Herbata zielona Gunpowder: wszystko, co musisz wiedzieć

Wszystko o zielonej herbacie Gunpowder

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Ostatnia aktualizacja:

Herbata Gunpowder to rodzaj zielonej herbaty, ceniony przez koneserów za wyrazisty charakter i delikatnie dymny aromat. Poznaj wszystko, co warto wiedzieć o zielonej herbacie Gunpowder, w naszym przewodniku!

CZYM JEST HERBATA GUNPOWDER?

Herbata Gunpowder to chińska zielona herbata, w której liście zwija się w drobne kuleczki, aby jak najdłużej zachowały świeżość i aromat. Napar ma wyrazisty smak z dymnym akcentem, a jego finisz bywa opisywany przez miłośników herbaty jako „miedziany”. Gunpowder należy do najpopularniejszych zielonych herbat na świecie.

Nietypowa nazwa herbaty Gunpowder ma zagadkowe pochodzenie. W języku chińskim znana jest jako „herbata perłowa”, co nawiązuje do perełkowatego, koralikowego kształtu zwiniętych listków. Niektórzy uważają, że angielska nazwa wzięła się od małych, okrągłych granulek przypominających czarny proch, albo od tego, że liście podczas parzenia „eksplodują”, rozwijając się w długie listki. Na wybór nazwy mógł też wpłynąć lekko dymny posmak naparu. Ponadto przypuszcza się, że angielskie określenie zostało zainspirowane chińskim zwrotem oznaczającym „świeżo zaparzony” (gang pao de).

ODMIANY HERBATY GUNPOWDER

ODMIANY HERBATY GUNPOWDER

Istnieje kilka odmian herbaty gunpowder:

Chińska Pingshui

Chińska odmiana Pingshui to pierwotna i jednocześnie najpopularniejsza wersja herbaty gunpowder. Składa się z dużych, równych perełek o ładnym kolorze, które – w porównaniu z delikatniejszymi japońskimi zielonymi herbatami – dają napar wyrazisty, pełen aromatu.

Formosa

Herbata Formosa gunpowder to odmiana uprawiana na Tajwanie. Wyróżnia się aromatem na tle klasycznego gunpowdera z kontynentalnych Chin. Tajwańska Formosa występuje najczęściej w postaci świeżego lub prażonego oolonga, ma wyrazisty, ziemisty smak i stosunkowo wysoką zawartość kofeiny.

Cejlon

Inna odmiana, Ceylon gunpowder, to herbata uprawiana na dużych wysokościach na Sri Lance. To wyjątkowe środowisko, w połączeniu z bardzo ciasno zwiniętymi granulkami liści, daje napar o intensywnym, głębokim smaku.

Do innych rodzajów zielonej herbaty formowanej w kulki „gunpowder” należą Huang Guanyin, Chunmee, Tieguanyin i Dong Ding, a także wiele innych oolongów oraz niektóre warianty jaśminowej herbaty.

HISTORIA I POCHODZENIE HERBATY GUNPOWDER

HISTORIA I POCHODZENIE HERBATY GUNPOWDER

Jak wszystkie rodzaje herbaty, gunpowder wywodzi się z Chin. Po raz pierwszy zaczęto ją wytwarzać w prowincji Zhejiang w czasach dynastii Tang, czyli między 618 a 907 rokiem naszej ery. Współcześnie uprawia się ją także w innych regionach Chin oraz na Tajwanie. Warto dodać, że herbata gunpowder jest starsza niż sam proch strzelniczy, który wynaleziono w Chinach dopiero około 900 roku.

Kiedy Europejczycy zetknęli się z herbatą w XVI wieku, dominowały wśród nich herbaty zielone, w tym wyjątkowo trwała herbata „gunpowder”. Dzięki ciasno zwiniętym listkom idealnie znosiła długą podróż z Chin do Europy. To właśnie dlatego gunpowder uchodzi za jedną z pierwszych herbat, które na stałe zagościły w europejskiej kulturze picia herbaty.

KORZYŚCI I SKUTKI UBOCZNE

HERBATA GUNPOWDER: KORZYŚCI I SKUTKI UBOCZNE

Herbata gunpowder powstaje z zielonej herbaty (Camellia sinensis), wyjątkowo bogatej w polifenole — mikroskładniki o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Uważa się, że polifenole, takie jak EGCG, przynoszą szereg korzyści, na przykład pomagają neutralizować wolne rodniki i spowalniać procesy starzenia. Zielona herbata zawiera około 30% polifenoli w przeliczeniu na masę.

