Dziko rosnąca sałata (Lactuca virosa) to roślina z rodziny astrowatych (Asteraceae), spotykana głównie w dolinach rzek i wzdłuż poboczy dróg. Naturalnie występuje przede wszystkim w części Europy Środkowej, na Bliskim Wschodzie oraz w kilku stanach Ameryki Północnej. Kwitnie co dwa lata, zgodnie ze swoim dwuletnim cyklem rozwojowym.
Daleko jej do zwykłej sałaty do sałatek – dzika sałata wytwarza gęsty, mleczny sok, który wykorzystuje się ze względu na jego działanie psychoaktywne i specyficzny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Roślina ta stosowana jest przez ludzi od setek, a prawdopodobnie nawet tysięcy lat w różnych tradycyjnych systemach medycznych na całym świecie. Czytaj dalej, aby poznać wszystko, co warto wiedzieć o tym fascynującym gatunku – włącznie z tym, gdzie można go znaleźć w naturze.
Dziki łopian występuje pod kilkoma nazwami, m.in. Lactuca virosa, gorzki łopian oraz „opiumowy łopian”. Ta dwuletnia roślina należy do tego samego rodzaju co sałata ogrodowa (Lactuca sativa), jednak ich tradycyjne zastosowania są zupełnie odmienne. Podczas gdy zwykła sałata jest delikatnym źródłem pożywienia, dziki łopian stosuje się głównie jako roślinę zielarską w podejściu holistycznym.
Dziki łopian wytwarza lateks znany jako laktukarium. Sama nazwa „lactuca” oznacza „mleczny wyciąg”. Ten biały, gorzki płyn wypływa z liści rośliny po zadrapaniu lub nacięciu i szybko brunatnieje w kontakcie z powietrzem. Według relacji zapach tej lepkiej substancji przypomina opium pochodzące z maku lekarskiego, Papaver somniferum.
Laktukarium zawiera szereg fitochemikaliów, które mogą odpowiadać za ogólne działanie dzikiego łopianu. Około 0,2% soku stanowi laktucyna. Po wyizolowaniu tworzy ona biały, krystaliczny proszek i należy do grupy związków zwanych laktonami seskwiterpenowymi. Jako znany agonista receptorów adenozynowych, laktucyna może leżeć u podstaw relaksujących i kojących efektów dzikiego łopianu.
Około 50% składu laktukarium stanowią kauczuk (caoutchouc), mannitol oraz laktucerol. Jako neutralny i nierozpuszczalny składnik, laktukryna tworzy zasadniczą część tej substancji.
Dziką sałatę można spotkać w naturze w nadmorskich rejonach Wielkiej Brytanii. Szczególnie licznie występuje w południowo‑wschodniej i wschodniej Anglii, a także na dużych obszarach Europy Środkowej i Południowej. Poza tym rośnie również w Pakistanie, Indiach, Iranie oraz w Australii.
Roślina została zawleczona przez człowieka do Ameryki Północnej i obecnie rośnie tam dziko jako gatunek obcy m.in. w Kalifornii, Iowa, Alabamie, Waszyngtonie i innych stanach.
Dzika sałata preferuje stanowiska wilgotne i często bujnie porasta brzegi rzek. Roślina ma intensywnie zieloną barwę i dorasta zwykle do 60–200 cm wysokości. Szukając jej w terenie, warto przyjrzeć się liściom: są podłużne, lancetowate i mają delikatnie ząbkowane, „zębate” brzegi.
Na spodniej stronie każdego liścia, wzdłuż głównego nerwu, powinny być widoczne drobne włoski. Dolne liście osiągają około 25 cm długości, natomiast górne, młodsze liście są wyraźnie mniejsze.
Jesienią dziką sałatę jest jeszcze łatwiej wypatrzyć, ponieważ zaczyna wytwarzać żółte kwiaty. Są one lekko blade i przypominają kwiaty mniszka lekarskiego, a każda główka kwiatowa zawiera zwykle od 6 do 12 drobnych kwiatów. Charakterystyczną cechą dzikiej sałaty jest też mlecznobiały sok. Po przełamaniu lub nacięciu łodygi powinna ona „krwawić” laktukarium.
Według źródeł tzw. sałata opiumowa była używana już w starożytnym Egipcie. W dawnych praktykach chińskich wykorzystywano sok z tej rośliny do stosowania na skórę, a z jej kwiatów i nasion przygotowywano płynne mikstury.
Znacznie później, w XIX wieku, lekarze sięgali po dziką sałatę zwłaszcza wtedy, gdy uznawali, że stosowanie opium lub innych silnych środków odurzających nie jest konieczne. Używali jej, aby łagodzić podrażnione gardło, wspierać spokojny sen i wyciszać nerwy. Dziką sałatę można spotkać także w homeopatii i naturopatii—systemie opartym na stosowaniu naturalnych substancji—w postaci ekstraktu znanego jako thridace.

Dzika sałata od jakiegoś czasu budzi ciekawość naturalnych psychonautów, etnobotaników oraz wszystkich zainteresowanych roślinnymi substancjami o wpływie na świadomość. Zawarte w jej mlecznym soku aktywne związki działają rozluźniająco, sprzyjają senności i zapewniają kojące odprężenie ciała.
Osoby sięgające po dziką sałatę wykorzystują ją najczęściej, aby po długim, stresującym dniu łatwiej wprowadzić organizm w stan wyciszenia. Dzięki swoim specyficznym właściwościom może wspierać spokojny, regenerujący sen. Po ziele to chętnie sięgają również ci, którzy chcą ukoić nerwy i delikatnie wyhamować natłok myśli. Co ciekawe, dzika sałata tradycyjnie stosowana jest także we wspieraniu prawidłowego przebiegu menstruacji, a ponadto przypisuje się jej silne właściwości przeciwbakteryjne.
You might also like
7 min
14 Październik 2025
Top 10 alternatyw dla tytoniu w jointach
Szukasz zdrowszego, pozbawionego nikotyny sposobu na skręty? W tym poradniku porównujemy 10 najlepszych ziołowych zamienników tytoniu do jointów. Od rumianku, przez chmiel, aż po modne płatki r ...
5 min
30 Kwiecień 2020
10 najlepszych ziół na aromatyczną herbatę
Zioła parzono w formie herbat co najmniej od czasów starożytnych Egipcjan. Napary ziołowe mogą działać pobudzająco, uspokajająco, a nawet pełnić rolę afrodyzjaków. Wykorzystaj zioła do w ...
7 min
16 Kwiecień 2019
Wybór idealnego vaporizera dla siebie
Waporyzacja to nie tylko niedrogi sposób inhalacji, ale też coś, z czym poradzi sobie praktycznie każdy. Jeśli nie wiesz, od czego zacząć poszukiwania idealnego waporyzatora, jesteśmy po to, a ...
Kategorie
Kategorie
Odkryj
Pomoc i informacje
Narzędzia
Nasza strona internetowa nie będzie działać prawidłowo bez aktywacji tych plików cookie. Dlatego pliki cookie niezbędne do działania nie mogą zostać wyłączone.


