sposoby)

TEST „BUBBLE”

The Bubble Test Hash

Skoro znasz już najpopularniejsze rodzaje haszyszu i wiesz w zarysie, jak ocenić ich jakość, czas na kolejną prostą metodę rozpoznawania dobrego towaru – tzw. „bubble test”.

To prosta, a przy tym bardzo skuteczna technika oceny jakości. Oderwij mały kawałek haszyszu i podpal go. Sam sposób, w jaki reaguje na ogień, często powie ci więcej niż wygląd czy zapach. Jeśli haszysz jest dobrej jakości, po podpaleniu zacznie się pienić. Im lepsza jakość, tym płomień będzie czysty, a kawałek spali się szybciej. Jeżeli po teście haszysz mocno sczernieje, może to świadczyć o obecności zanieczyszczeń. Brak pienienia się zwykle wskazuje na produkt gorszej jakości, z domieszkami. Z kolei zbyt gwałtowne, intensywne pienienie się może oznaczać, że dodano do niego oleje – część producentów wykorzystuje je, by maskować słaby jakościowo haszysz.

Mając już rozeznanie w rodzajach haszyszu i sposobach oceny jego jakości, nie powinieneś mieć problemu ze znalezieniem naprawdę dobrego haszu.

Adam Parsons
Adam Parsons
Adam Parsons – zawodowy dziennikarz specjalizujący się w tematyce konopi, copywriter i autor – od wielu lat współtworzy zespół Zamnesii. Na co dzień zajmuje się szerokim zakresem zagadnień: od CBD, przez psychodeliki, po wiele innych powiązanych tematów. Przygotowuje artykuły blogowe, poradniki oraz testuje i opisuje stale rosnącą gamę produktów.
Aktualności Jak to zrobić
Wyszukiwanie w kategoriach
lub
Wyszukaj