Top 10 imprezowych przekąsek z konopi
Planujesz imprezę z marihuaną? Oto 10 pysznych przekąsek z dodatkiem konopi, którymi zachwycisz gości na swoim kolejnym konopnym przyjęciu.
Jeśli planujesz imprezę w klimacie marihuany, oczywiste jest, że musisz zadbać o jakieś przekąski dla gości. A żeby wejść na wyższy poziom gospodarzenia, pomyśl też o tych, którzy lubią się naćpać, ale nie palą. Poniżej znajdziesz kilka prostych przepisów na dobry początek. Gotowanie (czy pieczenie) z dodatkiem konopi w gruncie rzeczy niewiele różni się od zwykłego – wystarczy odrobina wyobraźni, by wyczarować coś naprawdę pysznego.
Krótka, ale ważna uwaga. Upewnij się, że znasz moc suszu, masła konopnego i oleju konopnego używanych w poniższych przepisach i dodawaj je w rozsądnych ilościach. Pamiętaj też, aby jasno uprzedzić gości, że działanie jedzenia z konopiami pojawia się znacznie później, uderza dużo mocniej niż dym i utrzymuje się zdecydowanie dłużej. Miej więc oko na swoich znajomych–pożeraczy ciastek!
1. Ganja czosnkowe tosty

To szalenie pyszne danie na ząb, serwowane w włoskich restauracjach na całym świecie, najlepiej pokazuje, że prostota często smakuje najbardziej. W naszej wersji dodajemy tylko jeszcze więcej „mocy”, zastępując oliwę (lub masło) cannabutterem.
SKŁADNIKI
- Masło konopne
- Bochenek chleba
- Pietruszka
- Czosnek
- Ser
SPRZĘT
- Miska
- Komora grzewcza
INSTRUKCJE
- Pokrój bochenek chleba na grube kromki i w tym czasie rozgrzej piekarnik do około 180ºC.
- W misce wymieszaj masło konopne, natkę pietruszki i posiekany czosnek, po czym rozsmaruj mieszankę na kromkach chleba. Wstaw do piekarnika na około 10 minut, aż pieczywo zacznie się delikatnie przyrumieniać.
- Wyjmij chleb z piekarnika, posyp ulubionym serem i włóż z powrotem na kolejne 2–3 minuty, aby ser się zapiekł i stał chrupiący. Niektórzy wolą pominąć ser, bo sam smak chleba czosnkowego jest już bardzo intensywny.
2. HUMMUS NA HAJU
Ta tradycyjna bliskowschodnia przekąska to jeden z ulubionych klasyków Zamnesii. Jest w pełni wegańska, organiczna i bezglutenowa. Ma taką moc, że powaliłaby dinozaura, gdyby tylko wciąż chodziły po ziemi. Z domowym chlebkiem pita z ziołem będziesz sięgać po kolejne zanurzenie w misce bez opamiętania.
3. PODWÓJNIE ZIELONE GANJA GUACAMOLE
Absolutny klasyk meksykańskich przekąsek imprezowych z dodatkową, konopną nutą. Ta słono-kwaśna, pikantno-cytrusowa mieszanka składników to idealny dip. Dzięki awokado jako bazie dostarczasz organizmowi jednego z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Podawane na zimno, jest niesamowicie orzeźwiające w upalne dni. Gwarantujemy, że będziesz oblizywać palce, żeby zgarnąć każdą porcję sosu, która nie trafiła na krakersa czy pieczywo.
4. SKRZYDEŁKA BUFFALO NA HAJU

