
Dodaj pikanterii swojemu życiu miłosnemu filiżanką herbaty z Clavo Huasca. Rdzenne ludy Amazonii od niepamiętnych czasów sięgają po tę roślinę właśnie w tym celu. Delektuj się goździkowym aromatem tego rozgrzewającego duszę napoju przed intymnym spotkaniem ze swoją drugą połówką.
Clavo Huasca to potężne pnącze z Amazonii, od wieków wykorzystywane w medycynie tradycyjnej. Pnąc się po olbrzymich drzewach amazońskich lasów deszczowych, może osiągać nawet 80 m wysokości, dostarczając mnóstwa surowca roślinnego miejscowym społecznościom, które je zbierają.
Choć na rynkach zachodnich pojawiło się stosunkowo niedawno, Clavo Huasca ma długą historię zastosowania w medycynie peruwiańskiej – zarówno w celach zdrowotnych, jak i jako afrodyzjak. Korzenie i kora clavo huasca (to właśnie w tych częściach pnącza znajdują się jego substancje aktywne) wydzielają charakterystyczny goździkowy aromat, dzięki czemu roślina znana jest także jako „pnącze goździkowe” lub „biały goździk”.
W świecie zachodnim Clavo Huasca zyskało popularność przede wszystkim ze względu na swoje właściwości afrodyzjakalne.

Clavo huasca stosuje się głównie jako afrodyzjak i właśnie w tym celu jest najczęściej sprzedawane. Wynika to z jego tradycyjnego zastosowania – w peruwiańskiej medycynie ziołowej clavo huasca podaje się jako środek na oziębłość i zaburzenia erekcji, wspierający potencję i pożądanie zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Jest tak popularnym wsparciem seksualnym, że można je kupić niemal w każdym zielarskim sklepie i na większości targów ziołowych w całym Peru.
Rozdrobnioną korę i korzenie tradycyjnie maceruje się w alkoholu trzcinowym, aby wyekstrahować aktywne związki i otrzymać napój nadający się do spożycia. Obecnie jednak znacznie częściej przyjmuje się clavo huasca w formie herbatki lub nalewki.

Aby przygotować napar z clavo huasca, wsyp 1–2 łyżeczki ziela do kubka i zalej wrzątkiem. Wymieszaj całość i pozostaw do zaparzenia na 10–15 minut. Kiedy napar odpowiednio naciągnie, przecedź go i wypij. Najlepiej sięgać po herbatę z clavo huasca około 30 minut przed momentem, w którym chcesz odczuć jej działanie.
Inną opcją jest przygotowanie nalewki z tej rośliny. Napełnij szklane naczynie ziołem, a następnie dopełnij je jak najmocniejszą wódką, jaką uda Ci się zdobyć. Odstaw na co najmniej 2 tygodnie, codziennie raz energicznie wstrząsając butelką. Po tym czasie odfiltruj część roślinną, a klarowny płyn przelej do buteleczki z pipetą.
Kategorie
Kategorie
Odkryj
Pomoc i informacje
Narzędzia
Nasza strona internetowa nie będzie działać prawidłowo bez aktywacji tych plików cookie. Dlatego pliki cookie niezbędne do działania nie mogą zostać wyłączone.