Świąteczne wypieki na haju: 4 odlotowe przepisy
Chcesz wprowadzić się w świąteczny nastrój? Zorganizuj dla znajomych bożonarodzeniową ucztę – trzydaniowe konopne menu z potrawami nasączonymi marihuaną!
Święta Bożego Narodzenia są już tuż-tuż, a to idealny moment, by zebrać przy sobie rodzinę i przyjaciół. A czy jest lepszy sposób, niż zaprosić wszystkich na wspólny posiłek – taki, który przyjemnie „zaszumi” w głowie i sprawi, że jeszcze bardziej będziecie się cieszyć swoim towarzystwem w ten wyjątkowy czas? Z myślą o tym przygotowaliśmy cztery świąteczne przepisy z dodatkiem marihuany.
Zanim przejdziemy do samych przepisów, warto podkreślić, że każda część tego menu zawiera konopie. Oznacza to, że musisz naprawdę ostrożnie dawkować, aby ty i twoi goście mogli zjeść do syta, ale bez przesady.
Celem jest delikatny, przyjemny haj, który zbliży was do siebie, a nie pełne „greening out”. Pamiętaj, że spożywana marihuana zwykle daje mocniejsze i dłużej utrzymujące się efekty niż ta palona. Staraj się więc, by w porcji dania nie było więcej niż 0,1 g marihuany. Standardowa dawka na osobę to około 0,3–0,5 g, więc przy 0,1 g w każdej potrawie każdy będzie mógł spokojnie spróbować wszystkich dań z menu.
Koniecznie też upewnij się, że wszyscy goście doskonale wiedzą, które potrawy są nasączone marihuaną, a które nie. Podanie komuś jedzenia z THC bez jego wiedzy to prosty sposób, by stracić przyjaciela – i przy okazji wpakować się w kłopoty.
Przystawka: Bruschetta Indica
Czas rozpocząć ucztę od naszej kuszącej bruschetty – w wersji Indica!

Składniki
-
1 bochenek włoskiego chleba na zakwasie
-
6–8 pomidorów śliwkowych
-
¼ pęczka świeżej bazylii
-
3 ząbki czosnku
-
½ szklanki mozzarelli
Instrukcje
-
Drobno posiekaj pomidory, bazylię i czosnek.
-
Przełóż wszystko do miski i wymieszaj z marihuaną.
-
Odstaw mieszankę na kilka godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.
-
Pokrój włoski chleb na zakwasie w kromki o grubości ok. 4 cm i lekko je zrumień.
-
Na każdą kromkę nałóż pomidory z czosnkiem i bazylią.
-
Zetrzyj mozzarellę i dodaj po niewielkiej porcji na każdą bruschettę.
-
Podawaj od razu!
Danie główne: Ganja lasagne
Na danie główne serwujemy wyjątkową lasagne z dodatkiem konopi!

Składniki
-
Marihuana, drobno zmielona
-
Płaty lasagne
-
680 ml sosu do spaghetti
-
450 g mielonej wołowiny
-
225 g mozzarelli
-
Ser parmezan
-
450 g sera ricotta
-
1 jajko
-
2 szklanki szpinaku
-
1 szklanka wody
-
Sól i pieprz
Instrukcje
-
Włóż wołowinę do rondla i smaż na średnim ogniu, aż ładnie się zezłoci.
-
Odlej nadmiar tłuszczu, po czym dodaj szklankę wody i sos do spaghetti.
-
Doprowadź całość do wrzenia.
-
W dużej misce roztrzep jajko.
-
Dodaj ricottę, mozzarellę, szpinak oraz cannabis i przełóż wszystko do miski.
-
Dopraw odrobiną soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj składniki.
Składanie lasagne
Skoro wszystkie podstawowe składniki są już gotowe, czas złożyć lasagne w całość.
-
Weź naczynie żaroodporne i rozprowadź na dnie warstwę sosu mięsnego (około 1/3 całej ilości).
-
Przykryj mięso warstwą płatów lasagne.
-
Na makaronie rozsmaruj kolejną warstwę, wykorzystując ½ masy serowej.
-
Na ser wyłóż następną 1/3 porcji sosu mięsnego.
-
Ponownie przykryj całość płatami lasagne.
-
Zużyj resztę sosu mięsnego na kolejną warstwę, a na koniec rozłóż pozostałą masę serową. Na wierzch zetrzyj parmezan.
-
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
-
Przykryj naczynie z lasagne folią aluminiową.
-
Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut.
-
Zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut, aby ser się przyrumienił i stał się chrupiący.
-
Wyjmij lasagne z piekarnika i odstaw na 10 minut, zanim ją pokroisz.
-
Podawaj na gorąco!
Alternatywne danie główne (dodatek): Tłuczona "pot-atoe"
Jeśli masz już w głowie inny pomysł na danie główne, nasze puree ziemniaczane z dodatkiem zioła będzie idealnym dodatkiem.
-Mashed-Pot-atoe_1.jpg)
Składniki
-
3 duże ziemniaki
-
150 ml mleka
-
170 g sera ricotta
-
1 łyżka posiekanego tymianku
-
Sól i pieprz
Instrukcje
-
Pokrój ziemniaki na równe, jednakowej grubości plastry.
-
Gotuj je na średnim ogniu, w lekko osolonej wodzie, aż widelec będzie wchodził w plaster bez większego oporu.
-
Odlej wodę, a następnie lekko ugnieć ziemniaki.
-
Dodaj mleko i dalej rozgniataj.
-
Teraz dodaj masło i kontynuuj ugniatanie.
-
Wsyp pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie rozgnieć, aż masa będzie gładka i jednolita.
-
Podawaj od razu!
Deser: cynamonowe bułeczki z dodatkiem konopi
Czas przejść do świątecznego deseru – klasycznych cynamonowych bułeczek z dodatkiem marihuany.

