
Korzystanie z Zamnesia Outdoor Cultivation Kit do uprawy grzybków halucynków jest niezwykle proste. Potrzebujesz jedynie odrobiny czasu i cierpliwości. Po odpowiednim przygotowaniu zestaw będzie dostarczał plonów co roku, przez wiele lat – przy minimalnej pielęgnacji. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami, załóż swoją grzybniową grządkę i obserwuj, jak grzyby pięknie rosną.
Zestaw Zamnesia Outdoor Cultivation Kit zawiera grzybnię, gotową do zaszczepienia podłoża na zewnętrznej grządce z grzybami. Dodatkowo będziesz potrzebować: torby 10 l bukowych zrębków o frakcji 6 mm (często dostępnych w sklepach zoologicznych jako ściółka dla zwierząt), zwykłego kartonowego pudełka o maksymalnej wysokości 15 cm (idealnie 30 × 30 × 15 cm), plastikowej torby oraz cierpliwości.
KROK 1Weź plastikowy pojemnik o pojemności 1 l (z pokrywką) i wypełnij go prawie całkowicie wiórami drewnianymi – zostaw jednak trochę miejsca, aby później dodać grzybnię. Następnie zalej zawartość wrzątkiem. |
Krok 2Zostaw zanurzone chipsy na noc do całkowitego wystudzenia. |
KROK 3Teraz umyj ręce, weź pojemnik z grzybnią i rozdrobnij ją, przekładając zawartość do plastikowej torebki i delikatnie ją ugniatając. |
Krok 4Rozprowadź grzybnię na wilgotnych zrębkach drewna. Gdy już wsypiesz całość, użyj czystego widelca lub podobnego narzędzia, aby dokładnie i równomiernie wymieszać grzybnię ze zrębkami. |
Krok 5Po wymieszaniu przykryj zrębki drewniane warstwą mokrego kartonu. Nałóż pokrywkę na pojemnik, ale tylko luźno – tak, aby chroniła grzybnię, a jednocześnie umożliwiała jej oddychanie. Ważne! Bez dostępu powietrza grzybnia nie będzie się rozwijać. |
KROK 6Pozostaw pojemnik w czystym, wolnym od kurzu miejscu na około miesiąc, aby wióry drzewne mogły w pełni się skolonizować. Na tym etapie zalecana jest temperatura pokojowa. Rozpoznasz pełną kolonizację po tym, że cała zawartość stanie się biała. Twój substrat jest teraz gotowy do użycia na zewnątrz. |
Krok 7Wsyp pozostałe bukowe zrębki do dużego wiadra i całkowicie zalej je wrzątkiem. |
Krok 8Pozostaw zrębki drewna w wodzie na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedź wodę. |
KROK 9Wypełnij karton zarówno zaszczepionymi, jak i wilgotnymi wiórami drzewnymi. |
Krok 10Za pomocą czystego widelca lub podobnego narzędzia dokładnie wszystko wymieszaj, tak aby zaszczepiony substrat był równomiernie rozprowadzony. |
Krok 11Zakop (otwarte) pudełko w miejscu OSŁONIĘTYM od bezpośredniego słońca. Jeśli chcesz dać swojej uprawie naprawdę jak najlepsze warunki, nałóż na wierzch około 1 cm wilgotnej ziemi. |
Gotowa grządka z grzybami jest bardzo łatwa w utrzymaniu. Z roku na rok najpewniej będzie się rozrastać, a z czasem da się nawet przenieść jej fragmenty w inne miejsca. Przy właściwej pielęgnacji taka grządka może przetrwać dłużej niż jedno ludzkie życie! Kluczem do jej utrzymania jest stała wilgotność podłoża. Co jakiś czas włóż palec na głębokość ok. 3 cm w ziemię. Jeśli jest sucha, podlej grządkę. Gdy tylko zaczną się pierwsze przymrozki, warto dosypać na wierzch warstwę zrębków drzewnych. Grzybnia pod ziemią jest co prawda dobrze chroniona, ale świeże zrębki dostarczą jej dodatkowych składników odżywczych na przyszłoroczne zbiory.
Większość grządek można przez większą część roku zostawić samym sobie – jeśli wybrano dobre stanowisko, nie powinny całkowicie przesychać. Niekorzystna pogoda może zepsuć lub ograniczyć zbiory w danym sezonie, ale grzybnia pozostanie bezpieczna do następnego roku. Jedyny okres, w którym grządka wymaga regularnej uwagi, to czas zbiorów.
Uwaga: nie stosuj chemicznych nawozów ani środków ochrony roślin w pobliżu grządki. Mogą one zanieczyścić plon.
Owocnikowanie grzybków halucynków zwykle zaczyna się w okolicach listopada i trwa do pierwszych przymrozków. W sprzyjających warunkach można uzyskać 2–3 pełne rzuty owocników w roku; czas ten da się wydłużyć, stawiając nad poletkiem niewielką szklarnię lub tunel. Najlepszy moment na zbiór pojedynczego owocnika to chwila tuż przed pęknięciem pierścienia pod kapeluszem, ale trudno to idealnie wyczuć w uprawie plenerowej, dlatego w praktyce dobrze jest zbierać wszystkie grzyby, które wyglądają na dojrzałe. Aby to zrobić, delikatnie chwyć trzon u nasady między kciukiem a palcem wskazującym. Lekko przekręć i pociągnij do góry. Gdy rozpoczniesz zbiory, zaglądaj na poletko codziennie, aby sprawdzać, czy nie pojawiły się nowe owocniki.
OSTRZEŻENIE: z czasem, na skutek zanieczyszczeń, mogą zacząć pojawiać się inne gatunki grzybów. Zachowaj ostrożność i upewnij się, że dokładnie wiesz, co zbierasz!
Kategorie
Kategorie
Odkryj
Pomoc i informacje
Narzędzia
Nasza strona internetowa nie będzie działać prawidłowo bez aktywacji tych plików cookie. Dlatego pliki cookie niezbędne do działania nie mogą zostać wyłączone.