Zgodnie z raportem z 2016 roku opublikowanym w International Journal of Cardiology, istnieją dowody, że zielona herbata wspiera pracę serca i korzystnie wpływa na ciśnienie krwi.

Oprócz potencjalnych korzyści zdrowotnych, picie zielonej herbaty może zapewnić także przypływ energii i lepszą koncentrację. Niektórzy sięgają po zieloną herbatę, aby lekko podkręcić metabolizm podczas redukcji masy ciała. Zielona herbata to również zdrowsza alternatywa dla kawy, pozbawiona części niepożądanych efektów ubocznych, takich jak „roztrzęsienie”.

Podobnie jak inne herbaty, herbata gunpowder jest na ogół bezpieczna, o ile pije się ją z umiarem. Osoby wrażliwe na kofeinę mogą jednak odczuwać niepokój lub pobudzenie po jej wypiciu. W porównaniu z kawą herbata gunpowder zawiera mniej kofeiny, dlatego ewentualne skutki uboczne są zazwyczaj łagodniejsze.

HERBATA GUNPOWDER A KAWA

GUNPOWDER TEA VS COFFEE

Herbata gunpowder zawiera tylko nieco więcej kofeiny niż większość innych zielonych herbat, które przeciętnie dostarczają około 30 mg na filiżankę. Dokładna ilość kofeiny w herbacie gunpowder zależy od jakości suszu oraz sposobu parzenia. Odmiany gunpowder wytwarzane z oolonga mają średnio około 40 mg kofeiny na filiżankę, a rzadsze czarne wersje tej herbaty około 50 mg. Dla porównania, standardowa filiżanka kawy zawiera zwykle 100–150 mg kofeiny.

Poza niższą zawartością kofeiny zielona herbata dostarcza także aminokwasu l-teaniny – relaksującego, ale nieusypiającego związku, który pomaga ograniczyć nieprzyjemne pobudzenie wywołane nadmiarem kofeiny. Dzięki temu zielona herbata zapewnia bardziej stabilny, łagodniejszy zastrzyk energii i pozwala uniknąć gwałtownego „zjazdu” typowego dla kawy.

Ze względu na wysoką zawartość katechin – kolejnych cennych przeciwutleniaczy – sądzi się, że zielona herbata wspiera kondycję dziąseł. Kawa natomiast znana jest z tego, że przebarwia zęby i sprzyja rozwojowi przypadków of zapalenia przyzębia (stanu zapalnego dziąseł).

JAK ZAPARZYĆ IDEALNĄ FILIŻANKĘ ZIELONEJ HERBATY GUNPOWDER

JAK PRZYGOTOWAĆ IDEALNĄ FILIŻANKĘ ZIELONEJ HERBATY GUNPOWDER

Herbatę gunpowder możesz przygotować w tradycyjnym czajniczku, ale w Chinach najczęściej parzy się ją bezpośrednio w dużej szklance lub kubku. Jeśli zamówisz herbatę gunpowder w specjalistycznej herbaciarni, zazwyczaj zostanie podana w gaiwanie – tradycyjnej chińskiej miseczce do herbaty z przykrywką.

Przy parzeniu przyjmij jako punkt odniesienia około 1–2 łyżeczek granulek gunpowder na filiżankę wody. W odróżnieniu od większości innych zielonych herbat gunpowder jest dość mocny, dlatego nie przesadzaj z ilością listków.

Przygotowanie dobrej filiżanki herbaty gunpowder jest prostsze niż parzenie wielu innych zielonych herbat, ponieważ gunpowder jest mniej wrażliwy na temperaturę wody. Ważne jednak, aby nie zalewać go wrzątkiem – poczekaj, aż woda nieco ostygnie. Optymalna temperatura to około 80 °C. Aby ją uzyskać, zdejmij czajnik z kuchenki zaraz po zagotowaniu wody i odstaw na mniej więcej dwie minuty przed zalaniem herbaty.