Składniki
Ciasto:
-
3 szklanki mąki pszennej (typ uniwersalny)
-
3 łyżki cukru
-
3 łyżki masła, roztopionego
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżeczki drożdży
-
½ szklanki mleka
-
1 jajko
Nadzienie:
-
¼ szklanki masła konopnego, miękkiego
-
½ szklanki brązowego cukru
-
2 łyżki cynamonu
Lukier:
-
¼ szklanki serka śmietankowego
-
¼ szklanki masła, roztopionego
-
1 szklanka cukru pudru
-
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Instrukcje
-
W dużej misce wymieszaj cukier, sól, drożdże i 2 ½ szklanki mąki.
-
W osobnej misce połącz roztopione masło z mlekiem, a następnie wlej tę mieszankę do suchych składników.
-
Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą w jednolitą masę.
-
Dodaj jajko, a potem stopniowo wsypuj pozostałą mąkę, wyrabiając całość, aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto.
-
Przełóż ciasto na lekko oprószony mąką blat i zagniataj przez około 10 minut.
-
Włóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw na 15 minut w ciepłe, suche miejsce.
-
Następnie przełóż ciasto na lekko oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 22 × 33 cm.
-
Równomiernie rozsmaruj na cieście ¼ szklanki miękkiego masła konopnego, po czym posyp je cukrem i cynamonem.
-
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon. Pokrój rulon na 10–12 kawałków o podobnej wielkości.
-
Ułóż kawałki w natłuszczonej formie do pieczenia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia – drożdże sprawią, że bułeczki podwoją swoją objętość.
-
Nagrzej piekarnik do 190°C i piecz bułeczki, aż delikatnie się zrumienią – zajmie to około 25 minut.
-
Gdy bułeczki się pieką, przygotuj lukier. W tym celu wymieszaj cukier puder, serek śmietankowy, roztopione masło i ekstrakt waniliowy, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.
-
Wyjmij bułeczki z piekarnika i posmaruj je lukrem.
-
Podawaj na ciepło!
I gotowe – pełne, trzydaniowe świąteczne menu z dodatkiem konopi, którym możesz podzielić się z przyjaciółmi i rodziną o podobnym podejściu. Wspólne biesiadowanie przy stole i delikatny haj wywołany jedzeniem sprawią, że będzie to niezapomniane święto, pełne dobrej atmosfery i poczucia bliskości w tym wyjątkowym czasie.
-
7 min
17 Listopad 2025
Najlepsze prezenty dla palaczy: Mega praktyczne gadżety,...
Wybór idealnego prezentu dla osób palących marihuanę bywa nie lada wyzwaniem – zwłaszcza gdy mają już wszystko, od bibułek po ulubioną zapalniczkę. Jeśli szukasz naprawdę wyjątkowego upominku dla...
-
4 min
24 Grudzień 2021
Top 5 świątecznych filmów dla jarających w 2024 roku
Nasze propozycje top 5 świątecznych filmów dla jaraczy na 2024 rok to idealny zestaw na wieczór w domu z porządnym zapasem przy telewizorze. Skoro za oknem pogoda nie rozpieszcza, zostań w cieple,...
-
4 min
10 Wrzesień 2013
Top 10 najlepszych przepisów z konopi
Coraz więcej osób sięga dziś po marihuanę z rozmaitych powodów. Od zwykłej miłości do zioła, po niezwykłe korzyści, jakie daje osobom zmagającym się z przewlekłym bólem – włączenie konopi do...
