Yerba mate to starożytny napar, który w badaniach laboratoryjnych wykazuje imponujące właściwości. Poznaj jego długą listę potencjalnych korzyści oraz dowiedz się, jak przygotować go samodzielnie, korzystając z tradycyjnych metod.
SPIS TREŚCI:
Yerba mate, czyli Ilex paraguariensis, to południowoamerykańska roślina z rodziny ostrokrzewów. Z jej liści przygotowuje się napar znany po prostu jako mate. Ten ziołowy napój jest szczególnie popularny w Paragwaju, Argentynie, Urugwaju, Brazylii, Boliwii i Chile. Coraz częściej pojawia się też w krajach zachodnich, gdzie sprzedawany jest jako produkt prozdrowotny.
Z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość kofeiny, yerba mate znajdziemy w wielu napojach energetycznych. Bywa również stosowana jako zamiennik kawy, dający łagodniejsze, bardziej zrównoważone pobudzenie. Podczas gdy filiżanka kawy zawiera przeciętnie 95–200 mg kofeiny, w takiej samej porcji yerba mate znajdziemy około 30–40 mg.
W odróżnieniu od tradycyjnej herbaty, która tworzy krzew, yerba mate zaczyna życie jako niewielki krzaczek, ale szybko osiąga imponujące rozmiary – nawet do 15 metrów wysokości. Liście, które po zbiorach są suszone i dopiero potem wykorzystywane do przygotowania naparu, mają ząbkowane brzegi, długość 7–110 mm i szerokość 30–55 mm. Roślina uprawiana jest głównie w celach komercyjnych w Ameryce Południowej, przy czym największym producentem pozostaje Brazylia.
Po zbiorze liście suszy się przy ognisku z drewna, co nadaje im charakterystyczny, przyjemnie dymny aromat. Moc naparu z yerba mate w dużej mierze zależy od płci rośliny. Liście z osobników męskich zazwyczaj dają intensywniejszy smak i wyższą zawartość kofeiny, natomiast liście żeńskie są delikatniejsze zarówno pod względem aromatu, jak i działania.
Liście tej intrygującej rośliny są najczęściej wykorzystywane do przygotowywania naparu, jednak naukowcy zbadali już częściowo jej skład chemiczny i dostrzegli w nim pewien potencjał. Choć część badań przywoływanych w kolejnej sekcji została przeprowadzona na zwierzętach, mogą one stanowić wskazówkę, czego przyszłe testy z udziałem ludzi być może jeszcze dowiodą.

Yerba mate stanowi dobre źródło mikroelementów, takich jak witamina E, selen, cynk oraz witamina C. Witamina C może wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – jej niedobór prowadzi do zaburzeń odporności, co opisano w publikacji z 1983 roku3 w czasopiśmie „Gerontology”.
Wszystkie te substancje pełnią również funkcję przeciwutleniaczy w organizmie. Oprócz udziału w kluczowej walce z wolnymi rodnikami mogą one dodatkowo wspierać działanie układu odpornościowego.

Nie jest tajemnicą, że otyłość stała się problemem na ogromną skalę. Współczesny zachodni styl życia nie zawsze sprzyja regularnej aktywności fizycznej, a wiele zawodów wiąże się z wielogodzinnym siedzeniem. Choć podstawą redukcji masy ciała pozostają ruch i zbilansowana dieta, niektóre suplementy – takie jak yerba mate – mogą dodatkowo wspierać proces odchudzania.
W czasopiśmie Laboratory Animal Research opublikowano artykuł4, w którym opisano wpływ yerba mate na utratę masy ciała u myszy. Wyniki sugerują, że suplementacja tym ziołem sprzyjała spadkowi wagi poprzez zmniejszenie apetytu i przyspieszenie metabolizmu.
Przeprowadzono również badania z udziałem ludzi, które pozwalają lepiej zrozumieć wpływ yerba mate na kontrolę masy ciała. W jednym z nich5 wykazano, że yerba mate może zwiększać utlenianie tłuszczu oraz wydatkowanie energii podczas wysiłku fizycznego.
Inne badanie6 analizowało wpływ tego zioła na redukcję tkanki tłuszczowej w okresie 12 tygodni. W randomizowanym, podwójnie zaślepionym, kontrolowanym placebo badaniu mierzono wskaźnik masy ciała (BMI) uczestników oraz stosunek obwodu talii do bioder. Jedna z grup, licząca 15 osób, przyjmowała doustnie kapsułki z yerba mate przez 12 tygodni, w dawce 3 g dziennie.
W porównaniu z grupą placebo zaobserwowano statystycznie istotne zmniejszenie masy tkanki tłuszczowej, procentowej zawartości tłuszczu w organizmie oraz stosunku talii do bioder.