Skoro już mowa o palcach do oblizywania, ten przepis sprawi, że będziesz je ssać jak lizaka. Pikantne skrzydełka buffalo to klasyk każdej imprezy, a w tej wersji z dodatkiem marychy na pewno zachwycą wszystkich miłośników zioła!
SKŁADNIKI
- Skrzydełka z kurczaka
- Canna-kokosowy olej
- Sos rybny
- Ketchup
- Ocet ryżowy
- Sok z limonki
- Pikantny sos chili z czosnkiem
- Skrobia kukurydziana
- Czosnek w proszku
- Cukier
SPRZĘT
- Miska do mieszania
- Patelnia
- Łyżka cedzakowa
- Blacha do pieczenia
INSTRUKCJE
- Nastaw piekarnik na 180ºC.
- Weź dość dużą, szeroką miskę i wrzuć do niej sos rybny, ketchup, ocet ryżowy, sok z limonki, sos chili z czosnkiem oraz cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Obtocz skrzydełka z kurczaka w mieszance skrobi kukurydzianej i czosnku w proszku, tak aby były równomiernie pokryte.
- Smaż skrzydełka na patelni na oleju kokosowym extra virgin. Upewnij się, że oleju jest na tyle dużo, by sięgał co najmniej do połowy wysokości skrzydełek, i co jakiś czas przewracaj je na drugą stronę. Smaż, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
- Wyjmij skrzydełka łyżką cedzakową, pozwalając, by nadmiar oleju spłynął z powrotem na patelnię. Przełóż usmażone skrzydełka na papier pakowy lub ręcznik kuchenny, aby wchłonął resztki oleju kokosowego.
- Natłuść blachę do pieczenia i ułóż na niej usmażone skrzydełka. Skrop każde skrzydełko około 1 łyżeczką mieszanki kannabisu z olejem kokosowym. Piecz przez 6–8 minut.
- Gdy skrzydełka są w piekarniku, podgrzej przygotowany wcześniej sos, cały czas energicznie mieszając. Mieszaj, aż zgęstnieje i będzie miał konsystencję syropu. Wyjmij skrzydełka z piekarnika i zanurz je w sosie, aby dokładnie i równomiernie je nim pokryć.
5. Ostry popcorn (znany też jako potcorn)
Prawdopodobnie król wszystkich imprezowych przekąsek, znany już około 3600 r. p.n.e. Ludzie od zawsze mieli szczególną więź z kukurydzą – to jedna z pierwszych roślin, które udało się udomowić. To kolejna prosta, a jednocześnie niesamowicie skuteczna przekąska na imprezę, tylko że tym razem z zielonym akcentem.
6. KRUCHE KRAKERSY Z MARIHUANĄ

Możesz przygotować tę przekąskę spontanicznie – składniki najpewniej już czekają gdzieś w Twojej kuchennej szafce. Do tego prostego, wytrawnego przysmaku z marihuaną potrzebujesz zaledwie dwóch składników! Ten snack przywoła wspomnienia o krakersach z masłem orzechowym, które mama pakowała Ci do śniadaniówki w podstawówce. Tyle że tym razem – z dodatkiem marihuany!
SKŁADNIKI
- Masło orzechowe
- Krakersy solone
- Susz z konopi
SPRZĘT
- Piekarnik
- Blacha do pieczenia
INSTRUKCJA
- Zacznij od przygotowania topów swojej ulubionej marihuany. Zmiel je na prawie drobny proszek.
- Wybierz porządne masło orzechowe. Najlepiej, żeby było naprawdę ekologiczne – dokładnie przeczytaj etykietę. Dzięki temu będziesz mieć dużą ilość prawdziwego oleju z orzechów, który jest niezbędny, aby skutecznie wyłapać THC.
- Bardzo dokładnie wymieszaj sproszkowaną marihuanę z masłem orzechowym.
- Nagrzej piekarnik do 180ºC.
- Rozsmaruj na krakersach masło orzechowe z dodatkiem zioła, a następnie przykryj je drugim krakersem, tworząc kanapki.
- Ułóż krakersy na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 22 minuty. To naprawdę wszystko.
- Po upieczeniu są gotowe do podania. Do przygotowania ośmiu porcji potrzebujesz między 0,4 g a 0,6 g suszu.
7. SOS REEFER RANCH

Sos Reefer Ranch świetnie komponuje się z wieloma różnymi potrawami. Możesz polać nim sałatkę, obtoczyć w nim smażonego kurczaka albo po prostu maczać w nim świeże warzywa, takie jak marchewka czy ogórek – ten dip naprawdę robi robotę.
SKŁADNIKI
- 1½ szklanki konopnego majonezu (canna-mayo)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 szklanka maślanki
- 4 łyżki świeżego, drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka octu ryżowego
- ½ łyżeczki sosu worcestershire
- ½ łyżeczki wędzonej papryki węgierskiej
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 2–6 chlustów ostrego sosu
- Pepper
- Różowa sól himalajska
SPRZĘT
- Blender Magic Bullet lub blender ręczny
INSTRUKCJE
- Do tego przepisu potrzebna będzie wcześniej przygotowana majonezowa canna-oliwa. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów. Domowy majonez wymaga odrobiny wprawy, ale na pewno nie potrzebujesz do tego dyplomu kucharza.
- Kiedy canna-majonez jest już gotowy, wystarczy blender ręczny, na przykład urządzenie MagicalButter. Włóż wszystkie składniki do pojemnika blendera, ustaw jeden pełny cykl pracy – i sos jest gotowy do podania.
8. Ganja grilled cheese

