Blog
What Is Cannabis Juicing?
3 min

Czym jest sok z konopi?

3 min

Następnym razem, gdy będziesz przygotowywać zielony sok, wrzuć do blendera także kilka dorodnych liści wachlarzowych konopi. Nadadzą napojowi przyjemny, ziemisty posmak, a przy tym dostarczą bogactwa kwasów kannabinoidowych (w tym THCA i CBDA), terpenów oraz flawonoidów. Te liście rośliny zasługują na coś więcej niż tylko miejsce w kompostowniku. Wypróbuj nasz pyszny przepis!

Paliłeś już zioło, wapowałeś je, próbowałeś także ciasteczek i innych produktów z dodatkiem konopi. Ale czy kiedykolwiek napiłeś się świeżo wyciskanego soku z surowej marihuany? Ten ziemisty napój sam w sobie nie odurza. Zamiast tego dostarcza do organizmu kwasowe formy kannabinoidów, jednocześnie nawadniając i przyjemnie odświeżając. Poniżej poznasz fenomen soku z konopi i znajdziesz nasz pyszny przepis, który warto wypróbować.

Czym jest sok z surowej marihuany?

Czym jest surowy sok z konopi?

Najprawdopodobniej masz już za sobą przynajmniej jeden zielony koktajl. Część osób przygotowuje je samodzielnie w domu jako zdrowe śniadanie, inni wpadają do juice baru w porze lunchu lub po intensywnym treningu, by uzupełnić organizm w kluczowe składniki odżywcze. Warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak czy boćwina, to jedne z najczęściej wykorzystywanych składników w takich odżywczych miksach.

Coraz częściej również miłośnicy konopi wrzucają do sokowirówek świeże liście wachlarzowe, aby dodać swoim przepisom zupełnie nowy wymiar. Dlaczego? Ponieważ liście są naładowane interesującymi fitochemikaliami – przede wszystkim kannabinoidami, terpenami oraz flawonoidami – które obecnie bada się pod kątem ich potencjału przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego. Dodatkowo liście konopi dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, magnez i wapń, co sprawia, że świetnie wpisują się w założenia zbilansowanej diety.

Różnica między neutralnymi kannabinoidami a kwasami kannabinoidowymi

Różnica między neutralnymi kannabinoidami a kwasami kannabinoidowymi

Za główne działanie tej rośliny odpowiada cała rodzina związków chemicznych znanych jako kannabinoidy. Podczas gdy THC jest najważniejszym składnikiem psychoaktywnym, to CBD, CBG, CBC i inne oddziałują na układ endokannabinoidowy – wewnętrzny system regulacji organizmu – nie wywołując przy tym haju.

Jednak związki te, nazywane neutralnymi kannabinoidami, nie występują w surowej marihuanie w dużych ilościach; powstają głównie w wyniku działania wysokiej temperatury i/lub długotrwałej ekspozycji na czynniki zewnętrzne. W świeżym materiale roślinnym mają postać cząsteczek prekursorowych, znanych jako kwasy kannabinoidowe. Cząsteczki te zawierają dodatkowy element strukturalny – grupę karboksylową, czyli zestaw atomów węgla, wodoru i tlenu. Pod wpływem wysokiej temperatury zapalniczek czy misek bonga grupa ta odrywa się w procesie zwanym dekarboksylacją, pozostawiając po sobie neutralną cząsteczkę kannabinoidu.

Dlatego świeżo wyciskany sok z surowej marihuany jest źródłem kwasów kannabinoidowych, takich jak THCA, CBDA, CBGA czy CBCA. Ponieważ ich budowa różni się od zdekarboksylowanych odpowiedników, w inny sposób oddziałują one również na układ endokannabinoidowy.

Powiązana historia

Zrozumieć surową a dekarboksylowaną konopię

Potencjalne zastosowania surowej marihuany

Możliwe zastosowania surowej marihuany

Coraz więcej osób dorzuca surową marihuanę do sokowirówek, razem z innymi zdrowymi składnikami. Trzeba jednak podkreślić, że nauka na ten temat jest wciąż na bardzo wczesnym etapie – nie przeprowadzono jeszcze badań na ludziach, które oceniałyby fizjologiczne skutki picia soku z surowej marihuany. Mimo to naukowcy przyglądają się obecnie następującym składnikom „zielonego” soku z konopi:

  • THCA: Trwające badania sprawdzają neuroprotekcyjny potencjał tego niepsychoaktywnego prekursora THC (Nadal i in., 2017).

  • CBDA: Naukowcy badają wpływ tego kwasu kannabinoidowego w kontekście napadów drgawkowych (Goerl i in., 2021).

  • Beta-kariofilen: Znany jako „dietetyczny kannabinoid”, jest obecnie analizowany pod kątem możliwego wpływu na procesy zapalne (Gertsch i in., 2008).

  • Pinen: Wczesne badania próbują określić, jak pinen może oddziaływać na nastrój i pamięć krótkotrwałą (Salehi i in., 2019).