Korzystanie z czajniczka

Aby zaparzyć herbatę gunpowder w czajniczku, potrzebujesz jedynie czajniczka i kilku filiżanek. Na każdą porcję odmierz około 1 filiżanki wody do czajnika. Doprowadź wodę do wrzenia, zdejmij czajnik z ognia i odczekaj około dwóch minut, by nieco ostygła. W tym czasie przepłucz czajniczek gorącą wodą, aby go podgrzać. Wsyp około 2 łyżeczki granulek gunpowder na każdą filiżankę, którą chcesz przygotować. Zalej liście wodą z czajnika i parz przez około minutę. Następnie przecedź napar i od razu podawaj swoją herbatę gunpowder!

Korzystanie z zaparzacza

W czajniku doprowadź wodę do wrzenia. Zdejmij go z ognia i odstaw na chwilę, aby woda lekko przestygła; przepłucz filiżankę gorącą wodą, żeby ją podgrzać. Wsyp około (1–2 łyżeczki) granulek do zaparzacza i umieść go w filiżance. Napełnij filiżankę gorącą wodą prawie po brzegi i parz przez około 60 sekund.

Przygotowanie w kubku lub filiżance

Gdy woda się zagotuje, zdejmij czajnik z ognia i przepłucz filiżankę gorącą wodą, żeby ją podgrzać. Odczekaj około dwóch minut, aż woda lekko przestygnie. Wsyp do filiżanki 1–2 łyżeczki granulek. Zalej gorącą wodą z czajnika i parz herbatę przez 60 sekund.

Parzenie na zimno herbaty gunpowder

Gunpowder wielu osobom smakuje także w wersji na zimno. Aby go „cold brewować”, wsyp ok. 2–3 łyżki stołowe granulek do 400 ml zimnej wody. Możesz dorzucić jedną lub dwie kostki lodu. Wymieszaj napar, a następnie wstaw naczynie do lodówki na 8–10 godzin, żeby herbata się powoli zaparzyła. Podawaj z odrobiną soku z cytryny – to zdrowy i wyjątkowo orzeźwiający napój!

KOŃCOWE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PARZENIA HERBATY GUNPOWDER

OSTATNIE WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE PRZYGOTOWANIA HERBATY GUNPOWDER

W przeciwieństwie do wielu innych herbat, liście Gunpowder możesz zaparzać kilkukrotnie — nawet do pięciu razy. Z każdym kolejnym parzeniem napar będzie nieco delikatniejszy, ale smak łatwo wzmocnisz, wydłużając czas zaparzania o około 30 sekund przy każdym następnym parzeniu.

Jeśli herbata wychodzi gorzka, najpewniej używasz zbyt gorącej wody. Przy kolejnym parzeniu po prostu odczekaj nieco dłużej, zanim ją zalejesz. Jeśli nadal będzie gorzka, sięgnij po termometr i upewnij się, że temperatura wody wynosi optymalne 80°C.

Gdy napar wydaje ci się zbyt słaby albo zbyt mocny, poeksperymentuj z ilością granulek, które wsypujesz do filiżanki. Mocniejszy, bardziej wyrazisty smak uzyskasz także dzięki wydłużeniu czasu parzenia. Jeśli herbata jest za mocna, po prostu użyj mniejszej ilości suszu następnym razem.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Absolwent kierunku mass media i komunikacja, Miguel Ordoñez jest doświadczonym autorem z ponad 13‑letnim stażem, który od 2017 roku specjalizuje się w tematyce związanej z konopiami. Systematyczne, wnikliwe badania połączone z osobistymi doświadczeniami pozwoliły mu zbudować rozległą i pogłębioną wiedzę w tej dziedzinie.
Bibliografia
  • (n.d.). - https://doi.org
  • Gareth Richards, & Andrew Smith. (2015, December). Caffeine consumption and self-assessed stress, anxiety, and depression in secondary school children - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  • Jun Pang, Zheng Zhang, Tong-zhang Zheng, Bryan A. Bassig, Chen Mao, Xingbin Liu, Yong Zhu, Kunchong Shi, Junbo Ge, Yue-jin Yang, Dejia-Huang, Ming Bai, & Yu Peng. (2016/01/01). Green tea consumption and risk of cardiovascular and ischemic related diseases: A meta-analysis - https://www.internationaljournalofcardiology.com
  • Kyungdo Han, Eunkyung Hwang, & Jun-Beom Park. (2016). Association between Consumption of Coffee and the Prevalence of Periodontitis: The 2008–2010 Korea National Health and Nutrition Examination Survey - https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Odwiedzasz naszą stronę internetową Poland.