Kto nie kocha zapiekanej kanapki z serem? A teraz wyobraź sobie wersję z dodatkiem zioła!
SKŁADNIKI
- Masło konopne
- Chleb pełnoziarnisty
- Plastry sera
- Awokado
- Nasiona konopi
- Pomidory suszone na słońcu
- Bazylia
- Czosnek
SPRZĘT
- Patelnia
INSTRUKCJE
- Na początek przygotuj kilka kromek dobrej jakości pieczywa. Świetnie sprawdzi się pełnoziarniste, które wyjątkowo pasuje do tego przepisu. Na chlebie ułóż plastry sera, a następnie warstwę rozgniecionego awokado. Posyp całość sezamem lub nasionami konopi dla podbicia smaku. Jeśli chcesz nadać tostom wyrazistości, dodaj suszone pomidory, bazylię i czosnek. Przykryj drugim plastrem chleba.
- Na patelni rozpuść odrobinę masła konopnego (cannabutter) i smaż tosty z obu stron na małym ogniu. Stopniowo dodawaj kolejne porcje masła, aby pieczywo dobrze nim nasiąkło. Smaż, aż ser zacznie delikatnie wypływać bokami.
9. Odlotowe jajka faszerowane

Jajka faszerowane może i nie są szczytem nowoczesnej kuchni… wręcz przeciwnie! Za to Odlotowe jajka faszerowane to absolutna klasyka imprezowego menu. Kolejny prosty i szybki przepis, tym razem o łagodniejszym, delikatnym smaku.
SKŁADNIKI
- 4 duże jajka
- Majonez
- Canna-olej
- Cebula
- Szczypiorek
- Musztarda dijon
- Kapary
- Sól
SPRZĘT
- 2 miski do mieszania
- Łyżka
- Nóż
INSTRUKCJE
- Ugotuj na twardo 4 duże jajka i obierz je ze skorupek.
- Przekrój jajka na połówki i łyżeczką delikatnie wyjmij żółtka do miski.
- Wymieszaj żółtka z majonezem, kanna-olejem, drobno posiekaną cebulą, musztardą Dijon i drobno posiekanymi kaparami. Dopraw solą i pieprzem.
- Wyrób wszystko na gładką pastę, a następnie za pomocą łyżeczki napełnij nią białka jajek. Udekoruj plasterkami dymki, aby danie wyglądało elegancko i miało dodatkowy wyrazisty akcent w smaku.
10. ORZECHOWA MIESZANKA Z MARIHUANĄ

Mieszanki orzechów to idealna przekąska na imprezy i spotkania – każdy może sięgnąć po garść i podjadać w swoim tempie. Mieszanka orzechów z marihuaną idzie o krok dalej i sprawia, że uniesiesz się naprawdę wysoko.
Składniki
- Canna-oliwa
- Prażone pekany
- Prażone nerkowce
- Prażone orzechy włoskie
- Przyprawa curry
- Mielony kumin
- Mielony kardamon
- Pieprz cayenne
- Sól
SPRZĘT
- Blacha do pieczenia lub taca do piekarnika
- Piekarnik
- Pojemnik próżnioszczelny
INSTRUKCJE
- Na blasze do pieczenia lub tacy rozłóż orzechy, dodaj 2 łyżki curry, 1 łyżkę mielonego kminu rzymskiego, ½ łyżeczki mielonego kardamonu, szczyptę pieprzu cayenne, 3 łyżki canna-oleju oraz sól do smaku.
- Wymieszaj wszystko dokładnie dłońmi, a następnie wstaw do rozgrzanego do 160ºC piekarnika.
- Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe orzechy przechowuj w szczelnym pojemniku.
-
7 min
2 Listopad 2021
Jakie są zalety i wady jadalnych produktów z konopi?
Jeśli szukasz sposobu przyjmowania konopi, który mniej obciąża płuca, doskonałą alternatywą są produkty spożywcze z dodatkiem konopi (tzw. edibles). Mają one jednak zarówno zalety, jak i wady,...
-
5 min
22 Kwiecień 2018
Top 10 odmian konopi idealnych na imprezę
Odmiany sativa słyną z dodawania energii i poprawiania nastroju. Świetnie sprawdzają się też jako towarzyszka spotkań w gronie znajomych i innych wesołych okazji. Poznaj nasz ranking dziesięciu...
-
2 min
28 Lipiec 2017
Lecytyna: dodaj ją do swoich produktów spożywczych z...
Lecytyna to nowy, obowiązkowy dodatek do domowych produktów spożywczych z konopi! Ta substancja, naturalnie występująca między innymi w żółtkach jaj, sprawia, że domowe wyroby stają się bardziej...
-
4 min
10 Wrzesień 2013
Top 10 najlepszych przepisów z konopi
Coraz więcej osób sięga dziś po marihuanę z rozmaitych powodów. Od zwykłej miłości do zioła, po niezwykłe korzyści, jakie daje osobom zmagającym się z przewlekłym bólem – włączenie konopi do...