Filiżanka yerba mate działa podobnie jak kawa: pomaga się skupić i ułatwia pełniejsze zaangażowanie w wykonywane zadanie. Dzieje się tak głównie za sprawą zawartej w niej kofeiny. Wiele osób podkreśla jednak, że pobudzenie po yerba mate jest łagodniejsze, bardziej stabilne i nie kończy się gwałtownym spadkiem energii, który często pojawia się po kawie.
Sięgnij po yerba mate następnym razem, gdy zasiądziesz do pisania pracy lub czytania książki. W końcu badania naukowe pokazują, że kofeina7 poprawia czujność i krótkotrwałą pamięć.

Yerba mate można przygotować na kilka sposobów – wszystko zależy od tego, ile chcesz w to włożyć zaangażowania i jak bardzo zależy ci na tradycyjnym rytuale.
Najprostsza metoda parzenia yerba mate to użycie torebek ekspresowych albo wsypanie suszu do zaparzacza i wypicie naparu po odpowiednim czasie parzenia.
Możesz też sięgnąć po tradycyjny sposób, używając tykwy, czyli specjalnego naczynia do picia. Napar pije się przez metalową rurkę z filtrem, zwaną bombillą. Tykwę zazwyczaj wypełnia się w około ⅓ suszonymi liśćmi, zalewa zimną wodą i często wzbogaca sokiem z cytryny, cukrem lub mlekiem. Yerba mate tradycyjnie serwuje się zarówno na gorąco, jak i na zimno – zależnie od upodobań.
Oba te napoje mają swoje mocne i słabe strony. Samo pojęcie „zdrowie” trudno jednoznacznie zmierzyć, dlatego ocena, w jakim stopniu każde z tych ziół nam służy lub szkodzi, nie jest prosta. Oba napary dostarczają solidną porcję mikroskładników i przeciwutleniaczy. Jednak dla osób pijących kawę, które chcą ograniczyć kofeinę, yerba mate może być świetną alternatywą – pozwala zachować codzienny, kojący rytuał, a jednocześnie znacząco zmniejszyć ilość kofeiny w każdej filiżance.
Yerba mate ma fascynującą, starożytną historię. Po raz pierwszy sięgali po nią rdzenni Guarani z terenów dzisiejszego Paragwaju, a z czasem napar przyjęły także inne plemiona, między innymi Tupi z południowej Brazylii. Wraz z europejską kolonizacją obu Ameryk używanie tej rośliny gwałtownie się rozpowszechniło, obejmując sąsiednie regiony i docierając za ocean. Tak ogromny wzrost konsumpcji sprawił, że przez pewien czas była ona najważniejszym towarem eksportowym Paragwaju, przebijając nawet tytoń.
You might also like
5 min
30 Kwiecień 2020
10 najlepszych ziół na aromatyczną herbatę
Zioła parzono w formie herbat co najmniej od czasów starożytnych Egipcjan. Napary ziołowe mogą działać pobudzająco, uspokajająco, a nawet pełnić rolę afrodyzjaków. Wykorzystaj zioła do w ...
5 min
25 Lipiec 2019
Najlepsze alternatywy dla kawy: naturalne sposoby na więcej energii
Choć trudno w to uwierzyć, nie wszyscy przepadają za kawą. Jeśli należysz do tej grupy, przygotowaliśmy dla ciebie listę świetnych zamienników tego popularnego, kofeinowego napoju. Część ...
2 min
17 Czerwiec 2016
Yerba mate a kawa: czy warto się przestawić?
Kawa zachwyca nas przede wszystkim swoim pobudzającym działaniem. Często jednak ma też swoje minusy. Yerba Maté może być znakomitą alternatywą. Poznaj Yerba Maté i sprawdź, jak wypada w por ...
Kategorie
Kategorie
Odkryj
Pomoc i informacje
Narzędzia
Nasza strona internetowa nie będzie działać prawidłowo bez aktywacji tych plików cookie. Dlatego pliki cookie niezbędne do działania nie mogą zostać wyłączone.