  • Cannflaviny: W dużej mierze unikalne dla konopi flawonoidy, które są testowane pod kątem właściwości związanych ze stanami zapalnymi (Erridge i in., 2020).

Czy spożywanie surowej marihuany jest bezpieczne?

Is It Safe To Consume Raw Cannabis?

Choć większość osób pijących surowy sok z konopi nie doświadcza żadnych problemów, przed włączeniem wyciskarki warto wziąć pod uwagę kilka kwestii. Po pierwsze, zacznij od wysokiej jakości, organicznego surowca. Surowa marihuana może być siedliskiem groźnych patogenów, takich jak E. coli czy salmonella, a także zawierać pozostałości pestycydów. Dlatego najlepiej jest uprawiać własne rośliny w bezpieczny, organiczny sposób (bez używania obornika) lub zaopatrywać się u sprawdzonego hodowcy. Dla dodatkowego bezpieczeństwa dokładnie opłucz materiał roślinny pod bieżącą wodą przed użyciem.

Po drugie, podobnie jak inne zielone warzywa liściaste, konopie zawierają związek organiczny zwany kwasem szczawiowym. Wiąże się on z innymi substancjami w organizmie, co prowadzi do powstawania szczawianu wapnia w nerkach i innych częściach dróg moczowych. U większości osób związek ten jest sprawnie wydalany, ale u niektórych – zwłaszcza przy długotrwałym i obfitym spożyciu – może zwiększać ryzyko kamieni nerkowych. Jeśli obawiasz się kamicy nerkowej, przed regularnym włączeniem surowej marihuany do diety skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Jak zrobić sok z konopi?

Jak zrobić sok z konopi?

Aby przygotować świeżą porcję surowego soku z konopi, wcale nie trzeba być wybitnym kucharzem. W praktyce potrzebujesz tylko dwóch rzeczy: wyciskarki wolnoobrotowej i garści dużych liści wachlarzowych konopi. Jeżeli jednak chcesz zamienić prosty, trawiasty „strzał” w przyjemny, pełen smaku napój, wyciśnij razem wszystkie poniższe składniki:

  • 5 garści szpinaku
  • kawałek imbiru o długości 5 cm
  • 10 dużych liści wachlarzowych konopi
  • ½ ogórka
  • ½ cytryny lub limonki
  • 2 liście mięty
  • 1 jabłko

Powiązana historia

Top 10 najlepszych przepisów z konopi

Surowy sok z konopi: nowy sposób spożywania

Surowy sok z konopi: nowy sposób konsumpcji

Picie soku z surowej marihuany samo w sobie cię nie odurzy. Daje jednak zupełnie nowy sposób na doświadczenie zioła przy zachowaniu pełnej jasności umysłu. Z każdym łykiem dostarczasz sobie kwasów kannabinoidowych, terpenów i flawonoidów. Powyższy przepis to orzeźwiający, pełen wartości odżywczych napój, ale zachęcamy, abyś eksperymentował, bawił się dodatkami i stworzył taką kompozycję smaków, która naprawdę trafi w twoje kubki smakowe.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter, absolwent kierunku Clinical Health Sciences (BSc Hons) i pasjonat uprawy roślin, od ponad siedmiu lat pracuje jako zawodowy dziennikarz oraz autor specjalizujący się w tematyce konopi i nauk medycznych.
Bibliografia
  • Erridge, S., Mangal, N., Salazar, O., Pacchetti, B., & Sodergren, M. (2020/10/01). Cannflavins – From plant to patient: A scoping review. Fitoterapia, 146, 104712. - https://www.sciencedirect.com
  • Gertsch, J., Leonti, M., Raduner, S., Racz, I., Chen, J., & Xie, X. et al. (2008). Beta-caryophyllene is a dietary cannabinoid. Proceedings Of The National Academy Of Sciences, 105(26), 9099-9104. - https://www.pnas.org
  • Goerl, B., Watkins, S., Metcalf, C., Smith, M., & Beenhakker, M. (2021/01/01). Cannabidiolic acid exhibits entourage-like improvements of anticonvulsant activity in an acute rat model of seizures - https://www.sciencedirect.com
  • Nadal, X., del Río, C., Casano, S., Palomares, B., Ferreiro-Vera, C., & Navarrete, C. et al. (2017). Tetrahydrocannabinolic acid is a potent PPARγ agonist with neuroprotective activity. British Journal Of Pharmacology, 174(23), 4263-4276. - https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com
  • Salehi, Bahare, Upadhyay, Shashi, Erdogan Orhan, Ilkay, Kumar Jugran, Arun, L.D. Jayaweera, Sumali, A. Dias, Daniel, Sharopov, Farukh, Taheri, Yasaman, Martins, Natália, Baghalpour, Navid, C. Cho, William, Sharifi-Rad, & Javad. (2019, November). Therapeutic Potential of α- and β-Pinene: A Miracle Gift of Nature - https://www.mdpi.com
Headshop Przepisy
Wyszukiwanie w kategoriach
lub
Wyszukaj